Ghid turistic Curacao

Despre Curacao

Asemanata de cele mai multe ori cu un adevarat paradis tropical, insula Curacao se gaseste la sud de Marea Caraibilor, in apropierea coastei Venezuelei. De-a lungul coastei insulei Curacao exista nu mai putin de 38 de plaje, unele cu nisip dintre cel mai fin si stralucitor, iar altele acoperite cu formatiuni stancoase. Majoritatea sunt plaje de dimensiuni reduse si izolate, ceea ce va ofera sentimentul ca va aflati singur pe insula. Destinatie turistica de o frumusete ireala, Curacao este preferata mai ales de pasionatii sporturilor acvatice, amatori de snorkelling si scuba–diving dar si de iubitorii vietuitoarelor marine.

Primii europeni care au debarcat aici au fost spaniolii. Acestia au supus populatiile indigene de amerindieni la sfarsitul secolului XV, dar au abandonat relativ curand insula. Un secol si jumatate mai tarziu, olandezii preiau controlul insulei si tot ei au pus bazele orasului Willemstad, astazi capitala tarii, ridicata pe malurile micutei insule Schottegat. De altfel, portul de la Willemstad a fost un important punct de tranzit folosit atat de comercianti cat si de pirati, iar in 1662 a devenit unul dintre cele mai importante centre pentru comertul cu sclavi din zona Atlanticului.

Willemstad este una dintre cele mai interesante destinatii turistice de pe insula, cu o istorie deosebit de bogata. De altfel, orasul este unul dintre cele sase monumente din zona Caraibelor protejate de UNESCO, avand in vedere ca, odata sositi aici, aveti ocazia sa admirati nu mai putin de 750 de edificii culturale si cladiri istorice, inclusiv Casa Penha sau Palatul Guvernatorului.

Influenta olandeza este cea mai evidenta in arhitectura, dar si in organizarea politica si administrativa a tarii. De altfel, limba oficiala a insulei este olandeza, in conditiile in care aproape un sfert din populatie este originara din Olanda. Pe spatii largi se vorbeste si un dialect denumit papiamentu, o limba creola, veche de trei secole, ce rezulta dintr-un amestec de portugheza, spaniola, olandeza si limbi africane.

Pana in anul 2010, Curacao a facut parte din cele cinci teritorii insulare ce alcatuiau Antilele Olandeze. Insula, cu o suprafata de 444 km² si locuita de aproximativ 150.000 locuitori, este un stat suveran, dar care recunoste autoritatea Reginei Beatrix a Olandei ca sef al statului. Sub aspect adiministrativ, Curacao functioneaza pe principii democratice, unde puterea executiva este exercitata de guvern, iar cea legislativa apartine Parlamentului. Economia, diversificata si moderna, este sustinuta masiv, dar nu exclusiv, de sectorul turistic, fiind bazata pe servicii publice, motiv pentru care Curacao se numara printre tarile care ofera unul dintre cele mai ridicate standarde de viata din zona Caraibelor.

Insula este considerata un adevarat muzeu in aer liber si o destinatie turistica de vis, mai ales in timpul carnavalelor, recunoscute ca fiind printre cele stralucitoare si pline de culoare evenimente. Acestea debuteaza la inceput de ianuarie si dureaza pana la sfarsitul lunii februarie si atractia majora o reprezinta parada costumelor traditionale, dar si spectacolele de muzica, dans si expozitii de arta locala. Unul dintre argumentele cu care locuitorii insulei reuseste sa-i cucereasca pe turisti este ca muzica traditionala, denumita de localnici Tambu, o forma veche de muzica si dans, de insipiratie africana. Cu o istorie seculara, ce impleteste intr-un mod armonios influente spaniole, olandeze si africane, locuitorii insulei se dovedesc a fi ospitalieri si deschisi fata de turistii care doresc sa le cunoasca tara.

Evreii reprezinta un grup etnic foarte important in randul localnicilor, care a avut de-a lungul timpului un impact deosebit asupra culturii locuitorilor insulei. Acestia s-au instalat in Curacao in 1659, veniti din Europa, Amsterdam si America de sud, in incercarea de a scapa de prigoana Inchizitiei spaniole si portugheze. Miscarea prostestanta care se afla in plina expansiune in Curacao nu a reprezentat o piedica in ce priveste libertatea religioasa a evreilor. In consecinta, acestia au fost usor asimilati de locuitorii insulei si s-au impus rapid in viata economica, politica si culturala. Poate tocmai din acest motiv la Willenstad a fost ridicata Sinagoga Mikve Israel Emanuel, unul dintre cele mai vechi si impresionante monument istorice ce poate fi admirata si astazi. Totusi, localnicii sunt legati afectiv si intr-o maniera cu totul aparte de mostenirea culturala africana, avand in vedere ca un procent covarsitor din populatia de astazi a tarii sunt descendenti ai vechilor populatii africane.

Cu un relief pe alocuri deluros, unde cel mai important lant muntos este Mount Christoffel, insula este traversata de un relief destul de divers. In zonele estice, peisajul este reprezentat de campii intinse intrerupte de Muntele Tafelberg, in timp ce regiunile nordice sunt mai degraba dominate de formatiuni stancoase. Zona sudica a tarii este preferata de turisti pentru peisajul superb, dar si pentru minunatele golfuri si lagune, destinatii de vacanta cu adevarat spectaculoase, dintre care cel mai interesant este portul Schottegat. Lacul subteran si Pesterile Hato, nu pot lipsi din itinerariul vostru de vacanta, in timp ce Parcul National Christoffel, cu colectii de plante si animale salbatice, dar si Parcul National Sheta Boka, gazda unui numar impresionant de testoase, sau Ferma de Struti din Curacao, un loc potrivit pentru a vizita cea mai mare rezervatie de struti din afara Africii, sunt doar cateva dintre argumentele menite sa va determine sa nu ocoliti aceasta tara.

Pasionatii de cumparaturi se vor simti cu adevarat rasfatati aici, avand in vedere taxele reduse. Piata sezoniera din Handelskade este destinatia ideala, daca doriti sa cumparati produse proaspete, dar si articole de imbracaminte si suveniruri, in timp ce in capitala, Punda - un centru comercial urias - isi asteapta vizitatorii cu o gama larga de magazine si zone de restaurant dar si parfumerii, ateliere de bijuterii si portelanuri.