Despre Quito

Flancat de varfurile vulcanului Pichincha (Guagua – 4748 m si Rucu – 4698 m), din cadrul bazinului hidrografic Guayllabamba, situat in partea central – nordica a Ecuadorului, la o altitudine de 2.800 m deasupra nivelului marii, se intinde orasul Quito, cel de-al doilea oras dupa numarul de locuitori al tarii, cunoscut ca si “Lumina Americii” (“Luz de America”). A fost primul oras declarat Patrimoniu Mondial UNESCO in anul 1978, impreuna cu orasul Cracovia al Poloniei, iar in ciuda cutremurilor ce au avut loc de-a lungul timpului in aceasta regiune, Quito detine cel mai bine conservat si mai mare centru istoric, ce se intinde pe o suprafata de 320 ha, din intreaga America Latina. Aceasta zona importanta reprezinta casa unor biserici si capele nepretuite, a unor manastiri si piete coloniale, a muzeelor, cladirilor si a unei arhitecturi republicane de la inceputul secolului al XX-lea.

Orasul dateaza inca din primul mileniu, cand asa-numitul trib “quitu” a ocupat aceasta zona si a luat nastere un centru comercial, numele asezarii datorandu-se lui Quitumbe, fiul zeului Quitu, denumind orasul in onoarea tatalui sau. In secolul al XV-lea, mai exact in anul 1487, Quito a fost cucerit de catre incasi care l-au anexat in partea de nord a imperiului lor, pentru ca in anul 1534 sa fie peluat de catre spaniolii condusi de catre Diego de Almagro, schimbandu-i numele in “San Francisco de Quito”, la data de 28 august 1534. Mai tarziu, orasul a fost mutat in locatia sa originala si reinfiintat in luna decembrie a anului 1534, de cei 204 de colonisti condusi de catre Sebastian Belalcazar. A fost declarat oras in anul 1556 sub denumirea de “Nobilul si Loialul Oras San Francisco de Quito” (“Muy Noble y Muy Leal Ciudad de San Francisco de Quito”).

Pana in anul 1830, Ecuador si Venezuela faceau parte din Gran Columbia si aveau capitala la Quito, in prezent orasul fiind capitala provinciei Pichincha, zona cu vulcani activi, cel mai apropiat fiind in partea de vest – vulanul Pichincha, Quito fiind de altfel, singura capitala din lume direct amenintata de un vulcan activ. Cele mai insemnate pagube lasate de cutremure au fost acelea din anii 1797 si 1859, insa, centrul sau istoric ramane unul dintre cele mai bine conservate zone ale Americii Latina.

Astfel, dealul El Panecillo, a carui altitudine atinge 3016 m deasupra nivelului marii, reprezinta punctul de referinta al capitalei, pentru ca marcheaza impartirea intre sudul si centrul orasului, pastrand totodata si mostenirea lasata de incasi prin prezenta unei cistene de dimensiuni mari, cunoscuta ca si “Olla del Panecillo”, folosita pentru irigarea recoltelor. Insa, cea mai mare concentrare a facilitatilor turistice se afla in partea de nord, in orasul modern, ce include si un aeroport.

Majoritatea vizitatorilor care ajung in Quito isi petrec timpul in centrul vechi al orasului, cunoscut ca si “Racla Americii”, datorita bogatiei stilului arhitectural si al patrimoniului lasat din perioada coloniala.

Aici, planul de amenajare al orasului respecta cerintele spaniole de planificare, cu o piata in inima comunitatii, cunoscuta ca si Piata Independentei sau Plaza Grande. Aceasta piata centrala reprezinta unul dintre simbolurile puterii executive ale natiunii, principala sa caracteristica fiind monumentul eroilor independentei din data de 10 august 1809, pe care-l adaposteste. Este flancata din toate partile de diferite cladiri, printre care: in partea de est se afla Palatul Municipal; in partea de nord – Palatul Arhiepiscopal si Hotelul Plaza Grande; in partea vestica – Palatul Carondelet, sediul guvernului Republicii Ecuador; iar in partea de sud – Catedrala Quito, una dintre cele mai vechi catedrale ale Americii de Sud, care a suferit o serie de modificari datorita daunelor provocate de cutremure. In plus, in fiecare colt al pietei se remarca patru cladiri principale: “Banca Pichincha”, cea mai mare banca privata a Ecuadorului; “Muzeul Manuela Saenz”; “Muzeul Alberto Mena Caamano” si “Biserica si Manastirea Inmaculada de la Conception”.

La cativa metri de Plaza Grande se afla Plaza San Francisco ce gazduieste cea mai veche cladire din perioada coloniala – Biserica si Manastirea San Francisco, infiintata de catre misionarul franciscan Rodoco Ricke si construita in perioada dintre anii 1534 – 1604. A fost dedicata Sfantului Francisc, de aici provenind si numele orasului (San Francisco de Quito), in prezent adapostind colectiile Muzeului Franciscan.

Din cele peste 40 de biserici si 16 manastiri amplasate in centrul vechi al orasului, majoritatea construite intre secolele XVII – XVIII, remarcabile pentru frumusetea lor sunt “Biserica El Sagrario”, realizata in stil renascentist la sfarsitul secolului al XVII-lea, fiind una dintre cele mai mari minuni arhitecturale din Quito, “Biserica Santo Domingo”, “Biserica La Merced”, “Biserica San Augustin”, fiind una dintre cele sapte lacase de cult monumentale aleperioadei dintre secolele XVI – XVII, al carei portic principal a fost construit din piatra in stil baroc spaniol, “Biserica San Diego”, ce gazduieste un muzeu etc.

Insa, Quito nu inseamna doar manastiri, biserici si muzee, ci si centre comerciale moderne, cladiri noi, baruri si restaurante, ce ofera preparate variate atat din bucataria nationala, cat si din cea internationala, centre de divertisment, magazine de suveniruri, agentii de turism, la care se adauga si cele mai mari lanturi hoteliere din lume, totul pentru a face cat mai placuta vizita in capitala Ecuadorului. Zona din jurul bulevardului Amazonas cuprinde cea mai mare parte din aria turistica si cea destinata afacerilor din Quito, tot aici fiind concentate si cele mai multe spatii verzi, printre care: Parcul Metropolitan Guanguilttagua – cel mai mare parc urban al Americii de Sud (cu o suprafata de 5,57 km2), amplasat pe dealul Bellavista, ce gazduieste o serie de sculpturi, oferind posibilitatea de plimbare de-a lungul traseelor cu eucalipt, sau de a organiza un picnic in cele patru zone puse la dispozitie; Parcul El Ejido – foarte cunoscut pentru obiectele de artizanat puse spre vanzare in fiecare zi de sambata si duminica; Parcul La Carolina – construit pe locul unei foste ferme, ce se intinde pe o suprafata de 670.000 m2, in partea sa vestica gasindu-se Centrul de Expozitii Quito, Gradinile Botanice, dar si un vivariu.