Despre Stuttgart
Stuttgart se afla la aproximativ o ora de Padurea Neagra si la o distanta similara de tinutul Jura. Stuttgart acopera o suprafata de 207 kmp. Altitudinea variaza de la 207 m deasupra nivelului marii la 549 m pe colina Bernhartshöhe. Stuttgart in sine a fost, probabil, fondat in jurul anului 950 d.Hr. putin timp inainte de Batalia de la Lechfeld. Orasul a fost folosit pentru reproducerea cailor de cavalerie, in luncile fertile, in centrul orasului de astazi, desi sapaturile arheologice recente indica faptul ca aceasta zona apartinea agricultorilor. Mai multe informatii turistice Stuttgart puteti obtine de la unul din centrele de informare din oras.
Un registru din anul 1160 confirma existenta orasului Stuttgart. In jurul anului 1300, Stuttgart a devenit resedinta contilor de Württemberg. Stuttgart a fost ridicat la statutul de oras in 1321, cand a devenit oficial resedinta regala. Teritoriul din jurul Stuttgart-ului a fost cunoscut sub numele de judetul Württemberg. Numele Württemberg provine de la un deal abrupt din Stuttgart, cunoscut anterior ca Wirtemberg.
Prin 1871 Stuttgart se lauda deja cu 91000 de locuitori. La sfarsitul Primului Razboi Mondial, monarhia Württemberg s-a destramat: Wilhelm al II-lea a Württemberg, a refuzat coroana dar, a refuzat si sa abdice sub presiunea revolutionarilor care au luat cu asalt Palatul Wilhelm. Stuttgart a fost proclamat capitala. In 1939, sub regimul nazist, Stuttgart a inceput deportarea locuitorilor sai evrei. Numai 180 de evrei din lagarele de concentrare au supravietuit.
In timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, centrul orasului Stuttgart a fost aproape complet distrus in bombardamentele fortelor aliate. Unul dintre cele mai severe bombardamente au avut loc in 1944. Raidul a avut loc la 12 septembrie 1944, cand Fortele Aeriene Regale au bombardat orasul vechi din Stuttgart cu peste 184.000 de bombe, inclusiv 75 blockbustere. Mai mult de 1000 de oameni au pierit atunci.
Stuttgart este un loc al contradictiilor extreme. A fost denumit, printre altele, „cel mai mare oras mic din Germania" si „orasul unde munca este o placere". De secole, Stuttgart, al carui nume deriva din Stuttengarten, adica „ferma de armasari", a ramas o fundatura pastorala de pe Neckar. Apoi insa, Revolutia Industriala l-a propulsat in era masinilor, dupa care a fost distrus in al Doilea Razboi Mondial. De atunci Stuttgart si-a recastigat pozitia ca unul dintre principalele centre industriale ale Germaniei.
Aici, Schaffen - „crearea", „realizarea" - este o caracteristica inerenta a vietii. Orasul Stuttgart este o metropola clasica germana, dar cu personalitatea autonomiei, a sigurantei de sine si a increderii, ai carei locuitori au produs automobile Mercedes-Benz sau Porsche, echipamente electrice Bosch si o sumedenie de alte produse exportate in toata lumea. In acelasi timp insa, orasul Stuttgart apartine culturii si artelor, cu muzee de talie mondiala, opera si o companie de balet. In plus este o regiune de vinuri locale fine, podgoriile se apropie de centrul orasului intr-un cerc de dealuri verzi. Paduri, podgorii, pasuni si livezi formeaza mai bine de jumatate din oras, care este inconjurat pe trei laturi de codri.
Puteti afla mai multe despre obiectivele turistice din Stuttgart, vizitand sectiunea noastra, special realizata. Pentru iubitorii de istorie si ai lumii medievale, recomandam o vizita la Castelul Vechi, iar pentru amatorii de tehnologie de ultima generatie si de tot ce este modern, o excursie in zona Proiectului 21, unul din cele mai ambitioase proiecte de urbanism din Europa.