Despre Canalul Suez
Canalul Suez este un canal artificial, cu o lungime de 163 km si o latime de 300 m in cel mai ingust punct. Este situat in Egipt, intre orasele Port Said de la Marea Mediterana si Suez de la Marea Rosie. Canalul permite trecerea in ambele directii a navelor intre Europa si Asia, fara sa mai fie necesara inconjurarea Africii pe la vest. Deschiderea canalului in 1869, dupa 10 ani de lucrari conduse de inginerul francez Ferdinand de Lesseps, reprezinta una dintre cele mai mari realizari ale secolului 19. Practic, datorita acestui canal, legatura dintre Europa si tarile Orientului a fost mult scurtata, navele realizand o economie de timp si combustibil de aproape 50%. De exemplu, drumul Londra - Bombay este cu 44 % mai scurt decat pe la Capul Bunei Sperante.
Primele tentative de construire a unei cai navigabile care sa traverseze istmul Suez dateaza, asa cum mentioneaza Herodot, de aproape patru milenii, din timpul domniei faraonului Sesotris I. "Canalul Faraonilor" urma sa lege Delta Nilului cu Marea Rosie. De asemenea, in evul mediu au existat mai multe proiecte genoveze, venetiene si franceze de realizare a unui canal peste istmul Suez.
Canalul nu are ecluze, deoarece nu exista diferente de inaltimi si permite trecerea navelor cu deplasament de pana la 150.000 de tone. Exista o singura banda de navigatie, cu mai multe locuri de depasire. Trecerea dureaza intre 11 si 16 ore, cu o viteza de circa 8 noduri.
Din cauza tensiunilor politice, presedintele egiptean Gamal Abdel Nasser a nationalizat canalul in 1956 si a provocat astfel celebra Criza a Suezului, cunoscuta in lumea araba si ca “Agresiunea Tripartita”, in care trupe britanice, franceze si israeliene au invadat Egiptul. Secretarul de stat pentru afaceri externe a Canadei, Lester Pearson, a propus atunci Natiunilor Unite o forta de mentinere a pacii care sa ofere accesul la canal tuturor statelor. Pentru aceasta rezolvare pasnica a potentialului conflict militar, Pearson a primit Premiul Nobel pentru Pace.
Canalul Suez este mentionat in mai multe filme celebre, precum clasicul “Lawrence of Arabia”, in carti, precum “Cele 20.000 de leghe sub mari” a lui Jules Vernes, sau hituri muzicale, precum "We Didn't Start the Fire", compusa de Billy Joel.