Despre Atena
Situata in sudul peninsulei Peloponez, capitala statului elen are o populatie de 655000 de locuitori insa, impreuna cu zona metropolitana, aflata in continua expansiune, aceasta depaseste 3,8 milioane de locuitori, majoritatea fiind ortodocsi. Altitudinea medie la care este situata Atena, este de 107 metri, in timp ce maxima altitudinala este de 338 metri.
Este un oras european in preferintele romanilor, pentru ales pentru pachetele de weekend la Atena, destul de accesibile ca si preturi, dar si pentru numarul extraordinar de obiective turistice care se pot vizita. Micul nostru ghid turistic Atena are menirea sa le descopere, pentru voi, pentru a va usura misiunea la destinatie.
Din punct de vedere geografic, capitala Greciei, care este strabatuta de raul Kifissos, este inconjurata de muntele Penteli Hymettos in partea estica, muntele Parnitha in partea de nord si nord-est, Golful Saronic in partea sud-vestica si muntele Aegaleo la vest. Clima regasita in aceasta zona este de tip semi-arid, uscat, cantitatea medie de precipitatii fiind de doar 380mm/an.
Etimologia metropolei este cel mai probabil legata de zeita, actual protectoare a orasului, Atena. Totusi, exista si posibilitatea ca orasul sa isi fi luat numele de la originalii atenieni, locuitorii unor mici grupuri de asezari rurale, cuprinse apoi in marele oras. Atena, a fost folosit in mod oficial pentru numirea capitalei grecesti, in secolul al XIX-lea.
Printre greci, circula o legenda conform careia, in perioada antica, Atena (zeita intelepciunii) si Poseidon (zeul marilor), au vrut sa fie patroni ai orasului de la poalele Pantenonului, si acesta sa le poarta numele, astfel ca au decis sa ii ofere fiecare dintre ei un dar in semn de pretuire si admiratie. Atena a creat un simbol al prosperitatii si linistii, maslinul, in timp ce Podeidon a oferit un izvor de apa sarata. Locuitorii insa, au ales darul oferit de frumoasa Atena, numind orasul dupa aceasta zeita.
Istoria capitalei grecesti este una dominata de cultura si arta, care astazi sunt cunoscute in toata lumea gratie numeroaselor monumente si vestigii antice foarte bine conservate. Atena este unul din cele mai vechi orase, care inca exista, dovada in acest sens fiind descoperirile din pestera Schist, unde s-au gasit urme ale existentei omului, ce au o vechime de aproximativ 7.000 de ani. De numele Atenei este legat cel al marilor filosofi antici Pericle, Socrates, Sofocle, dar si aparitia democratiei. Pana la mijlocul secolului al II-lea i. Hr., orasul a fost un pol de dezvoltare al civilizatiei miceniene, in prezent turistii putand vizita vestigiile acestei mari cetati. In secolul al V-lea, Atena a devenit orasul principal din Grecia antica, perioada in care s-a constituit cea mai importanta parte a civilizatiei occidentale. De-a lungul secolelor, Atena a cunoscut atat faima si ascensiunea, gratie mai ales comertului, pozitiei sale geografice cu deschidere la mare, cat si stagnarea si regresul, mai ales in timpul domninatiei Imperiului Otoman din secolul al XV-lea. In ciuda nenumaratelor probleme infruntate de locuitori, orasul si-a dus povestea mai departe, astfel ca in anul 1834, Atena a fost declarata capitala noii Grecii care tocmai isi obtinuse independenta in fata turcilor. In secolele al XIX-lea si al XX-lea, orasul a inceput sa se dezvolte, populatia sa creasca tot mai mult, astfel ca in prezent, orasul are dimensiuni impresionante, o suprafata de 427 kmp, fiind locuit si vizitat de milioane de persoane.
Atena este o capitala a culturii, artei si istoriei stravechi, un tinut primitor pentru toate categoriile de turisti, oferind numeroase posibilitati de petrecere a timpului liber, obiective si atractii turistice: muzee, teatre antice, biserici, situri arheologice, monumente, taverne, restaurante si piete din care se pot achizitiona suveniruri sau plajele insorite de la tarmul Marii Egee. Misticul se contopeste cu realismul, vechiul cu noul, cultura si arta cu viata de noapte a acestui oras minunat.