Bucataria Traditionala din Atena

Odata ajuns pentru prima oara in Grecia, cel de-al doilea lucru important dupa vizitatea celebrei Acropole, pe care un turist trebuie sa-l faca, este gustarea din bucatele traditionale grecesti. Multitudinea de restaurante de care dispune Atena, ofera vizitatorilor posibilitatea de a incerca toate aromele existente pe intreg teritoriul grecesc, desi foarte multi dintre acestia au deja unele cunostinte referitoare la bucataria traditionala, deoarece aceasta este deja celebra peste tot in lume, in principal datorita deschiderii unor restaurante ale diasporei grecesti.

Principalul ingredient folosit in bucataria traditionala greceasca, prezent in aproape orice mancare este uleiul de masline. Nu exista nici o salata greceasca care sa nu contina si ulei de masline, branza feta si ceapa, sau “souvlaki” (kebab) fara tsatsiki (salata de castraveti cu iaurt), si nici tsatsiki fara ulei de masline. Acesta este probabil unul dintre principalele motivele pentru care grecii au una dintre cele mai mari sperante medii de viata din Europa.

In afara de binecunoscutele specialitati cum ar fi “souvlaki” si “musacaua”, pe plan international, descoperirea bucatariei grecesti reprezinta o adevarata aventura. Aproape fiecare zona si insula a Greciei dispune de propriile sale specialitati cu un mod unic de preparare a acestora.

In ceea ce priveste gustarea rapida, turistii vor gasi la fiecare colt de strada celebrul “Koulouri” – un colac cu seminte de susan, dar si “Tytopita” – placinta greceasca cu branza, care aminteste de primele mancaruri ale anilor de scoala din perioada 1950, “Galaktoboureko” – delicioasele produse de patiserie umplute cu crema si acoperite de zahar pudra, sau “souvlaki” – hamburgerul grecesc, cunoscut astazi in intreaga Europa, aparut in anii '50, cand se gasea doar in zilele de duminica de-a lungul aleelor si in tonetele amplasate la iesirea din cinema.

Pe langa restaurantele de tip fast-food, Atena ofera acelor turisti care cauta sa-si potoleasca foamea la un pret mai mic, si o serie de taverne traditionale, unde pe langa bucatele grecesti, vor gasi si unele mancaruri internationale, cum ar fi cele specifice Chinei, Japoniei, Indiei, Tailandei, Mexicului, Italiei, etc.

Cele mai multe restaurante ale Atenei, atat pentru turisti straini, cat si pentru localnici, sunt amplasate in zona Plaka, Psiri, Monastiraki si Thission. Majoritatea acestor structuri de primire cu functiuni de alimentatie se gasesc in cartierul Plaka, de-a lungul strazii Kydathineon, unde restaurantele Plaka, Akropol si Byzantino, unul dintre cele mai vechi din aceasta zona, stau la dispozitia turistilor. Si pe strada Adrianou, din apropiere de Piata Filomouson, vizitatorii pot savura celebrele mancaruri grecesti, zona populara printre localnici, acelasi lucru intamplandu-se si in cazul cartierului Psiri, care a preluat, inca din perioada anilor 1990, vechiul farmec al zonei Plaka.

Toate restaurantele grecesti sunt obligate, prin lege, sa adauge o taxa suplimentara de 13 % la nota de plata a clientului, care pe langa aceasta, trebuie sa mai lase si chelnerului un procent de 10 % din valoarea bonului de masa!

Localizare

GPS - Latitudine: 37.970680, Longitudine: 23.729410

Mareste harta

Legenda

  • Bucataria Traditionala din Atena
  • Restaurant
  • Hotel
  • Piete si zone centrale
  • Monumente
  • Catedrale si biserici
  • Muzee si galerii de arta
  • Palate si castele
  • Cladiri si turnuri
  • Gradini si parcuri
  • Divertisment
  • Shopping
  • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Bucataria Traditionala din Atena