Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Rezervatia naturala Tampa
Explicatia pentru care orasul Brasov este cunoscut si sub numele de „orasul de la poalele Tampei”, consta in faptul ca muntele Tampa se inalta chiar in mijlocul sau. Acest munte, care face parte din masivul Postavarul, are o inaltime de 960 metri fata de nivelul marii si se ridica cu aproximativ 400 metri deasupra orasului. S-a demonstrat arheologic ca muntele are o istorie legata strans de cea a orasului, iar numele sau este stabilit de popoarele care l-au stapanit odinioara.
Pe Tampa, dacii ridicasera altare pentru sacrificii. Romanii au numit acest munte Tempus/ Temporis facand astfel referire la sacrificiile facute de daci pentru a-l glorifica pe zeul timpului, Uranus. Mai tarziu cavalerii teutoni au numit acest munte Kronstadt.
Pe varful si pe saua muntelui Tampa a fost construita cetatea Brasovia, un loc de refugiu pentru localnici, care se ascundeau aici din fata cotropitorilor. Aparata din trei parti de versanti abrupti, cetatea nu a putut fi cucerita niciodata, insa a fost cedata invingatorilor dupa incheierea unor tratate. In secolul al XV-lea, pe vremea cand turcii stapaneau orasul, Iancu de Hunedoara i-a ajutat pe localnici sa rascumpere cetatea. Dupa rascumparare, brasovenii au daramat-o si cu pietrele rezultate au intarit zidurile de aparare care inconjurau orasul.
Pentru a ajunge pe muntele Tampa, turistii au mai multe posibilitati. In anul 1837, Ocolul Silvic a construit un drum care porneste din Orasul Vechi si este format din 25 de serpentine. Un alt drum porneste din cartierul istoric Scheii Brasovului si este datat de pe vremea cand exista cetatea Brasovia, acesta poarta numele de „Drumul Cavalerilor”. Un alt drum pleaca din valea cetatii si este cunoscut sub numele de „La Iepure”. Fireste, si turistii mai putin aventurosi care vor evita sa mearga prin padure pot urca pe Tampa. Pentru acestia exista o telecabina care ii va duce sus in varful muntelui in trei minute.
Odata ajunsi pe platoul din varful muntelui, turistul va fi intampinat de o panorama fabuloasa asupra orasului. In zilele fara nori privelistea va cuprinde tara Barsei, ceea ce este spectaculos. Pe platou se poate vedea si o grota mica in care odinioara (1890) functiona un restaurant-berarie cunoscut sub numele de „Grota lui Bethlen”, care a ars in 1977. Tot aici, in perioada recenta, s-a construit un restaurant panoramic foarte modern, iar in anul 2004 au fost montate litere imense care formeaza numele orasului Brasov.
Cu privire la muntele Tampa s-au creat foarte multe legende, intre care cele mai cunoscute fac referire la existenta mai multor tuneluri sapate in munte si a unui lac subteran. De astfel, si azi exista un tunel practicabil care leaga Casa Sfatului de un turn al vechii cetati. Celelalte 2-3 tuneluri care au mai fost descoperite s-au inchis pentru a se evita accidentele ce putea avea loc datorita faptului ca se surpau.
O suprafata de aproximativ 150 hectare din muntele Tampa a fost declarata ca rezervatie naturala. Interesant este ca aici traiesc 35% din totalul de speciilor de fluturi din tara noastra. Tot aici traiesc in numar mare specii de pasari, lupi, ursi, rasi etc. Flora este, de asemenea, foarte bogata in arbori precum molidul, carpenul, fagul, stejarul etc, si plante precum papucul doamnei, laleaua pesstrita, sangerul dar si crucea voinicului si obsiga barsana )plante protejate prin lege deoarece pot fi gasite numai in Romania). In concluzie, orasul Brasov se poate lauda cu unica rezervatie naturala din lume situata in mijlocul unui oras.
GPS - Latitudine: 45.634084, Longitudine: 25.584092
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Rezervatia naturala Tampa