Despre Conakry
Conakry este capitala si cel mai mare oras din Gunineea. Port la Oceanul Atlantic, localitatea are o populatie de peste 1.5 milioane de locuitori. Practic, un sfert din populatia tarii locuieste in capitala. Totusi, numarul real al locuitorilor din Conakry este dificil de stabilit, unele date oficiale estimand o populatie care depaseste cu mult cifra de doua milioane. Aflat initial pe Insula Tombo, orasul s-a extins in ultimele decenii in Peninsula Kaloum. Potrivit legendei, numele asezarii provine din imbinarea a doi termini: “Cona”, denumirea unui producator de vin al populatiei Baga, si “nakiri”, care in limba sosso inseamna “de cealalta parte”.
In 1885, in satul Conakry locuiau mai putin de 500 de oameni. Localitatea s-a dezvoltat incepand cu anul 1904, cand a devenit capitala Guineii Franceze. Intre anii 1960 si 1984, in oras a existat un lagar de concentrare construit de dictatorul Ahmed Sekou Toure. Se estimeaza ca in aceasta inchisoare si-au pierdut viata, executati, torturati sau infometati, circa 5.000 de prizonieri. Regimul s-a schimbat dar noile autoritati refuza sa realizeze un monument sau un muzeu pe locul vechiului lagar, intre timp distrus. In plus, toate documentele privind acest masacru sunt secrete sau au fost distruse.
Administratia locala din Conakry a fost descentralizata in 1991. Metropola se compune astfel din cinci municipalitati, cu autonomie proprie. Acestea sunt Kaloum (centrul orasului), Dixinn (unde se afla universitatea si majoritatea ambasadelor), Ratoma (zona cunoscuta pentru viata noapte), Matam si Matoto (care gazduieste Aeroportul International). Orasul are numeroase obiective turistice. Un itinerariu poate incepe cu Muzeul National din Conakry, care gazduieste colectii din etnografia si preistoria Gunineii, de la masti stravechi la obicte de arta moderna. Palatul Prezidential si Palatul Poporului, unde sunt gazduite majoritatea evenimentelor importante ale tarii, sunt alte doua obiective interesante. Mergeti apoi pana la Gradina Botanica a orasului, cunoscuta pentru colectia sa de arbori kapok, niste copaci care ating si 50 de metri inaltime. In apropiere se afla cel mai important lacas de cult al crestinilor din Guineea. Catedrala Sf. Maria este o constructie in galben si rosu, foarte interesanta din punct de vedere arhitectural, mai ales ca a fost decorata si cu elemente din iconografia ortodoxa. Majoritatea populatiei orasului, de religie musulmana, se roaga la Marea Moschee. Construita din fondurile donate de regele Fahd al Arabiei Daudite, moscheea este a patra cea mai larga din Africa si cea mai mare din Africa Sub-Sahariana. Lacasul de cult are 2500 de locuri pentru femei si 10.000 de locuri pentru barbati. Alti 12.500 de credinciosi pot participa la slujba de pe larga esplanada din fata moscheei.
Amatorii de cumparaturi au la dispozitie doua piete publice mari. Piata Medina este cea mai aglomerata din oras, cu produse dintre cele mai variate, de la fructe, la haine chinezesti. Ceva mai redusa ca dimensiuni, dar la fel de zgomotoasa, este Piata Niger, cunoscuta insa si pentru numerosii hoti de buzunare. De altfel, majoritatea locuitorilor orasului sunt saraci, salariul mediu in Conakry fiind de circa 45 de dolari pe luna. Din cauza problemelor economice, orasul este deseori victima a numeroase pene de curent si a intreruperii alimentarii cu apa.