Despre Otavalo
Inconjurat de varfurile vulcanilor Imbabura (4.630 m), Cotacachi (4.995 m) si Mojanda, orasul Otavalo, capitala a cantonului omonim din nordul Ecuadorului, este renumit in intreaga lume pentru comunitatea sa indigena, asa-numitii „otavalenos”, multi dintre acestia calatorind in intreaga lume (in special in Europa si Nordul Americii) pentru a-si vinde produsele realizate manual sau pentru a incanta trecatorii ce asista la muzica si dansul lor traditional.
Situat la o distanta parcursa in doua ore pe autostrada Panamericana de capitala Quito, orasul Otavalo pune la dispozitia vizitatorilor o serie de autobuze, ce pleaca la fiecare 20 de minute din statia “Terminal Carcelen”, pretul unui astfel de calatorii variind intre 2 – 3 $/persoana. De asemenea, exista si curse regulate catre orasul Ibarra sau Tulcan, aproape de granita cu, Columbia. In interiorul orasului, pentru 1 $, taxiurile reprezinta cea mai buna alegere pentru o plimbare prin Otavalo.
In fiecare zi de sambata aici are loc cel mai mare targ de obiecte de artizanat din America de Sud – “Plaza de Ponchos”, amplasat intre strazile Sucre si Jaramillo, cand atat populatia indigena, cat si cea metisa din oras, ocupa cele 90 de standuri din beton, cu forma asemanatoare ciupercilor, pentru a-si vinde produsele: tesaturi din lana, bijuterii, sculpturi in piatra si lemn, palarii de Panama, covoare, genti etc.
Piata a fost construita in anul 1970 dupa planurile arhitectului olandez Tonny Zwollo. Datorita monopolului asupra comertului cu textile, asociat cu turismul prezent in provincia Imbabura, “otavalenos” reprezinta cel mai popular si prosper grup indigen al Ecuadorului, probabil chiar si din intreaga America Latina.
In partea de nord-vest a orasului, dincolo de Autostrada Panamericana, exista si o piata de animale – “Mercado de Animales”, unde fermierii locali au ocazia de a achizitiona sau vinde porci, vaci, gaini, oi, vite etc.
Una dintre placerile pe care orasul Otavalo le ofera turistului este si aceea de a experimenta impletirea armonioasa a modernului cu traditionalul, foarte multi vizitatori avand impresia ca acest oras nu este decat o asezare mica, linistita, de moda veche, fiind cunoscut ca si o comunitate indigena in plina dezvoltare. Insa, in ultima perioada, principala industrie a orasului este reprezentata de cea hoteliera, iar datorita cresterii numarului de hoteluri, hosteluri si a tur-opertarilor, poate concura cu succes cu cele existente in orasele din apropiere, cum sunt cele din Cayambe.
Exista foarte multe excursii oferite turistilor spre locurile din imprejurile orasului, incarcate de frumusete naturala si pline de activitati pentru iubitorii de natura, asa cum este cascada Peguche cu o cadere de la 18 m, situata la doar 3 km de Otavalo, distanta parcursa in doar 20 minute cu autobuzul; Lacul San Pablo, cel mai mare lac al Ecudorului, lung de 4 km si lat de 3 km, situat la o distanta de 3,5 km sud-est de centrul orasului, chiar la poalele Vulcanului Imbabura; Lacul Cuicocha, de la 14 km de oras, chiar langa poarta de acces din partea de est a Parcului National Cotacachi Cayaps; Parcul Condorilor, la 4 km de oras, pretul unei calatorii cu taxiul nedepasind 5 $; Muzeul Pueblo Kichwa sau Museo Vivante, cum mai este cunoscut, accesibil de pe partea cealalta a autostrazii Panamericana, dupa o distanta parcursa in 15 minute de centru; Lacurile Mojanda si locurile de campare, de la 17 km sud de Otavalo, taxa de intrare fiind de 15 $/vizitator etc.
In prezent, Otavalo este considerat a fi una dintre destinatiile turistice de top ale Ecuadorului, datorita patrimoniului cultural ancestral, cu obiceiuri, traditii, mituri si legende, dar si a peisajelor andine de o frumusete remarcabila: munti, lacuri, cascade si rauri.