Despre Rashid
Rashid, cunoscut in Occident mai ales sub denumirea de Rosetta, este un oras port pe coasta mediteraneana a Egiptului, situat la circa 65 de kilometri est de Alexandria. Fondata in jurul anului 800 i.Hr. asezarea a cunoscut o dezvoltarea puternica in timpul perioadei otomane, dupa cucerirea Alexandriei de catre turci. In secolul 19, Rosetta a devenit o populara destinatie de vacanta pentru britanici datorita sarmantelor cladiri in stil otoman, a numeroaselor parcuri si a curateniei orasului. In prezent, orasul are o populatie de circa 165.000 de locuitori si o infrastructura de invidiat.
Cu o pozitionare strategica intre Marea Mediterana si bratul vestic al Nilului, Rosetta a fost de-a lungul timpului un important obiectiv militar si comercial. Astfel, orasul a fost martor a numeroase episoade celebre din istoria antica, medievala si moderna. In prezent, Rosetta este o asezare linistita, strabatuta de gradini imense cu orhidee si palmieri exotici. Orasul in sine este un muzeu in aer liber, gratie colectiei sale de cladiri in stil otoman, a moscheelor, morilor de apa, castelelor si bailor publice. In nici un oras din Egipt nu exista astfel de cladiri rezidentiale, vopsite cu o culoarea maronie speciala, in dungi orizontale, si construite din caramizi cu o compozitie misterioasa. Fiecare astfel de casa dispune de o fantana cu apa proaspata, accesul la acestea fiind permis trecatorilor. Din pacate, turistii nu au voie sa viziteze interiorul acestor adevarate palate islamice.
Rosetta isi datoreaza numele Pietrii Rosetta, descoperita aici in 1799 de soldatii francezi condusi de Napoleon Bonaparte. Datata din 23.3.196 i. Hr., piatra pastreaza un decret al preotilor din Memphis in onoarea lui Ptolemeu Epipanes, cu ocazia accederii acestuia la tron. Inscriptiile sunt scrise in doua limbi (egipteana si greaca), folosindu-se trei scripturi - hieroglife, demotice (un script egipetan vechi) si litere grecesti. Piatra a fost “furata” de britanici si este expusa in prezent la British Museum din Londra, ca punct de referinta a expozitiei egiptene.