Despre Toulouse
Cunoscut ca si „orasul roz”, datorita prezentei cladirilor realizate din caramida rosie, orasul Toulouse este situat la jumatatea distantei dintre Oceanul Atlantic si Marea Mediterana, fiind strabatut de raul Garonne, din sud-vestul Frantei. Impreuna cu aria sa metropolitana, suprafata orasului Toulouse se afla pe locul patru in randul oraselor din Franta, fiind totodata si centrul industriei aerospatiale europene. Orasul gazduieste una dintre cele mai mari universitati din tara, aproximativ 97.000 de studenti alegand, in fiecare an, sa urmeze cursurile Universitatii din Toulouse.
Odinioara un important loc de oprire pentru pelerini in drumul lor catre Santiango del Compostello, datorita prezentei numeroaselor cladiri religioase, orasul Toulouse reprezinta si in ziua de astazi una dintre cele mai mari atractii turistice ale Frantei, in ultimul timp atragand tot mai multi turisti prin cladirile iluminate pe timpul noptii, fiind astfel supranumit si Orasul Luminilor.
Cele mai importante atractii turistice ale orasului sunt cladirile incarcate de istorie, muzeele ce adapostesc o serie de obiecte pastrate cu grija inca din al II-lea Razboi Mondial (Musee Labit, Musee Saint Raymond, Paul Depuy Museum) , ruinele romane si un muzeu aerospatial. Dar, fara indoiala, inima acestui oras, principala atractie, o reprezinta Capitoliul, o cladire cu o arhitectura impresionanta, cu o fatada plina de culoare (construinta din caramida rosie), definita prin cele opt coloane ale sale, fiecare reprezentand capitoliul original. Cladirea gazduieste astazi primaria, dar si teatrul Theatre du Capitole de Toulouse, imprejurimile acesteia oferind turistilor veniti sa o viziteze posibilitatea de a innopta la unul din hotelurile de lux, dar si o serie de cafenele. Salle des Illustres, din interiorul Capitoliului, ofera turistilor posibilitatea de a viziona o serie de lucrari de dateaza din secolul al XIX-lea.
Un alt punct de atractie important il reprezinta Catedrala Saint-Etienne, cunoscuta pentru asimetria in cadrul arhitecturii religioase, naosul acesteia de dimensiuni impresionante, vechi din secolul al XII-lea, avind o forma ciudata in cadrul capelei. Un alt element ce face aceasta catedrala catolica cunoscuta este prezenta vitraliului in forma de trandafir de pe partea sa vestica, dar si a decoratiuniloor arhitecturale ale clopotnitei. Biserica este deschisa publicului zilnic, de la 07:30 la 19:00, si nu se percepe taxa.
Fiind un important centru aerospatial, la vest de orasul Toulouse, se afla fabrica de avioane Clement Arder, ce organizeaza de luni pana vineri, de la 09:00 la 14:00, tururi ce permit turistilor sa vada principalele atractii ale fabricii, incluzand si locul unde sunt asamblate avioanele A330/340, dar si locul unde a fost fabricat primul avion Concorde. Rezervarile trebuie facute cu cel putin doua zile inainte, iar ca o masura de securitate, vizitatorilor li se verifica antecedentele penale inainte de a intra, pe baza unor fotografii. Vizitele se pot organiza si sambata de la 09:00 la 12:30, iar copiilor sub 6 ani nu li se percepe taxa.
O adevarata nestemata a regiunii, accesibila de la soseaua de centura a orasului, o reprezinta „Orasul Spatial” (La Cite de l'Espace), ce gazduieste un planetariu, o sala de cinema IMAX, dar si cateva replici de nave spatiale si alte exponate. Acest parc stiintific este deschis zilnic in lunile iulie-august, dar si din septembrie in iunie, de marti pana duminica. Biletul de intrare este de 18,5 €, iar pentru copii se face o reducere de 6€.
Toulouse poate fi vizitat si individual dar poate fi inclus si intr-un circuit turistic in Franta, care sa se incadreze pe drumul european ce traverseaza Coasta de Azur, trecand prin Nisa, Marsilia si Narbone, urcand apoi spre Toulouse si, de acolo, spre nord-vest, in directia orasului Bordeaux. Este un traseu pe care-l recomandam cu caldura. Alternativ, puteti sa verificati sectiunea special realizata pentru a beneficia de cele mai bune tarife de vacanta.