Despre Tampere
Tampere a fost fondat oficial in anul 1779 de catre regele Gustav al III-lea al Suediei si al Finlandei. Inca din Evul Mediu, zona Pirkkala, aflata la sud de centru, a fost colonizata de fermierii atrasi de canalele navigabile, care facilitau transportul. Incepand cu secolul al XIII-lea, cand suedezii le-au acordat dreptul de a aduna taxa de la laponi, ei au prosperat mult. Primii locuitori din Tampere, tamperelaiset, sunt comemorati pe podul Hameensilta.
Locuitorii din Tampere isi numesc orasul Manchester sau Pittsburgh al Finlandei, in functie de interlocuitorii pe care ii au, din Marea Britanie sau Statele Unite. Totusi, este destul de greu de imaginat un oras mai putin clasic, industrial.
Tampere se gaseste pe fasia ingusta dintre doua lacuri, doua intinderi atat de mari de apa, incat te simti mai degraba aproape de mare decat in interiorul tarii. Unind lacurile, apele limpezi ale raului Tammerkoski au adus electricitate, industrii si bogatii in Tampere. Desi asigura inca energie, Tammerkoski este atat de curat in zilele noastre, incat atrage multi pescari de pastrav. La sfarsit de saptamana, cele doua lacuri se umplu de panze in culorile curcubeului si elicele barcilor cu motor isi croiesc drumul spre vreuna dintre insule sau spre casele de vacanta de pe malul apei.
La capatul podului care traverseaza lacul se afla una dintre cele mai vechi fabrici, pe Insula Torsului. In Razboiul Civil de Independenta, victorioasa Armata Alba a traversat Tammerkorski chiar aici, pentru a invada Tampere. Astazi, fabricile si buticurile de aici se grupeaza in jurul curtilor pietruite. In apropiere, singura fabrica inca in functionare pe rau, Tako, produce carton. Aruncati o privire si la cosul vechii fabrici, care are un scut contra bombelor in varf, care ne aminteste de faptul ca Tampere a fost bombardat din plin in timpul Razboiului Civil din 1918, cand era o puternica fortareata Rosie, si din nou in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, in urma a opt raiduri puternice.
Arhitectura este in mare parte din secolul al XX-lea, exemplificata prin Biblioteca Locala. Pe la mijlocul anilor 1980, biblioteca si Oficiul Local de Birouri din Tampere au castigat mai multe premii pentru arhitectura realizata de Reima si Raili, sot si sotie. Mandria orasului Tampere o constituie Amfiteatrul Tampere, o cladire spectaculoasa in albastru si alb, proiectata de Esa Piiroinen si Sakari Aartelo in anul 1990.
Cea mai veche biserica din Tampere este un exemplar rar din secolul al XV-lea, care se numeste Sf. Mihail si se gaseste cam la 5 km in partea de est, de-a lungul lacului, pe vechea sosea Lahti. Remarcabila este si Catedrala orasului, ce impresioneaza prin arhitectura sa.
Cultura si educatia sunt importante in Tampere, dar este vorba despre cultura moderna si educatia stiintifica si tehnica. Istoria industriala a orasului Tampere este si ea bogata, dovedind astfel cat de international era acest loc acum aproape doua secole. Una dintre cele mai importante industrii, cea de textile, a fost fondata de un scotian, James Finlayson.
In ciuda caracterului industrial in schimbare, Tampere a reusit sa pastreze numeroase fabrici de moda veche, fara a le lasa prada paraginii, iar cosurile inalte, din caramizi rosii, raman simboluri atat ale prezentului, cat si ale trecutului.