Despre Germania
Republica Federala Germania ocupa o suprafata de 357.002 kmp si are capitala la Berlin. Moneda oficiala este Euro, iar limba oficiala germana. Din punct de vedere demografic, Germania este cea mai populata tara din Uniunea Europeana, cu un numar total de 82.037.011 locuitori (in anul 1998), avand o densitate medie de 230,1 locuitori/kmp si o speranta de viata de 73,2 ani pentru barbati si 79,8 ani pentru femei. Germania este o republica federala formata din 16 landuri.
Germania este o republica parlamentara federala, al carui sistem politic se bazeaza pe principiul separatiei puterilor in stat. In acelasi timp, sistemul politic se bazeaza pe o structura administrativa policentrica, un sistem de cooperare la nivel federal si o puternica pozitie a Cancelarului federal. Parlamentul Federal este format din doua camere: Bundestag si Bundesrat. Camera inferioara, Bundestagul este formata din 662 de deputati, alesi prin scrutin universal si direct. Camera superioara, Bundesrat, este formata din 3-6 reprezentanti ai fiecarui land al Germaniei, alesi indirect. Executivul central al Germaniei este reprezentat de guvern, condus de un cancelar, care are o pozitie extrem de puternica, vorbindu-se despre Germania ca de o democratie a cancelarului. Presedintele este ales de catre Bundestag si are prerogative foarte reduse, Germania fiind o republica parlamentara. Puterea judiciara in Germania este autonoma, existand mai multe tipuri de curti, asupra carora se va reveni la partea rezervata puterii judiciare la nivelul landurilor. Deasupra tuturor se regaseste Curtea Federala Constitutionala, care are si rol de Curte Constitutionala. Si la nivelul landurilor exista Curti Constitutionale.
Cele 11 landuri din Vest au fost redivizate dupa 1945, pentru a forma Germania de Vest in 1949, in timp ce cele 5 landuri estice au fost reconstituite in iulie 1990 si au devenit parte din Germania la 3 octombrie 1990. Landurile sunt, din punct de vedere juridic, state, care impreuna, compun statul federal Germania. Ele difera semnificativ ca marime si structura politica. Fiecare land al Germaniei are o Constitutie proprie, care conform articolului 28.1 din Legea Fundamentala a Republicii Federale Germania, trebuie sa fie in conformitate cu principiile statului german democratic, republican si social. Constitutiile landurilor trebuie sa respecte principiile unui stat democratic si social, care se fundamenteaza pe legile de baza. in afara de aceasta, fiecare land al Germaniei, este liber sa fundamenteze propria sa Constitutie, dar sa tina seama de Constitutia federala.
Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, Germania a fost divizata si ocupata. Partea ei de Vest a fost democratizata si reorganizata. In 1949, Germania de Vest isi recapata statutul de independenta, iar noua Lege fundamentala consacra federalismul german si guvernarea locala in forma in care se regasesc si astazi. Caderea comunismului in Europa de Est a fost ocazia pentru reunificarea germana, modelul administrativ vestic fiind preluat si de fosta Germanie de Est.
Germanii au o relatie deosebita cu natura si au transformat intinderi mari de pamant in zone nationale de recreere si in parcuri si gradini urbane. In orase exista multi kilometri de piste pentru biciclisti, mai ales de-a lungul raurilor, si in locuri precum Wurzburg, poti merge de-a lungul raului ca sa ajungi in zone rurale veritabile in 30 de minute.
Lacuri precum Chiemsee si Bodensee marcheaza zona dintre Alpi si Munchen, si multora dintre cei care se plimba sau merg cu bicicleta le place sa le inconjoare. Se pot inchiria si barci, dar pentru a le conduce aveti nevoie de un permis recunoscut in Germania. Pe insula Rugen, orasul-statiune de la sfarsitul secolului al XX-lea, Binz, sta in calea pasnicei (si inghetatei) ape a marii Baltice.
Drumul cu orase imprejmuite de ziduri si case facute pe jumatate din lemn, cunoscut sub numele de Drumul Romantic, este puternic mediatizat de catre turismul german si, prin urmare, foarte vizitat. Orasele sunt minunate, dar daca preferati sa intalniti mai putine grupuri de turisti, aventurati-va in muntii Harz din centrul Germaniei.
Goslar, capitala neoficiala a regiunii Harz, este unul dintre cele mai vechi orase din Germania si este renumit pentru Kaiserpfalz, un palat imperial in stil romanic, in care imparatii tineau adunari generale. Goslar a fost declarat un loc de mostenire internationala UNESCO, ca si orasul Quedlinburg, aflat la 48 km sud-est. Avand 1600 de case facute pe jumatate din lemn, Quedlinburg dispune de mai multe astfel de cladiri istorice tipice Germaniei de Nord decat orice alt oras nemtesc.
Bineinteles, toate aceste minunatii pot fi vizitate, la preturi rezonabile. Chiar daca nu putem compara tarifele practicate pe piata locala cu cele ale ofertelor turistice din Germania, vacantele aici inseamna ca putem invata despre o cultura milenara, sa avem acces la fabuloase bogatii arheologice, pastrate in muzee de zeci, poate sute de ani. Ne putem face o idee despre tot ce a insemnat marea familie regala europeana si putem vizita castelele, palatele si majoritatea obiectivelor turistice din Germania ce fac referinta la aceasta.
O fortareata impunatoare la sud de muntii Harz este Wartburg, din orasul antic cu case jumatate din lemn, Eisnach. in secolul al XVI-lea, intre aceste ziduri impunatoare, Frederick cel intelept i-a oferit adapost lui Martin Luther in urma dictatului papal.
Berlin isi expune mostrele de arta in galerii mici si in muzee importante, cum ar fi Noua Galerie Nationala a lui Mies van der Rohe. Noua Berlinische Galerie este dedicata artei, fotografiei si arhitecturii create in oras din 1870 pana in prezent. Fenomenul muzical, care trebuie neaparat vazut si audiat, este exceptional din punct de vedere acustic.
Daca privim aproape orice oras care se termina in „-burg", vedem ca acesta este o fortareata medievala sau un palat renascentist, folosit adesea in prezent ca muzeu, restaurant sau hotel. Palatele marete din secolele al XVII-lea si al XlX-lea sunt mandria a aproape oricarui Residenzstadt, un oras care a fost odata cetatea de scaun a unui rege, duce sau episcop. Ruinele castelelor aflate de-a lungul fluviului Rin sunt rezultatul luptelor neintrerupte cu francezii dar, chiar si asa, ele au fost suficient de pitoresti pentru a-i inspira pe romanticii secolului al XlX-lea. Fortareata insulara Pfalzgrafenstein recreeaza ideea locuintelor rare medievale, in vreme ce, de cealalta parte a Rinului, Burg Rheinstein este bogat in tapiserii gobeline, sticla colorata si fresce.