Despre Busan
Localizat in partea extrem sud-estica a peninsulei Coreea, orasul Busan din provincia Gyeongsangnam-do, reprezinta casa celui mai mare si mai important port al Coreei de Sud, acesta fiind si cel de-al V-lea port maritim din lume in ceea ce priveste tonajul de marfa. Traversat de cel mai lung rau al tarii – raul Nakdong (525 km lungime), ce izvoraste din muntii Taebaek, orasul ocupa o suprafata totala de 767,35 km2 si este cea de-a doua mare metropola a tarii cu o populatie de aproximativ 8 milioane de locuitori. Din punct de vedere administrativ, orasul se imparte in 15 districte si un tinut – tinutul Gijang.
Primele urme ale civilizatiei din aceasta zona dateaza inca din paleolitic, acum circa 15.000 de ani in urma. Odata cu deschiderea primului port international din Coreea in anul 1876 – portul Busan, si orasul a inceput sa se dezvolte tot mai mult, iar odata cu inaugurarea liniei Gyeongbu in anul 1905, ce facea legatura dintre Busan si Seul, portul a fost dotat cu o serie de instalatii, precum chei si depozite. A fost singurul oras din tara care a folosit tramvaiul cu abur, inainte de a fi introdusa electricitatea in anul 1924. In anul 1950, in timpul razboiului Coreei, Busan a devenit temporar, capitala tarii, iar in anul 1963 a devenit „jikhalsi” (cu guvernare proprie), pentru ca in anul 1995 sa fie ridicat la rang de metropola.
Era cunoscut initial sub numele de „Busanpo” (cuvant ce in limba coreeana se traduce prin „bu” – cazan, „san” – munte si „po” – port), si se refera la forma muntelui ce poate fi vazut in spatele portului Busan. Abia la sfarsitul secolului al XV-lea a capatat denumirea sa actuala.
Orasul beneficiaza de unul dintre cele mai mari porturi din lume, iar incepand cu anul 1978 si-a deschis trei porturi de containere, printre care si Jaseungdae, Shinsundae si Gamman. In plus, zona economica libera Busan-Jinhae a fost creata pentru a reafirma statutul orasul ca si centrul traditional de comert international. Busan reprezinta si casa unora dintre cele mai mari companii coreene: „Hanjin Heavy Industries”, „Busan Bank”, „Korea Technology Finance Corporation”, „Korea Asset Management Corporation” etc., gazduind totodata si cea mai mare piata de peste din tara – „Jagalchi”, aceasta fiind si una dintre cele top 10 obiective turistice ale orasului. Avand in vedere toate acestea, orasul Busan a fost clasat pe locul al IV-lea cele mai bune orase asiatice in urma clasamentului realizat in anul 2011 de la nivel mondial, din cadrul Congresului International si a Asociatiei Conventiei, o organizatie non-profit infiintata in anul 1963, cu sediul in Amsterdam.
Fiind primul oras portuar international al Coreei de Sud, o poarta principala de acces catre peninsula, dar si spre intreaga regiune a Asiei de Nord-Est, Busan reprezinta destinatia perfecta a celor ce cauta relaxare, si dispune de un bogat patrimoniu natural si cultural.
Este faimos pentru plajele sale minunate, calitatea apelor fiind excelenta, avand in vedere ca Busan este supranumit si „capitala estivala a Coreei”, datorita celor sase plaje de care se bucura si care atrag in fiecare an, mii de turisti din intreaga lume. Fiecare plaja detine un sistem de avertizare in cazul producerii unui tsunami, desi riscul aparitiei un astfel de val este mult mai redus, decat in tara vecina, Japonia. Astfel, foarte multi turisti care ajung in Busan aleg plaja Haeundae, una dintre cele mai mai populare destinatii de vara din tara, ce se intinde de-a lungul a 12 km, fiind si cea mai lunga plaja a Coreei de Sud. Foarte aproape de statia Haeundae se afla si plaja Songjeong, insa de dimensiuni mult mai reduse, de doar 1,2 km lungime, fiind insa o optiune mult mai buna decat plaja Haeundae, deoarece este mai putin aglomerata. Chiar in inima orasului se afla plaja Gwangalli, o plaja cu nisip fin, lunga de 1,4 km si lata de 64 m, ce ofera una dintre cele mai frumoase privelisti asupra podului Gwangan, mai ales in timpul noptii, atunci cand este iluminat.
Busan reprezinta si casa celui mai mare acvariu din Coreea de Sud – „Busan Aquarium” (bazinul principal are o capacitate de 3 milioane de litri de apa), localizat pe plaja Haeundae, si unde se adapostesc pana la 250 de specii si peste 35.000 de animale marine. Ofera, totodata si oportunitatea de a viziona un filmulet 3D despre vietuitoarele marine, iar pretul unui bilet de intrare in acest complex, incepe de la 17.000 won (15 $)/persoana. Acvariul se afla intre limitele parcului Yongdusan, parc ce se intinde pe o suprafata de 69.000 m2, si care gazduieste una dintre cele mai populare atractii turistice ale orasului – Turnul Busan, inalt de 118 m, acesta fiind si cel de-al IV-lea turn dupa inaltime din tara, desi este cu doar 100 m mai scund decat cel din Seul.
Fiind un important oras cultural, Busan se mandreste cu o serie de temple, situri arheologice si religioase, printre care si: templul Beomeosa – unul dintre cele mai cunoscute temple urbane ale tarii, construit pe pantele muntelui Geumjeong in anul 678 d. H.; fortareata Busanjinjiseong, construita in timpul invaziei japoneze in Coreea (1592 – 1598); templul budist Yonggungsa, unic in tara datorita amplasarii sale in varful unei stanci cu vedere spre mare; mormintele din cadrul districtului Dongnae; mausoleul administrat de catre Organizatia Natiunilor Unite, singurul de acest fel din lume, dedicat tuturor soldatilor care si-au pierdut viata in timpul razboiului Coreei; altarul Songgongdan; castelul japonez Gijang, construit in anul 1593 de catre generalul Kuroda Nagamasa impotriva atacurilor armatei coreene etc. In plus, orasul se bucura si de prezenta a foarte multor muzee: „Muzeul de Istorie Moderna Busan”; „Muzeul de Arta” – deschis de marti pana duminica, intre orele 10.00 – 20.00 si contine trei galerii de arta moderna, dintre care una destinata copiilor; „Muzeul Bokcheon”; „Muzeul National Maritim” – cel de-al treilea mare astfel de muzeu de la nivel national, inaugurat in luna iulie a anului 2012, ce prezinta peste 12.000 de relicve marine, inclusiv cea mai mare replica a navei Joseon din tara.
Pe langa toate acestea, orasul ofera turistilor si posibilitatea de a parcurse unul dintre traseele din muntii si dealurile ce inconjoara Busan – muntele Jangsan, cu punct de plecare din parcul Daecheon, sau dealul Dalmaji, dar si de a participa la spectacolul oferit de fantana muzicala din cadrul lantului de magazine Lotte, ce are loc de 11 ori pe zi; de a vizita cel mai mare complex termal din Asia – „Statiunea balneara Hur Chim Chung” sau a centrului de infrumusetare din Centum City, unde accesul copiilor sub 12 ani este interzis; de a se plimba cu autocarele supraetajate in circuitul orasului o zi intreaga, pretul unui bilet variind intre 4,5$ - 9$ /persoana; de a face o excursie cu barca catre insulele Oryuk-do si zona Igidae, pretul unui bilet fiind de 16$/persoana/1 h sau de a face turul portului Busan cu ajutorul unei ambarcatiunii, aceasta plimbare fiind destinata celor interesati de partea industriala a orasului.
Avand un climat subtropical umed, orasul beneficiaza de o temperatura medie anuala nu mai mare de 15 0C si se bucura de prezenta a patru anotimpuri: primavara, care incepe in luna martie si se termina in luna iunie, cand Busan este impanzit de mii de turisti pe strazile de-a lungul carora se pot vedea caisii japonezi; vara, cand nu este prea indicata vizitarea orasului datorita ploilor abundente ce alterneaza cu valurile de caldura, ce aduc temperaturi de peste 34 0C; toamna, ce se desfasoara intre lunile septembrie-noiembrie, fiind cea mai buna perioada de vizitare a obiectivelor turistice din Busan, datorita numarului mare de zile senine si a temperaturilor placute, ce variaza intre 16 0C – 25 0C; iarna, care dureaza pana in luna martie, fiind mult mai blanda in comparatie cu celelalte regiuni ale Coreei si cu tempetaruri medii de 3,8 0C, recomandata, in special, iubitorilor de pasari, acestia putand observa pasarile migratoare care sosesc in oras.