Calatoria cu avionul in Egipt
Mijlocele de transport existente in Egipt permit turistilor sa exploreze cu usurinta aceasta tara. Numeroase companii aeriene au ca destinatie aeroportul international din Cairo. Exista 9 aeroporturi internationale in Egipt care deservesc cele mai importante orase ale tarii, iar cel mai mare este Cairo International Airport, situat la 14 km nord de capitala. Acesta este prevazut cu trei terminale, pe care opereaza toate marile companii aeriene de pe toate continentele. Aeroportul pune la dispozitia pasagerilor o gama vasta de servicii, de la hoteluri, la centre de informare turistice, zone de cumparaturi si servicii bancare si zone de lounge, fiind al doilea, ca marime, din Africa, dupa Tambo International Airport, din Johannesburg. Alaturi de 61 de companii internationale, compania nationala aeriana Egypt-Air face legatura intre Cairo si restul capitalelor lumii. Numeroase companii europene efectueaza regulat zboruri cu destinatia Cairo, KLM (Amsterdam), Tarom (Bucuresti), Lufhansa (Frankfurt), Air France (Paris), Austrian Airlines (Viena) sau Bristish Airways (Londra).
Situat in centrul tarii, Luxor International Airport deserveste toate resorturile turistice din Valea Nilului. Acesta pune la dispozitia pasagerilor un terminal pentru zborurile internationale si unul pentru cele interne. Majoritatea zborurilor interne sunt asigurate de Air Cairo si Egypt Air, in timp ce Orca Air efectueaza curse interne, la preturi convenabile.
Din Bucuresti la Cairo se poate ajunge relativ usor, avand in vedere ca majoritatea companiilor europene efectueaza curse cu aceasta destinatie. Desi nu exista zbor direct, se face escala in Viena, Munchen sau Istanbul, drumul dureaza aproximativ 6 ore.
Riviera Marii Rosii, una dintre destinatiile turistice cele mai importante din Egipt, este deservita aeroporturile situate in zona de coasta, care ofera numeroase zboruri din Cairo. Toate aeroporturile din Egipt pun la dispozitia pasagerilor un serviciu de transport cu taxiul, iar in Cairo, majoritatea taxiurilor se recunosc dupa culoarea alba sau in combinatie alb-negru. Serviciul de tranport cu autubuzul de la aeroport in centrul orasului pleaca de la Terminalul 1 si opresc in Midar Tahrir si Mohandeseen, de-a lungul Arterei Piramidelor, in Giza. Exista si autobuze publice care circula pe aceasta ruta dar, de cele mai multe ori, sunt supra aglomerate.
Calatoria cu trenul in Egipt
Egiptul dispune de aproximativ 8500 km de drumuri feroviare. Retelele feroviare au fost infiintate la mijlocul secolului XIX si acopera intregul curs al Nilului pana la Aswan, Marea Rosie, Suez, Portul Saiz, Delta si orasele din regiunile nordice de coasta, Alexandria, cu doua opriri si Mersa Matruh. Sunt cel putin 12 trenuri care circula zilnic pe aceasta ruta, iar preturile sunt accesibile, dar daca nu calatoriti prin agentiile de turism, biletele trebuie cumparate de la gara din Cairo (Gara Ramses). Exista si o ruta feroviara privata, Wagos Lits, care pune la dispozitia pasagerilor trei categorii de tren si vagon de dormit. Trenul face legatura intre Cairo si Aswan, cu plecare din Cairo la 19.00 si sosire la Aswan la 9.00, iar rezervarea se face cu cel putin o saptamana in avans.
Trenurile au plecari din ora in ora, din Alexandria, iar pretul unui bilet este de 8.64 USD la clasa I si 6.34 USD la clasa a II-a. Trenul spre Luxor pleaca, in general, la primele ore ale diminetii din Aswan si drumul dureaza aproximativ 8 ore ½, iar preturile variaza intre 17.27 USD pentru clasa I si 10.37 USD clasa II.
Trenurile de la clasa I si II sunt prevazute cu aer conditionat, iar cele fara ventilatie automata sunt cele de categoria III si IV. Ruta care porneste din Alexandria, cu destinatia Cairo – Luxor - Aswan, este parcursa de trenuri moderne de clasa I si II, fiind una dintre cele mai populare rute turistice. Exista si un tren cu vagon de dormit care face legatura intre Cairo si Luxor. Un tren express de lux circula pe ruta Cairo – Marsa Matruh, spre granita cu Libia.
Calatoria cu autocarul in Egipt
Daca intentionati sa petreceti cateva zile in Cairo si aveti si in plan vizite la muzee si bazaruri precum Khan el Khalili, autobuzele sunt mjlocul de tranport ideal. Cairo este punctul ideal de plecare, deoarece exista conexiuni cu restul oraselor atat aeriene, cat si cu autobuzul sau trenul. Calatoria cu autobuzul este una dintre metodele cele mai ieftine si confortabile de a vizita aceasta tara. Autobuzele destinate turistilor sunt dotate cu aer conditional, iar pretul calatoriei variaza in functie de confotul oferit.
Autobuzele care pleaca spre Luxor, au curse zilnice din autogara Aboud, din Cairo, la 08.30, iar drumul dureaza aproximativ 9 ore, iar drumul catre Aswan dureaza 12 ore. Biletele pentru calatoria cu autobuzul trebuie rezervate cu minim 24 de ore inainte de plecare si este bine sa sositi la autogara cu o jumatate de ora inainte de plecare.
Pentru Alexandria autobuzule pleaca din statia Tourguman din Cairo, iar autobuzele au plecari din ora in ora. Compania El-Gouna, efectueaza transportul pasagerilor pe ruta Cairo- El-Gouna – Hurghada. Acestia ofera pentru 50 lire egiptene si cafea si ceai in timpul calatoriei. Sunt situatii cand autobuzele isi modifica orele de plecare fara notificare, in prealabil, dar nu riscati sa ramaneti in statii, deoarece plecarile sunt foarte dese. Autobuzele companiilor Upper Egyptian Bus Company si 4 Yussef Abbas si West Delta Bus Company pleaca din statia Midan Ahmed Helmi.
Calatoria in Cairo si in imprejurimi se poate ralializa cu autobuzele publice, marcate cu rosu - alb sau albastru - alb, care, in general, sunt foarte aglomerate, dar acopera rutele cele mai interesante din capitala. In functie de numarul trecut pe parbriz veti sti destinatia pe care circula, folosind o harta a mijloacelor de transport ce poate fi achizitionata de la punctele de informare turistica. Pentru mai mult spatiu, apelati la autobuzele colorate in alb - portocaliu, care nu permit accesul calatorilor peste numarul de locuri. Acestea circula pe rutele care fac legatura cu aeroportul si pe Artera Piramidelor.
Pentru a explora zona de coasta a Marii Rosii, o modalitate ideala este sa apelati la companiile care efectueaza transport cu feribotul. Una dintre cele mai frumoase rute este de la Hurghada pana la Sharm-el Sheikh, in Peninsula Sinai. Bineinteles ca distanta dintre cele doua orase poate fi parcursa si cu autobuzul, care poate fi o calatorie la fel de placuta. Oricum, in zonele cu edificiile istorice cele mai importante se poate ajunge numai cu autocarul.
Calatoria cu masina in Egipt
Calatoria cu masina poate fi o experienta interesanta in Egipt, dincolo de strazile congestionate din capitala, deoarece pe autostrazi si pe drumurile secundare se poate circula in conditii bune. Majoritatea hotelurile pun la dispozitia clientilor servicii rent-a-car. Pentru a circula in Egipt cu autoturismul, aveti nevoie de permis de conducere international si varsta de cel putin 25 ani, pentru a inchiria o masina. Unele companii pun la dispozitia clientilor autoturisme de teren fara sofer, iar pentru a inchiria autoturismul trebuie sa prezentati permisul de conducere si pasaportul. Este recomandabil sa incheiati si o asigurare de respundere civila in caz de accidente.
Daca intentionati sa calatoriti cu masina pe cont propriu, in desert, aveti nevoie de GPS si o busola. De asemenea, inainte sa plecati la drum, verificati starea tehnica a masinii. Pe toate rutele importante din desert, exista amenajate posturi de alimentare cu apa, mancare si medicamente. Verificati constant nivelul benzinei din rezervor si faceti plinul ori de cate ori aveti ocazia. Este recomandat sa aveti o canistra cu benzina de rezerva in portbagaj. Aveti in vedere riscurile deshidratarii in timpul unei asfel de calatorii. In cazuri de extrema urgenta, o lingurita de sare si doua cuburi de zahar dizolvate intr-un pahar cu apa va va revigora. Statiile de benzina sunt destul de numeroase in toata tara, iar cele cu sigla Mobil, Esso si Shell sunt deschise 24h si ofera si servicii de mini-market. Combustibilul este accesibil ca pret, achitati 0.61US/ 1L benzina si 0.47 USD/ 1L de motorina.
In Egipt, semnalizarea rutiera este similara cu cea europeana si autoturismul se conduce pe partea dreapta a sensului de mers, iar limitele de viteza sunt indicate la intrarea pe autostrada si sunt vigilent verficate cu ajutorul radararelor de politia rutiera, dar, in general, nu depasesc 100 km/h. De asemenea, este obligatorie purtarea centurii de siguranta si nu se recomanda circulatia pe timpul noptii. In general, localnicii conduc haotic si au tendinta de a ignora semnele de circulatie.
Parcarea reprezinta o reala problema la nivelul intregii tari, din cauza numarului mare de masini, motiv pentru care MAE se recomanda turistilor romani sa parcheze fara asigurarea franei de mana si necuplarea in viteza, pentru ca, la nevoie, masina sa fie mutata in fata sau in spate, pentru a permite intrarea sau iesirea din parcare a altor masini.
Alexandria si Cairo sunt renumite ca fiind orase extrem de aglomerate, iar plimbarile pe jos pot fi destul de obositoare. Acest lucru nu se intampla in Luxor sau Aswan, orase nu foarte aglomerate, iar atmosfera pitoreasca care dainuie in aceste localitati incanta orice turist.