Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Rezervatia Tausoare-Zalion
Rezervatia naturala "Tausoare-Zalion" consta intr-un complex carstic alcatuit din Pestera Izvorul Tausoarelor si Pestera Jgheabul lui Zalion. Considerentele principale pe baza carora Rezervatia naturala "Tausoare-Zalion" a fost declarata monument al naturii constau in prezenta cristalelor de gips si a fosilelor cu importanta stiintifica descoperite in cadrul ei (insecte, crustacei, lilieci).
Pestera de la Izvorul Tausoarelor
Aceasta pestera de mari dimensiuni este situata la aproximativ 950 m altitudine, are o dezvoltare de 16.107 m si o adancime de 461,6 m (cea mai mare diferenta de nivel din Romania). Aceasta dreneaza in subteran cursul epigeu al paraului Izvorul Tausoarelor. A fost descoperita de Leon Barte in 1955 si este dezvoltata in calcare eocene si prezinta o morfogeneza prin excelenta tectonica.
Pestera de la Izvorul Tausoarelor este tanara si adaposteste relativ putine formatiuni carstice. Galeriile sale sunt lungi si in general inguste. Acestea leaga salile mari ale pesterii. Studiul depozitelor aluvionare stratificate, groase, care colmateaza unele diaclaze ale pesterii, este deosebit de important pentru paleoclimatologie.
In pestera sunt adapostite adevarate minunatii, unele rare si unice: Bilele de Tausoare, unice, din cate se stie pe plan mondial, depozitul fosilifer din Sala Oaselor de Urs, mirabilitul din Sala de Mese, oulofolitele din Galeria gipsului, o cascada de 15 m.
Din Parva se poate ajunge la pestera pe traseul: Parva-Valea Izvorul Barlei-pestera.
Pestera Jgheabul lui Zalion
Situata aproape de izvoarele Paraului Orbului, la o altitudine de 830 m, Pestera Jgheabul lui Zalion are o adancime de 303 m, jgheabul sau are o lungime de 4.513 m, este foarte ingusta si este presarata cu numeroase cascade. Aceasta este considerata cea mai dificila si denivelata pestera din Romania. A fost descoperita de Leon Barte in 1958. Intrarea in pestera se face printr-un aven de 44 m cu diametrul de 3 m, iar parcurgerea sa este extrem de dificila, fiind una dintre cele mai greu de explorat pesteri din tara.
Din Parva, la pestera "Jgheabul lui Zalion" se poate ajunge pe traseul: Valea Rebrei - Valea Rea - Obcina Rebrisorului - pestera
GPS - Latitudine: 47.435787, Longitudine: 24.386738
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Rezervatia Tausoare-Zalion