Despre Heraklion
Heraklion, cunoscut si ca Iraklion, este cel mai mare oras din Insula Creta si al patrulea din Grecia, avand o populatie de aproximativ 180.000 de locuitori. Heraklion este capitala Insulei Creta si gazda celui mai important port si aeroport din insula, avand legaturi cu alte orase din Grecia, dar si din afara. Autostrada E75 trece prin Heraklion si leaga orasul de alte trei orase mari din insula: Agios Nikolaos, Rethymno si Chania.
Orasul a fost fondat in anul 824 d.Hr. de catre sarazini, un popor care a venit din zonele desertice ale Arabiei. In anul 961 d.Hr. orasul a fost cucerit de catre imparatul bizantin Nicefor al II-lea Focas, care a domnit intre anii 963-969, insa orasul a ramas sub stapanire bizantina pana in anul 1204, cand a fost cumparat de catre venetieni, care au construit fortificatii pentru aparare si o cetate in port. In timpul razboiului cretan (1645-1669), dintre venetieni si otomani, cei din urma au asediat orasul timp de 21 de ani, doar in ultimii doi ani de asediu pierzandu-si viata 137.000 de persoane. Imperiul Otoman a stapanit orasul pana in anul 1898, cand a fost creat Statul Cretan, la interventia Marilor Puteri (Anglia, Franta, Italia si Rusia), acesta fiind sub suzeranitate otomana. In anul 1913, Heraklion, laolalta cu intreaga insula Creta, a fost alipit Greciei.
Denumirea orasului vine de la vechiul port roman Heracleum, care se afla in apropiere, si a carui locatie exacta nu se cunoaste. Heraklion este un oras plin de istorie, acesta fiind impartit in orasul vechi si orasul nou. Cel mai important sit arheologic de pe insula este Palatul Cnossos, aflat la 5 km sud-est de Heraklion. Palatul a fost construit in jurul anului 1900 i.Hr. de catre civilizatia minoica - avea 22.000 mp si 1.500 de camere, iar in oras se crede ca traiau aproximativ 80.000 de persoane. Palatul a fost distrus de-a lungul timpului, atat de dezastre naturale, cat si de invaziile altor popoare. Majoritatea pieselor originale descoperite aici sunt expuse la Muzeul de Arheologie din Heraklion, la Cnossos fiind expuse copii ale acestora. Muzeul de Arheologie din Heraklion, situat in centrul orasului, este cel mai important din Grecia si unul dintre cele mai importante din Europa, acesta acoperind toate perioadele istorice ale Cretei, din perioada neolitica si pana in perioada romana, adica un interval de 5.500 de ani.
Alte atractii turistice de o deosebita importanta din Heraklion sunt: Cetatea Koules, construita intre anii 1523-1540, pe locul altei cetati mai vechi construite de catre venetieni pentru a proteja portul si orasul; Zidurile Venetiene, au 3 km lungime si au fost construite de catre venetieni in secolele XV, XVI si XVII. Mormantul lui Nikos Kazantzakis (n. 1883, Heraklion - d. 1957, Freiburg) se afla aici, acesta fiind cel mai faimos scriitor cretan; Transanades (Arsenali), santierele navale construite de catre venetieni; Acvariul Thalassocosmos, are in total 1600 mp de acvarii si contine peste 4500 de organisme; Fantana Morosini, aflata in Piata Leilor, dateaza din secolul al XIV-lea. Muzeele si bisericile vechi din oras sunt alte puncte de interes turistic: Muzeul de Istorie Naturala, Muzeul de Istorie, Biserica Sf. Ecaterina, Biserica Sf. Titus, Catedrala Sf. Minas etc.
Plajele din apropierea orasului beneficiaza de apa turcoaza a Marii Mediterane, de un nisip auriu si de formatiuni stancoase, spectaculoase, atragand anual numerosi turisti. Printre cele mai cunoscute plaje se numara: Agia Pelagia, Matala, Kalamaki, Stalida, Amoudara, Tymbaki, Amnissos, Komos, Palaiokastro, Gouves sau Analipsi. Plajele se intind atat in partea de nord a insulei, cat si in partea de sud, acestea din urma fiind mai linistite si mai retrase.