Despre Tbilisi
Tbilisi este cel mai mare oras si capitala Georgiei. Acesta este asezat pe malul raului Kura, numele sau derivand din cuvantul georgian T'pilisi. Pana in anul 1936, acesta a fost cunoscut sub numele de Tiflis. Orasul acopera o suprafata de 726 kilometri patrati, in timp ce are o populatie de aproximativ 1.480.000 de locuitori.
Fondat in cel de-al V-lea secol, de catre Vakhtang Gorgasali, precursorul monarhului Iberiei, acest a fost capitala acestui tinut pentru mai bine de 1500 de ani. Astazi, el este foarte important din punct de vedere industrial, administrativ, cultural si social.
Fiind localizat in partea de sud – est a Europei, acesta a fost, adeseori, o parte a rutelor de comert, motiv pentru care, adeseori, au existat rivalitati intre diferitele imperii, in ceea ce priveste dominatia lui. Chiar si in ziua de astazi el este foarte important din punct de vedere al comertului, ceea ce, in 2008, a dus intre un conflict intre Rusia si Georgia. Aceasta istorie controversata a condus la diferite influente in ceea ce priveste cultura, arhitectura orasului fiind un mic intre cele tipice sovietice, medievale si clasice.
Cultura a fost influentata si de numarul mare de oameni apartinand altor nationalitati care s-au asezat aici. Printre obiectivele turistice notabile, din Tbilisi, se numara catedralele Sameba si Sioni, Piata Libertatii, care prezinta structuri clasice, strada Rustaveli, Fortareata medievala narikala, opera Moorish si Muzeul National din Georgia.
Situat in centrul zonei de est a Georgiei, la poalele muntilor Trialeti, acesta a fost distrus si reconstruit de 29 de ori, insa structura orasului original este, inca, intacta, turistul putandu-se plimba pe strazile care, acum 1500 de ani, serveau drept locuri de promenada pentru regi.
Pentru a ajunge in Tbilisi, turistul poate folosi aeroportul situat la 17 kilometri distanta de centrul roasului, in partea sudica. In anul 2007, a fost inaugurat aici un terminal nou si modern, ce poarta numele de George W. Bush, de unde autobuzele pleaca spre centrul orasului. Aici opereaza urmatoarele companii aeriene: airBaltic (Riga),Air Astana (Almaty), Arkia Israel Airlines (Tel Aviv), Alitalia (Roma), Azerbaijan Airlines (Baku), Austrian Airlines (Vienna), British Airways (London-Heathrow), Belavia (Minsk), Czech Airlines (Prague), Dniproavia (Dnipropetrovsk), Donbassaero (Donetsk), Euroline (Almaty, Dubai, Donetsk, Odessa, Kharkiv, Vilnius) Estonian Air (Tallinn), flydubai (Dubai), Georgian Airways (Amsterdam, Dubai, Athens, Minsk, Kiev-Boryspil, Paris-Charles de Gaulle, Tel Aviv, Tehran-Imam Khomeini, Vienna), Lufthansa (Munich), Pegasus Airlines (Istanbul-Sabiha Gokcen), LOT Polish Airlines (Warsaw), Qatar Airways (Doha, Baku), Sky Georgia (Antalya, Batumi), SCAT (Aktau), TAM Air (Donetsk, Kharkiv), Turkish Airlines (Istanbul-Atatürk) si Ukraine International Airlines (Kiev-Boryspil).
Muzeele cele mai reprezentative ale orasului Tbilisi sunt: Muzeul etnologic in aer liber G. Chitaia - pretul de intrare 3 GEL pentru adulti, deschis de la 11 la 16; Muzeul Numismatic – in care veti vedea monede antice si care dateaza din secolul al IV-lea i.Hr; Muzeul Artei – cu programul de la 11 la 16 si pretul de intrare de 3 GEL; Muzeul Janashia – care contine sute de artefacte georgiene si caucaziene, intrarea costand 3 GEL; Muzeul papusilor – programul de la 11 la 17 si pretul de intrare de 3 GEL; Muzeul Galaktion Tabidze – acesta fiind dedicat poetului georgian cu acelasi nume.
Centre si galerii de arta puteti gasi pe Strada Tiflis, unde sunt prezentate diferite lucrari ale artistilor georgieni. Aici se tin expozitii de arta regulate, intrarea fiind libera.
Mamadaviti, situata in partea de sud – vest a orasului, este o constructie religioasa din anul 1859; Biserica Sioni; Catedrala Sameba, construita in anul 202, fiind cea mai mare biserica din Georgia si avand 101 metri; Biserica Metekhi; Anchiskhati, construita in secolul al XVI-lea de catre regele Dachi Ujarmeli; Kvashveti – o copie a bisericii Samravishi, ridicata in anul 1910.
Panteonul scriitorilor si al figurilor publice – Mtatsminda – este situat pe muntele cu acelasi nume, in curtea bisericii Sfantului David. Aici sunt ingropati un numar mare de scriitori faimosi, dar si mama lui Joseph Stalin.
Vechiul Tbilisi reprezinta, in sine, o atarctie turistica. Fiecare cladire este o imagine deosebita, turistul putand vedea biserici antice, magazine bogate si strazi inguste. Exista o serie de manifestatii artistice inedite, aici, asa cum este masina abandonata de pe strada Erekle sau galeriile de arta de pe strada Chardini. Pe strada Sioni veti putea vedea arta georgiana moderna.
In cartierul Sololaki veti putea gusta o cina in numeroasele restaurante elegante si veti putea admira arhitectura de tip art – nouveau. In Betelemi, veti putea admira doua dintre cele mai vechi bsierici ale orasului, dar si Fortareata Narikala, pe strada care urca spre munte putand ajunge la Mtsasminda, un cartier linistit, cu un numar mare de case vechi si incantatoare.
Localizat langa piata Abashidze, Vale este unul dintre cele mai moderne cartiere din Tsibili. Desi nu imprima turistului atmosfera din Vechiul Tsibili, Veka se remarca prin parcurile sale linistite, multitudinea de cladiri construite dupa arhitectura secolului al XIX-lea, dar si unele dintre cele mai bine aprovizionate magazine ale orasului. Exista, si aici, o serie de restaurante si baruri elegante.
Tot in Vake exista si o viata de noapte mai agitata, datorita apropierii celor doua cladiri ale Universitatii Ivane Javakhishvili Tbilisi, care au o importanta istorica pentru acest oras.