Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Simfonia Lalelelor
Data eveniment: 30.11.2025
Istoricul Simfoniei Lalelelor incepe intr-o zi de toamna, 7 noiembrie 1972, cand in oras au fost adusi pentru a fi plantati in centrul orasului, 3.000 de bulbi de lalele si 100 de zambile. Acesta a insemnat de fapt, momentul care in timp a determinat numirea orasului Pitesti oras al florilor. Cateva luni mai tarziu, in primavara urmatorului an, bulbii au inflorit spre surprinderea si bucuria locuitorilor. Achizitionarea de bulbi si bulbili a continuat si in urmatorii ani, in perioada 1975-1976 ajungandu-se la un numar de 58.000 lalele, 1.000 narcise, 1.000 muscari, 100 crocus si 250 zambile.
Colectia a fost alcatuita pe principiile arhitecturii peisagere fiind o mare reusita prin armonia figurilor geometrice, cromatica, succesiunea perioadelor de inflorire si combinatia lalelelor cu elemente de fundal ca miozotis, pansele si banutei.
In anul 1977 s-a hotarat realizarea pe viitor, a unei expozitii de flori caruia sub numele de "Simfonia lalelelor". Prima editie a Simfoniei Lalelelor a fost organizata in anul 1978 si a devenit traditionala. Colectia de lalele cuprindea pe la sfarsitul anilor 80, 72 soiuri. Preocuparea autoritatilor si administratorilor patrimoniului verde din municipiul Pitesti de a achizitiona in special lalele a continuat imediat dupa prima editie a Simfoniei lalelelor si pana in anul 1984 cand s-a primit o donatie din Olanda prin intermediul Agentiei Economice Romane de la Haga si Ministerul Afacerilor Externe a Romaniei.
La aceasta sarbatoare participa foarte multi localnici si turisti care se bucura de o adevarata explozie de gingasie, culoare si varietate. “Simfonia” este a doua manifestare de acest gen din Europa, ca vechime, dupa Festivalul Florilor din Tynaarlo, Olanda. In anul 2014 a fost realizata pentru prima data, o parada florilor deschisa de doua care alegorice.
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Simfonia Lalelelor