Despre Salonic
Un oras al carei glorii sunt inca vizibile, la fel ca si in Atena - una din cele mai scumpe, dar totusi abordabile destinatii din nordul Greciei. Isi imparte popularitatea, pentru turistii din Romania, in materie de turism cultural si nu numai, cu alte locatii renumite ale Greciei, al doilea oras al Greciei, dupa Atena, intinzandu-se pe o suprafata de 3683 km, Salonic (sau Thessaloniki) este situat in nordul tarii, in regiunea Macedonia, de-a lungul Golfului Thermaikos, avand o populatie de aproximativ 800.000 de persoane, este al doilea centru universitar al Greciei, si cel mai mare port din regiune. De numele acestui oras grec se leaga cel al unor muzicieni celebrii, poeti, ganditori si artisti greci, acesta fiind si locul de nastere a primului presedinte turc Mustafa Kemal Atatürk. La Salonic se organizeaza si numeroase evenimente internationale care aduc in oras vizitatori din toate colturile Europei si nu numai. Targul international de Carte, Festivalul International de Film sau Targul International din Salonic sunt doar cateva din marile evenimente culturale pe care orasul le gazduieste anual.
Dar, pentru a pregati un sejur in Salonic, pentru a ne scuti de griji la destinatie si pentru a ne reduce costurile, un ghid turistic Salonic poate sa fie util. Informatiile despre istorie, cultura, principalele obiective turistice, instructiuni de transport, chiar si starea vremii, ne pot ajuta in acest sens.
Denumirea orasului provine de la numele Thessalonica, aceasta fiind sora lui Alexandru cel Mare si sotia lui Cassandru al Macedoniei, cel care a fondat orasul in anul 315 i.Hr. Salonic a devenit capitala provinciei Macedonia dupa cucerirea sa de catre romani in anul 146 i.Hr. De-a lungul timpului orasul a apartinut de Imperiul Bizantin si mai tarziu de Imperiul Otoman, iar din Grecia face parte cu putin inainte sa izbucneasca Primul Razboi Mondial.
Orasul Salonic, asa cum se infatiseaza astazi, este un oras in care noul se impleteste cu vechiul intr-un mod deosebit, care acapareaza vizitatorii sai. Istoria bogata a acestui oras a facut ca in prezent sa se regaseasca aici numeroase obiective turistice: situri arheologice, biserici, muzee. Simbolul orasului este Turnul Alb, cel care adaposteste Muzeul Bizantin, situat chiar pe faleza; Agia Sofia, se remarca usor prin asemanarea cu biserica cu acelasi nume din Istanbul, insa spre deosebire de cea din Turcia, biserica din Salonic este una ortodoxa, in interiorul sau putandu-se observa fresce ce dateaza din secolul al X-lea. Biserica Sfantul Dumitru este un alt punct de atractie pentru turisti, fiind cea mare mare biserica de pe teritoriul Greciei, aici aflandu-se moastele Sfantului Dumitru, protectorul orasului; o alta biserica renumita este Rotonda, constructie remarcabila din caramida, care a fost pe rand biserica, catedrala, moschee, in prezent aici au loc expozitii de arta; in apropiere de acest lacas de cult se poate vizita si celebrul monument antic Arcul lui Galeriu, construit in urma victoriei asupra persilor, in anul 304 d.Hr.
Muzeul culturii Bizantine si muzeul de Arheologie isi asteapta oaspetii pentru ca acestia sa cunoaca mai bine istoria si arta poporului grec, printre cele mai remarcabile exponate numarandu-se picturi murale datand din secolul al V-lea. Turistii care ajung la Muzeul Culturii Bizantine pot admira tarmul Salonicului, de pe acoperisul turnului. Muzeul de Etnologie si Folclor isi asteapta vizitatorii intr-o frumoasa vila ce dateaza din secolul al XIX-lea, aici putand fi admirate arhive de fotografii, colectii de costume populare traditionale si multe alte exponate interesante. Iubitorii de istorie pot de asemenea sa se plimbe de-a lungul ruinelor zidurilor antice ale orasului, ce dateaza din perioada bizantina. Totusi, perioada in care orasul a fost sub stapanirea otomanilor si-a pus amprenta asupra arhitecturii acestuia, astfel ca, in prezent turistii pot vizita moschei ce dateaza din secolul al XV-lea sau bai turcesti vechi de peste 500 de ani.
Micul nostru ghid turistic Salonic nu recomanda nicio vacanta aici fara o vizita pe marile bulevarde ale sale, Egnatia si Expozitiei, sau fara a lua masa la un local sau restaurnt cu specific grecesc. Chelnerii sunt deosebit de amabili si mereu isi intampina clientii cu drag, astfel incat o cina cu o ambianta placuta poate sa transforme o seara aparent banala in una reusita si de neuitat. Gazdele isi pot impresiona oaspetii cu preparate traditionale cum ar fi souvlakia, buiurdi sau cu fructe de mare. Turistii se mai pot relaxa si plimbandu-se prin pietele orasului, prin parcurile pline de verdeata sau pe faleza lunga de cativa km, ca sa nu luam in considerare plajele din Salonic, la inaltimea celorlalte atractii.
Orasul grec Salonic este mereu o destinatie speciala pentru o vacanta, reusind sa isi impresioneze oaspetii indiferent de varsta, prin varietatea arhitecturala, peisajele superbe si oamenii amabili si dornici sa lege noi si noi prietenii.