Despre Insula Creta
Insula greceasca Creta este situata in Marea Mediterana, fiind cea mai mare dintre insulele Greciei, cu o suprafata de 8.261 kmp si o populatie de aproximativ 620.000 de locuitori. Inaltimea maxima a insulei este atinsa in varful Monte Ida - 2.460 m, in timp ce zona de coasta masoara 1046 km. Relieful insulei Creta este predominant muntos, fiind dominata de trei masive montane: Dikti, Lefká Óri, Psiloritis; de asemenea, pe teritoriul acesteia existand numeroase chei (Samaria, Platania, Imbros etc), vai cu peisaje superbe si pesteri, cum sunt Idaion sau Diktaion, cursul de apa cel mai important fiind Ieropotamos.
Clima insulei este una de tip mediteranean, mai umeda in nordul si estul acesteia, factor ce influenteaza decisiv vegetatia. Insula se bucura de cele mai lungi veri din intreg statul elen, durata de stralucire a soarelui fiind in lunile iunie si august de 11 ore iar in luna iulie de 12 ore. Capitala insulei este Heraklion, acesta fiind situat de-a lungul coastei de nord a acesteia. Alte orase importante sunt: Chania, Ierapetra, Sitia, Rerhymno, Agios Nikolaos.
Legenda acestei insule este legata de Zeus. Rhea, mama lui Zeus a poposit pe insula Creta, din nevoia de a-si feri copiii de tatal acestora - Cronos, care avea obiceiul sa isi faca copiii disparuti, din dorinta absurda de a nu i se lua puterea. In ciuda protectiei oferite de mama sa, Zeus a avut o confruntare cu tatal sau in urma careia, a devenit stapanul tuturor zeilor.
Istoria insulei este foarte bogata si impresionanta, aceasta fiind locuita inca de acum 130.000 de ani, in timpul paleoliticului. Creta este locul unde a luat nastere civilizatia minoica, prima civilizatie avansata (cca. 2700-1420 i.Hr.), care avea si un sistem de scriere, cunoscut ca si Linear A. Civilizatia minoica a fost invadata de civilizatia miceniana, incepand cu anul 1420 i.Hr, o alta civilizatie foarte dezvoltata care avea un sistem de scriere cunoscut sub denumirea de Linear B. Incepand din anul 69 i.Hr. insula a fost cucerita de catre romani, devenind astfel provincie romana. Ruinele civilizatiei minoice pot fi vazute si acum.
Creta a facut parte si din Imperiul Bizantin incepand din secolul al VII-lea si apoi din secolul al X-lea, intre aceste perioade, in secolul al IX-lea, fiind cucerita de catre arabii condusi de catre Abu Hafs, Creta devenind astfel emirat. Regatul de Candia a fost denumirea Insulei Creta dupa cucerirea sa de catre venetieni, incepand din anul 1212 si pana in anul 1669, cand insula este cucerita de Imperiul Otoman. In perioada anilor 1830-1840, aceasta a fost cedata Egiptului, revenind apoi Imporiului Otoman pana in anul 1898, cand a fost eliberata de catre Marile Puteri (Franta, Anglia, Italia si Rusia), astfel luand nastere statul cretan. Incepand din anul 1913, la interventia Marilor Puteri, Creta este anexata Regatului Greciei. In anul 1941, in timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial, pe insula a avut loc batalia cunoscuta sub denumirea de Batalia din Creta, intre nazisti si fortele aliate, dupa ce nazistii ocupasera insula, facand mii de victime in timpul ocupatiei. Dupa eliberare, Creta a continuat sa apartina Greciei.
Creta a fost binecuvantata de divinitate cu peisaje de coasta de-a dreptul magnifice, in care muntii stancosi ajung pana in mare, lasandu-se loviti de valurile acesteia an de an, zi de zi, plajele au nisipul de culoarea aurului, ceea ce ii incanta pe numerosii sai oaspeti, vaile si cheile din munti creeaza peisaje spectaculoase, iar vegetatia luxurianta si viu colorata, din nordul si estul insulei, contrasteaza cu cea de palmieri si maslini, marturie a climei aride din zonele de vest si sud ale acesteia.