Date generale
Berna este recunoscuta pentru
Cand este indicat sa vizitati orasul Berna
Berna este un loc destul de racoros, asa ca, daca nu doriti sa va petreceti vacanta intr-un oras cu o iarna rece, zona alpina este ceea ce nu cautati. Desi nu e Antarctica, maxime lunare medii de minus 7 grade nu sunt rare, iar iarna poate dura de la inceputul lunii noiembrie, pana la mijlocul lunii martie. Vara pe de alta parte, este relativ blanda, si prin urmare confortabila, temperaturile trecand totusi rar cu mult peste 17 grade.
Vechiul oras poate fi vizitat indiferent de conditiile atmosferice: chiar si pe ploaie torentiala, nu va veti uda prea tare, fiindca vechile strazi au arcade acoperite, in lungime de 6 km.
In vara, numeroase evenimente au loc in acest oras, atragand turisti de pe intregul continent. In mai se organizeaza cel mai important eveniment atletic al tarii, Berna Grand-Prix, si este luna in care se tine Festivalului de Jazz al orasului, care incepe in luna martie a fiecarui an. Cursa femeilor, la inceputul lunii iunie, impreuna cu Zilele Dansului, imprumuta acestei perioade a anului un farmec special.
In timpul iernii, trei evenimente fac din Berna un magnet pentru vacanta: Piata de ceapa, un festival traditional anual care are loc spre sfarsitul lunii noiembrie, festivalul care insoteste sarbatorile de Craciun, si Carnavalul Berna, o ”noapte extravaganta” care dureaza din 22 pana in 24 februarie.
Concluzia este ca cea cea mai buna perioada pentru a vizita Berna este vara, intre lunile iunie si august cand zilele sunt lungi, ploua putin si temperaturile sunt situate intre 22â°C-13â°.
Ce sa luati in bagaj
Regula pentru cand va faceti bagajele pentru Berna este sa fiti pregatiti si pentru zile ploioase, indiferent de perioada din an in care mergeti in vacanta. O haina de ploaie este utila oricand, iar pentru zilele ploioase cand ramaneti in oras, va este de folos sa aveti in bagaj o umbrela. Iarna trebuie sa fiti foarte bine pregatiti cu haine groase manusi si caciuli pentru temperaturi extreme.
Nu uitati sa luati cu dumneavoastra camera foto. Va va fi foarte utila pentru imprtalizarea unor momente unice si a unor obiective turistice deosebite.
Modalitati de plata in Berna
Berna este un oras scump. Cazarea intr-un hotel de trei stele va face sa scoateti din buzunar pentru o noapte aproximativ 100 euro, iar o masa la un restaurant poate sa coste de la 40-60 de euro pentru doua persoane.
Cecurile de calatorie, valutele si alte mijloace de plata pot fi schimbate la ghiseele bancilor, la casele de schimb, gari, aeroporturi, agentii de turism si hoteluri.
Transportul in Berna
Gara din Berna reprezinta unul din cele mai importante noduri de cale ferata din tara. Dupa gara din Zürich reprezinta a doua gara ca frecventa. Pe 14 linii principale circula trenuri regionale cat si internationale, precum EuroCity, Cisalpino, TGV, Talgo, ICE und DB City Night Line abgefertigt, patru linii S-Bahn.
Transporturile publice sunt foarte dezvoltate. Exista trei linii de tramvaie si numeroase linii de autobuze care comunica cu toate cartierele ale orasului si cu localitatile din periferie. Trenurile conecteaza Berna cu restul Elvetiei si Europei.
Din 1929 functioneaza aeroportul Bern-Belp care ofera cateva zboruri in mai multe orase europene (mai ales inspre Germania si Austria). Aeroportul se afla la mai putin de zece kilometri sud de centrul orasului in zona numita Belp. Se poate ajunge la Gara Bern sau la Gara Belp cu autobuzul folosind autostrada A6.
De mentionat mai este cel mai scurt funicular public din Europa, Marzilibahn, lung de 106 metri, care face legatura intre Bundeshaus (palatul parlamentului) din centrul istoric al orasului si cartierul Marzili.
Poduri inalte au fost construite pentru a usura accessul la cartiere dincolo de rau. Primul a fost in 1843 podul Nydegg cu o lungime de 190 metri, apoi au urmat in 1883 podul Kirchenfeld cu 229 metri, in 1898 podul Kornhaus cu 382 metri, in 1930 podul Lorraine cu 178 metri, si pe urma in 1962 podul Monbijou cu o lungime de 337,5 metri.