Informatii utile Busan

Date generale


Moneda: Won sud-coreean (KRW)
Limba oficiala: Coreeana
Fus orar: GMT 09:00

Busan este recunoscuta pentru


puncte de interes
plimbari in aer liber
arhitectura
divertisment
parc
simbol turistic

Modalitati de plata in Busan

Moneda oficiala a Coreei de Sud este „won-ul”, astfel incat turistii trebuie sa-si schimbe bani de la unul dintre casele de schimb valutar prezente in Busan, cele mai multe fiind in apropierea zonelor Nampo-dong si Haeundae, la banci precum KB (Banca coreeana de schimb valutar), Banca Busan si NH Bank. Cele mai acceptate carduri de credit sunt MasterCard si Visa, in timp ce cardurile American Express sunt mult mai dificil de utilizat.

Transportul in Busan

Busan este servit de catre cel de-al treilea mare aeroport international al Coreei – „Aeroportul International Gimhae”, ce efectueaza zboruri directe care aeroportul Incheon din Seul, durata unei astfel de calatorii fiind de 50 de minute, catre insula Jeju, dar si spre cele mai importante orase ale Japoniei, Chinei, Rusiei, Thailandei etc. In prezent, numarul zborurilor internationale efectuate in cadrul aeroportului Gimhae se ridica la 472/saptamana, catre si dinspre 28 de orase din 10 tari. Orasul Busan dispune si de o retea feroviara destul de bine dezvoltata, cea mai importanta linie fiind Gyeongbu, ce face legatura catre marile orase ale tarii precum Seul, Daejeon si Daegu, dar si de servicii internationale cu feribotul, aceste ambarcatiuni plecand zilnic din portul Busan catre cele patru rute, spre Japonia: insula Tsushima si orasele Shimonoseki, Fukuoka si Osaka. Marile linii de autobuz leaga Busan de celelalte orase ale tarii prin intermediul celor doua statii: Nopodong, de la capatul nordic al liniei de metrou 1 si Seobu, de la statia de metrou Sasang, de pe linia 2.

Posibilitati de cazare in Busan

Orasul Busan ofera si o gama larga de structuri de primire cu functiuni de cazare, in functie de bugetul de care dispune fiecare turist, majoritatea hotelurilor de lux fiind situate de-a lungul plajei Haeundae, ce ofera privelisti incantatoare catre ocean sau spre oras: „Novotel Busan Ambassador”, „Hotel Paradis 4*” (cu preturi incepand de la 260 $/camera) „Haeundae Gran Hotel”, „West Chosun Busan 4*” (unde pretul unei camere incepe de la 248 $/noapte) etc. Tot in apropierea plajei Haeundae, pretul unei camere la un motel poate ajunge, in week-end, si la 71$/noapte: „Motel Samwonjang” (26$ - 31$/camera/noapte), „Motel Pusan Inn” (22$/camera) etc.

Shopping in Busan

Principalele arii comerciale din Busan se gasesc chiar langa campusurile universitare si in apropiere de cele mai aglomerate intersectii ale orasului, unde se remarca: cele trei complexe comerciale legate intre ele – Gukje, Gwangbok-dong si Nampo-dong; zona Choryang, o ciudata combinatie ale stilurilor chinezesc, redat in portile centrului comercial si rusesc, prezent in magazine, unde turistii vor gasi foarte multe borcane de muraturi si vodca; piata Ggangtong, situata foarte aproape de piata Jagalchi, la capatul careia se gaseste o strada ingusta ce aminteste de perioada anilor 1960 – 1970, si unde se adaposteste un mic anticariat; complexul industrial Centum City cu foarte multe magazine de lux etc.

Gastronomia traditionala in Busan

Fiind un oras de coasta, Busan este renumit si pentru mancarurile sale preparate din fructe de mare, iar printre specialitatile locale se numara „dong-nae pajeon” – o clatita realizata din ceapa verde si fructe de mare, destul de apreciata de localnici, dar si „daegu-tang” – faimoasa supa de cod cu legume. In timpul razboiului coreean, Busan a reprezentat cel mai mare lagar de concentrare din intreaga peninsula, foarte multi oameni din toate regiunile Coreei preferand sa vina aici. Astfel, unii dintre acesti refugiati au ramas, contribuind si modificand unele retete de mancare traditionala: „milmyeon” (adusa din regiunile nordice ale peninsulei) – supa rece de taitei, realizati din faina de grau; „dwaeji gukbap” – supa din carne de porc cu orez etc.

Alte aspecte inedite ale orasului Busan

Avand in vedere ca Busan este cel de-al II-lea mare oras al Coreei de Sud, acesta organizeaza o serie de festivaluri importante, printre care si: „Festivalul International de Film Busan” – unul dintre cele mai populare astfel de festivaluri din Asia, ce are loc in fiecare an, in primele zece zile ale lunii octombrie, iar incepand cu anul 2011, ceremonia de deschidere este gazduita in cadrul centrului cinematografic Cinema Busan; concursul de inot „Ursul Polar”, ce se desfasoara pe plaja Haeundae in fiecare an, inca din anul 1988, in prima saptamana a lunii ianuarie, atunci cand temperatura se situeaza in jurul valorii de 0 0C; „Festivalul International de Rock”, desfasurat in interiorul parcului Samrak etc. In anul 2005, orasul a fost ales sa gazduieasca si cel de-al doilea „Festival de Muzica Pop Asiatica”.

Viza turistica pentru Busan

Toti turistiii care pasesc pe teritoriul Republicii Coreea, respectiv pe cel din Busan, trebuie sa prezinte la aeroport un pasaport valabil si viza care le permite sederea aici pe o perioada nu mai mare de 90 de zile. Cetatenilor din acele tari care au semnat un contract cu Republica Corea in care li se permite sederea aici fara a avea viza, li se interzice angajarea in activitati remunerate. Turistii canadieni pot sta fara a avea viza pe o perioada nu mai mare de 6 luni. Taxa de intrare pe teritoriul coreean pentru calatoria care nu depaseste cele 90 de zile este de 30$/persoana, in timp ce pentru o sedere mai mare de 90 de zile, taxa se ridica la 50$.