Despre Vardzia
Vardzia este o manastire construita in pesterile muntilor Erusheti, la doar 30 de kilometri de Aspindza. Este crezut ca Vardzia a fost construita in secolul al XII-lea si pesterile au, pe alocuri, o lungime de 500 de metri si o inaltime de 19 metri.
Vardzia are, in componenta sa, o biserica, si anume Biserica Dormition, care isi are originile inca din anul 1180, aici gasindu-se multe picturi si desene pe pereti, care infatiseaza diferite personalitati din cultul lor religios. Vardzia a fost ocupata timp de cateva secole, pana in secolul al XVI-lea, cand Imperiul Otoman a pus stapanire pe aceste meleaguri.
Din punct de vedere istoric, conform excavarilor efectuate de o echipa originara din Rusia, a fost demonstrat faptul ca zona a fost locuita inca din perioada epocii de bronz. Mai mult decat atat, au fost gasite influente ale culturii Trialeti, cea mai mare si importanta din Georgia care a domnit timp de cateva milenii. Cu toate acestea, nu a fost prima cultura din Georgia, ci a 2-a, dupa Shulaveri-Shomu, una dintre cele mai vechi din lume. Au fost gasite diverse obiecte de artizanat si ceramica ce atesta prezenta lor. In plus, au fost descoperite diverse asezari care dateaza din secolul al V-lea i.e.n. si, totodata, diverse sculpturi in piatra din secolul al V-lea d.e.n., care, impreuna, ofera o imagine superba ce ne trimite, in mod automat, inapoi in trecut si reprezinta, pentru cei ce indragesc cultura, un rai arheologic.
In jurul manastirii Vardzia, se afla si alte situri arheologice importante, cum ar fi Biserica Zeda Vardzia (secolul al XI-lea), un sat construit din piatra (secolul al XII-lea) si alte biserici construite in munti, numite Bisericile Ananauri. Cu siguranta, privelistile pe care le veti observa pe aceste meleaguri va vor ramane adanc intiparite in creier, deoarece reprezinta o minune arhitecturala pentru multi istorici si arheologi.
Manastirea Vardzia este impartita, de catre Biserica Dormition, in partea de Est si, de asemenea, partea de Vest. In partea de Vest, exista 40 de case, situate intre biserica principala si turnul cu clopot, care aduna, in total, peste 165 de camere. Totodata, in acest complex vestic exista 6 capele, o brutarie si o incapere mare care avea rolul de fierarie. Mai mult decat atat, au fost construite diferite tunele in pesteri, care duc spre cimitirul celor care au locuit aici, dar si spre doua rauri care izvorasc in interiorul muntelui. In partea de Est, se afla, de asemenea, mai multe locuinte, 79 la numar, care insumeaza 242 de camere, „camera Tamarei” (Regina Georgiei din acea perioada, care a trait intre anii 1160 si 1213), 25 de pivnite in care era depozitat vinul, o farmacie si alte incaperi destinate strugurilor, un fruct care statea la baza economiei acestui asezamant.
Principalul loc spiritual din Manastirea Vardzia era Biserica Dormition, sapata adanc in interiorul muntelui, avand o inaltime de 9.2 metri, o latime de 14.5 metri si o lungime de 8.2 metri. Intregul complex spiritual este pictat, dar exista si diferite imagini care il infatiseaza pe patronul georgiei din acea perioada, Rati Surameli.
Mai mult decat atat, pe peretii din interiorul Bisericii Dormition, se afla toate etapele pe care le-a parcurs, in viata sa, Iisus Hristos, dar si picturi cu diferiti sfinti ce erau comemorati in acele timpuri. In pronausul din spatele altarului sunt pictate scene cu Judecata de Apoi, Sanul lui Avram, ingeri ce tin in mana o cruce si trei scene din viata Sfantului Stefan. Din pacate, au existat mai mult picturi si sculpturi, atat in Biserica Dormition, cat si in intreg complexul manasterii, dar care au fost pierdute din cauza unui cutremur devastator care a avut loc in anul 1283.
Asadar, Vardzia reprezinta un loc inedit pentru iubitorii de cultura si istorie si este recomandata vizitarea lui daca va aflati in vacanta in Georgia.