Despre Insula Catanduanes
Insula Catanduanes este localizata pe coasta estica a peninsulei Bicol, iar legatura cu Bicol este facuta prin intermediul canalului Maqueda si a golfului Lagonoy. Orasul este impartit in 11 districte si in 315 unitati administrative mai mici, denumite barangay-uri. Insula reprezinta primul tinut din intreg arhipeleagul filipinez ce face contactul cu Oceanul Pacific, fiind o zona afectata de catre ciclonii tropicali.
Insula Catanduanes este cunoscuta si sub numele de “Paradisul Aventurilor Eco”, si este cautata de turistii ce iubesc cel mai mult natura in forma sa “bruta”. Insula surprinde prin faptul ca este aproape neatinsa, nepatata sau neexplorata. Peisajul pe care il cauta turistii ce ajung pe insula este pur si simplu minunat, acestia putand admira un sir lung de plaje marginite de palmieri pe o parte si pe cealalta parte de un fundal de ape albastre. Oamenii care locuiesc pe aceasta insula au venit aici pentru mediul relaxant pe care insula il ofera, si nu sunt interesati de o dezvoltare rapida a insulei, sau de transformarea acesteia intr-o zona moderna. Din acest motiv, turismul de pe insula este de abia in faza incipienta, insa acesta nu reprezinta un obstacol pentru turistii care gasesc aceasta zona, un refugiu din viata sofisticata in care traiesc.
Din punct de vedere lingvistic, Bicol este limba nativa, insa cu diferite dialecte in functie de zona. Aceste nuante putin schimbate ale limbii se regasesc in special in orasele nordice: Pandan, Panganiban sau Caramoran. Deasemenea, limba engleza si tagaloga sunt vorbite pe teritoriul insulei.
Desi este o zona ce surprinde prin simplitatea sa, pe insula sunt cateva obiective turistice ce pot fi vizitate de catre turisti. O cladire principala este reprezentata de catre biserica Bato, ce este singura structura ramasa ce dateaza din anul 1830. Biserica a trecut prin numeroase conflicte militare, insa a supravietuit in cele din urma. Catedrala Virac este deasemenea o cladire veche ce surprinde prin vitraliile frumos pictate de catre pictori locali.