Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Planetariul din Torun
Una dintre cele mai populare atractii turistice ale orasului Torun se afla in cartierul vechi al acestuia, si este reprezentata de Planetariu, unde turistii au ocazia de a vedea o serie de spectacole ce imbratiseaza aproape intreaga sfera a cunoasterii astronomice. In anul 2011, numarul vizitatorilor ajunsi aici atinsese 205.000 persoane.
A fost deschis publicului in anul 1994 si este gazduit intr-o cladire construita in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, cand a fost folosita ca si un container de gaz pentru populatia orasului. Edificiul este un exemplu al arhitecturii industriale si a fost renovat in anul 1980 pentru a face fata cerintelor impuse de planetariu. Cupola cladirii are o latime de 15 m.
Inima planetariului o reprezinta un proiector realizat de compania germana Zeiss, cu ajutorul caruia se pot observa pana la 6000 de stele cu ochiul liber, dar si configurarea planetelor in legatura cu zodiacul, dispunerea constelatiilor, fazele lunii, eclipsele de soare, si toate fenomele ce pot fi vazute pe cer. Proiectorul este asezat in mijlocul camerei, fiind inconjurat de 196 de scaune destinate vizitatorilor.
Dintre programele prezentate de planetariu, doar 5 sunt sunt in limba engleza: Macrocosmosul – ofera informatii despre cele mai mari structuri spatiale si depre modul cum au luat acestea nastere; Misiunea pe Saturn – spune povestea sondei cosmice Cassini, care a fost trimisa pe Saturn pentru a examina planeta si satelitii sai; Planeta Albastra – ofera informatii despre Pamant, despre cum au evoluat continentele de-a lungul timpului; Opt planete? – ofera informatii despre sistemul solar; Masina Timpului – povesteste despre cum au aparut primele forme de viata. In timpul vacantei de vara, planetariul ofera un spectacol mai special, cunoscut ca si “Vara sub stele”.
Tot aici, la parterul cladirii ce gazduieste planetariul, in vara anului 2005, a fost deschisa publicului o noua expozitie interactiva, cunoscuta ca si “Orbitarium”, ideea acestui proiect plecand de la misiunea navei Cassini trimisa pe Saturn, pentru a o examina, impreuna cu satelitii sai, si apoi cand a trimis o proba numita “Huygens” pe cea mai mare dintre lunile sale, Titan. Vizitatorul se poate simti aici ca un explorator NASA ce are posibilitatea de a pilota nava spatiala Cassini.
Planetariul este deschis de luni – vineri intre orele 09.00 – 17.00, iar sambata si duminica intre orele 12.00 – 16.00. Pretul unui bilet este de 13 zloti, iar pentru a intra la expozitia “Orbitarium” taxa unui bilet variaza intre 7 – 9 zloti/persoana.
GPS - Latitudine: 53.011391, Longitudine: 18.602699
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Planetariul din Torun