Despre Banos
Supranumit si “Poarta catre Amazon”, datorita amplasarii sale pe malul raului Pastaza, din cadrul bazinului hidrografic Amazon, acest mic orasel de la poalele vulcanului Tungurahua, a devenit in ultima perioada, un adevarat “mecca” al turistilor internationali, care sunt in cautarea unei clime temperate pe tot parcursul anului, a atmosferei de liniste si pace din timpul saptamanii si a posibilitatii de a practica o serie de activitati in aer liber, specific ecuadoriene. Numele de “Banos (de Agua Santa)” – “Baile (Sfintei Ape)” se datoreaza existentei numeroaselor izvoare hidrotermale care s-au format in aceasta zona.
Localizat la o distanta parcursa in doar 4 h cu autobuzul de capitala Quito si la o altitudine de 1.826 m, Banos se bucura de o mare popularitate atat prin straini, cat si printre localnici, si reprezinta un important nod al sporturilor in aer liber si al excursiilor in jungla.
“Capitala a aventurii”, Banos este singurul oras al Ecuadorului unde turistii se pot bucura de rafting pe raul Pastaza, plimbari cu caiacul de-a lungul raurilor Rio Verde Chico, Rio Topo, Rio Patate, canoe sau coborarea in rapel de pe cascadele Rio Blanco, Chamana, Cashaurco, catarari, sarituri cu coarda – bungee jumping de pe cele doua poduri construite peste Raul Alb (Rio Blanco), plimbari cu bicicleta sau cu ATV-ul, echitatie pe pantele vulcanului si in zonele unde s-au stabilit ferme, drumetii (cel mai cunoscut este cel care duce catre statuia Fecioarei Maria, zona ce ofera una dintre cele mai frumoase privelisti asupra orasului), zborul cu parapanta, camping etc.
Pe langa toate aceste activitati, Banos dispune si de o frumoasa biserica construita in stil neo-gotic – “Biserica Sf. Maria a Sfintei Ape” (Nuestra Senora del Agua Santa), peste 60 de cascade, dintre care se remarca: “Ines Maria”, “Cabellera de la Virgen”, “El Fantasma”, “San Francisco”, “El Corazon” etc., dar si de gradina zoologica “San Martin”, a carei misiune este de educare, conservare si reabilitare si care gazduieste foarte multe specii de animale gasite in padurea amazoniana.
Strazile acestui centru major turistic sunt impanzite cu hoteluri (a caror numar depaseste 100 de astfel structuri de primire cu functiuni de cazare), restaurante cu specific local, dar si international, magazine de suveniruri si agentii de turism. In plus, orasul ofera turistilor posibilitatea de a se destinde in cadrul centrelor Spa, unde pentru 20 $ se pot bucura de o ora de masaj relaxant: “Xu Jing, Casa de Salud” – masaj traditional chinezesc, “Jade Spa”, “Chakra – Massage Center” ce ofera masaj specific suedez si terapia cu pietre etc.
Daca in timpul saptamanii Banos arata ca un sanctuar al linistii si pacii, unde evenimentele mai mari sunt reprezentate uneori de performanta unei trupe locale traditionale, de filmul de noapte in limba engleza la Cinema Hood sau iesirile cu prietenii la unul dintre barurile orasului, atunci in week-end-uri si in perioada vacantelor, Banos devine un adevarat oras al carnavalurilor: copii cu parinti ce inunda strazile orasului cu baloane neon si dulciurile lor lipicioase, fotografi la fiecare colt de strada ce ofera poze instant, un trenulet-omida ce pune la dispozitia turistilor circuite prin tot orasul, o serie de standuri viu-colorate unde se gasesc de la pulovere de lana realizata manual pana la imitatii de papusi Barbie.
Mesele cafenelor imprastiate pe trotuare asigura locatia perfecta pentru a viziona scenele pline de viata care se deruleaza in acest oras, in timp ce turistii pot savura un suc din trestie de zahar – “jugo de cana”. Tot de aici se poate ajunge destul de usor in Riobamba, punctul de plecare al calatoriei cu trenul Devil’s Nose spre coasta, dar si in orasul Puyo. Banos reprezinta si locul preferat al celor ce doresc sa studieze limba spaniola, aici cursurile de pregatire fiind mult mai accesibile si mai placute decat cele oferite in capitala Quito.