Pragsorul

Data eveniment: 15.04.2025

Pragsorul este un obicei practicat in prezent doar in comuna Bistra. Acesta are o vechime de peste 250 de ani si se practica de Pasti fiind preluat de la Roma, de Episcopul Blajului, Petru Pavel Aron, pentru a consolida procesul de catolicizare a populatiei. Petru Pavel a primit insarcinarea de a aduce Pragsorul in Bistra de la imparateasa Maria Tereza care, in semn de recunostinta pentru misiunea indeplinita, l-a numit "Petru Pavel Aron de Bistra".

Avand in vedere ca Pragsorul are o implicatia religioasa (datorita celor doua biserici: ortodoxa si catolica) obiceiul nu a fost imprumutat de comunele invecinate (au existat cateva incercari fara rezultat in acest sens), dar a fost mentinut aproape neschimbat in Bistra.

Pragsorul incepe cu formarea unei echipe de feciori necasatoriti din sat (minimum 6, maximum 12) numiti "crai". Obiceiul se desfasoara pe parcursul a trei zile: a 2-a si a 3-a zi de Pasti (luni si marti) si in prima duminica dupa Pasti (Duminica Tomii).

In lunea dupa Pasti, dupa ce se termina slujba de la biserica, craii imbraca portul popular si, insotiti de un taraf, merg prin sat, din casa in casa,strigand: "hop, hop, hop, vivat!"(hai, hai, hai sa traiti!). Acum, craii invita fetele sa participe la balul organizat de ei seara, primind bani si oua rosii in schimbul invitatiei. Cea mai darnica fata este numita "Prima Craiasa" a Pragsorului. Prima Craiasa va deschide balul impreuna cu Primul Crai (ales in ziua de Pasti, spre seara, in curtea bisericii). Petrecerea inceputa in a doua zi de Paste dureaza pana in dimineata, fiind reluata in dupa-amiaza urmatoare si, la fel, in duminica urmatoare - Pragsorul Mic.

Participantilor la eveniment nu li se impune o anumita taxa. Craii trec printre cei care iau parte la eveniment tinand in mana o batista (tinuta de colturi de 4 dintre ei) si strigand: "hop, hop, hop, vivat!". Cel caruia i se adreseaza craii pune pe batista o suma de bani. Din banii colectati sunt suportate cheltuielile pentru organizarea petrecerii.

In ziua urmatoare, dupa amiaza, craii pun in curtea bisericii toaca si tevile special pregatite pentru "puscaturi". In Vinerea Mare, seara, de la ora 19.00, are loc slujba Inmormantarii sau Prohodul Domnului, iar spre dimineata Sfanta Liturghie si sfintirea Pastilor. In acest timp, Mormantul Domnului este pazit de crai, imbracati in tinuta militara si inarmati cu sulite. Garda se schimba din 10 in 10 minute, la semnul comadantului.



Evenimente viitoare din Bistra



08 Sep
Balurile Anuale de la Londra
Balurile anuale au loc in minunatul decor al Salii Royal Alvert din Londra si fac parte din vara britanica la fel de mult ca si Wimbledon-ul sau Cupa Angliei....
Detalii
08 Sep
Festivalul de Film de la Venetia
Binecunoscutul festival de film din Venetia este anual si atrage numeroase personalitati si staruri care coboara de pe ambarcatiunile lor pentru a se bucura...
Detalii
08 Sep
Festivalul Mayor's Thames de la Londra
Un festival acvatic, organizat pe Tamisa, intre podurile Blackfriars si Westminster, care tine un weekend, incheindu-se cu o procesiune cu lumanari si...
Detalii
09 Sep
Festivalul Tanotango din Napoli
Un festival care combina aroma culturii si traditiei din doua mari orase, Napoi si Buenos Aires, este Tanotango. Denumirea este o combinatie de termeni,...
Detalii

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Pragsorul

Bistra