Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Ravasitul oilor
Data eveniment: 30.09.2025
Ravasitul oilor reprezinta o sarbatoare destul de veche a argesenilor. Acest eveniment a devenit deja o traditie pentru localnici, care deja au format o cultura in acest sens pe care doresc sa o transmita mai departe, din generatie in generatie. Sarbatoarea consta intr-un festival, o petrecere simbolica in cinstea sfarsitului de an pastoral.
Oamenii sunt deschisi unei astfel de petreceri, deoarece ciobanii se intorc de pe munte, unde au stat destul de mult timp plecati cu oile. Familiile se reunesc si toti sarbatoresc incheierea unei etape din an.
Desi sarbatoarea este destul de veche, tinerii se implica din ce in ce mai mult in acest festival, fiind mandri de mostenirea lasata de cei mai varstnici dintre ei. De aceea, sarbatoarea infloreste in fiecare an, iar turistii aleg sa vina aici in numar cat mai mare.
Avand in vedere ca festivalul sarbatoreste tot ceea ce inseamna oierit, puteti fi siguri ca veti gasi aici produse culinare preparate din carne, branza sau lapte de oaie. De cum o sa va apropiati de zona in care se gateste o sa simtiti un miros imbietor de bucate alese: berbecut la protap, branza de oaie, pastrama, bulz, branza de burduf, balmes si multe altele. Toate acestea sunt stropite cu vin argesean si voie buna. Muzica populara rasuna, iar oamenii se prin in hora si danseaza.
Nu doar mancarea si voia buna ii atrag pe oameni. Multi dintre ei vin pentru concursurile organizate. La cea mai mare cautare sunt concursurile de cai. Localnicii isi aduc cai si ii prezinta publicului. Cu timpul insa traditia a cuprins si expozitii de caini ciobanesti, pe care oierii ii iau pe munte pentru a apara stana si chiar concursuri pentru oi. Totul se petrece in aer liber si este extrem de placut. In fiecare an localnicii s-au modelat pe gustul turistilor si au incercat sa le ofere momente inedite. Asa ca aici le puteti admira animalele, le puteti gusta mancarea, bautura, puteti merge la concerte sau puteti dansa.
Sarbatoarea este organizata, de obicei, la jumatatea lunii septembrie, la final de saptamana, si dureaza doua zile. Asa cum se intampla la orice festival renumit, sarbatoarea se incheie cu focuri de artificii, motiv pentru care turistii vin in numar mare in ultima zi. In privinta orarului nu trebuie sa va faceti griji. Localnicii se afla acolo de diminineata pana seara.
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Ravasitul oilor