Despre Danemarca

Danemarca este situata pe Peninsula Iutlanda si are nu mai putin de 482 insule, dintre care cele mai mari sunt Zeelanda (Sjaelland), Amager (in care se afla si capitala tarii Copenhaga), Fyn (Fjona), Falster, Lloland, Aero si Langeland. Danemarca are granita terestra doar cu Germania, in rest teritoriul fiind marginit de golfuri si fiorduri, iar insulele care compun aceasta tara sunt toate scaldate de apele Marii Nordului si Marii Baltice. Cele mai importante centre urbane si economice ale Danemarcei sunt Copenhaga, Arhus, Odense si Aalborg.

Danemarca este o societate cosmopolita si moderna, cu o istorie care merge inapoi la perioada vikingilor, fapt ce face din aceasta tara o destinatie de vacanta fascinanta in Europa de Nord. Danemarca, unul dintre cele mai vechi regate din Europa, a cunoscut o mare inflorire in secolele XV-XVII, ajungand in prezent una dintre cele mai civilizate tari ale globului.

Istoric vorbind, teritoriul Danemarcei a fost locuit inca din cele mai vechi timpuri. Danezii de astazi sunt urmasii triburilor venite in aceasta zona din Scandinavia, incepand cu secolul VI, insa regatul danez a fost intemeiat abia in secolul X (aproximativ anul 940) de catre regele Gorm cel Batran. La inceputul secolului X, danezii au cucerit o parte din Anglia de astazi si, ulterior si o parte din Norvegia si Germania.

In anul 1397, sub domnia reginei daneze Margareta I, ai carei descendenti sunt si astazi pe tronul tarii, se incheie Uniunea de la Kalmar intre regatele tarilor nordice: Norvegia, Suedia, Finlanda, Islanda si Danemarca. Scopul initial al acestei aliante a fost lupta impotriva Ligii Hansatice germane, care domina marile, insa uniunea a functionat timp de mai multe secole.

In timpul Razboiului de 30 de ani (1618 – 1648), Danemarca pierde mai multe teritorii si, odata cu ele, suprematia in zona. A urmat Primul Razboi Nordic, in urma caruia Danemarca a pierdut si teritorii din Norvegia.

In anul 1864, in urma razboiului cu Prusia si Austria, Danemarca pierde si teritoriile din nordul Germaniei, iar in anul 1918 recunoaste independenta Islandei. In anul 1933, Tribunalul de la Haga recunoaste suveranitatea asupra Groenlandei si astfel Danemarca ajunge la configuratia teritoriala actuala. Istoria tumultoasa a acestei tari a mai cuprins si invazia si ocupatia Germaniei hitleriste, caie ia sfarsit in mai 1945.

Lunga istorie a acestei tari este evidenta in localitatile din secolul al XVIII-lea, cu biserici si morminte neolitice si ramasite ale asezarilor vikingilor inca existente in orasele de coasta, cum ar fi Roskilde.

Peisajul sau este un mozaic de ferme, orase mici, sate de pescuit, locuri frumoase in timp ce pline de verdeata, dar si orase stralucitoare cum ar fi Copenhaga si Århus, care ofera un stil elegant de viata, restaurante, viata de noapte vibranta, si posibilitati de a face cumparaturi la scara mondiala.
.
Danemarca este adesea citata ca fiind cea mai fericita tara din lume, potrivit sondajelor, si este usor de vazut acest lucru atunci cand priviti strazile curate, eficientele sisteme de transport public, precum si politicile sociale progresiste. Pentru turisti, aceasta atitudine relaxanta si prietenoasa este doar un aspect al unei vacante placute.

In ceea ce priveste atractiile turistice, divertismentul, muzeele, festivalurile, arhitectura si cumparaturile, acestea va vor distrage atentia cu usurinta. Capitala tarii, Copenhaga, este un oras remarcabil, cu strazi medievale bine conservate, galerii de arta de renume si un centru de afaceri sanatos. Orasul-port Aalborg este o alta destinatie turistica importanta din Danemarca, turistii avand de ales intre cele doua catedrale, muzee, o gradina zoologica si un castel. Numeroare obiective si atractii turistice veti intalni si in orasele Odense, Silkeborg sau Helsingor.

Danermaca este si tara care l-a inspirat pe Shakespeare in scrierea tragediei “Hamlet”. Merita mentionat si faptul ca aceasta tara a dat omenirii mai multi oameni de cultura, printre care amintim pe marele povestitor Hans Christian Andersen, compozitorul Carl Nielsen, fizicianul Niels Bohrs sau scriitorul Johannes Vilhem Jensen.

Danemarca este, de asemenea, locul de nastere al uneia dintre jucarii celebre in lume, a popularelor Lego. Nu exista niciun alt loc mai bun in lume de unde sa puteti cumpara Lego decat parcul tematic Legoland din Billund.

Articole din Danemarca

Top destinatii de shopping din jurul lumii
Top destinatii de shopping din jurul lumii

Shopping-ul facut in vacanta poate fi una dintre cele mai frumoase amintiri pe care le veti pastra cand va intoarceti acasa. Hainele cumparate in calatorii...

Lista tarilor unde puteti calatori fara masuri de izolare sau carantina
Lista tarilor unde puteti calatori fara masuri de izolare sau carantina

Mai jos este moua listă a țărilor din zona verde de coronavirus unde nu mai e necesară izolarea sau carantină la sosirea în România. Zborurile...

Top 10 cele mai scumpe capitale europene
Top 10 cele mai scumpe capitale europene

Dupa ce v-am prezentat care sunt cele mai ieftine capitale europene din punct de vedere turistic, e interesant de vazut care sunt si cele mai scumpe capitale...