Despre Phenian
Phenianul este capitala statului Coreea de Nord sau Republicii Democrate Populare Coreea cum mai este denumita. Phenianul este cel mai mare oras de pe teritoriul Coreei de Nord si este localizat pe albia raului Taedong si inglobeaza o populatie de aproximativ 3.255.000 de locuitori dupa ultimul recensamant din anul 2008. Spre deosebire de orasul Seoul din Coreea de Sud care este un oras guvernat in mod special, Phenianul este un oras guvernat direct de catre guvernul Coreei de Nord.
Etimologic vorbind, cuvantul Phenian in limba coreeana are intelesul de “teren plat”. De-a lungul istoriei sale, Phenianul a avut mai multe denumiri insa cea mai utilizata a fost cea de “Ryugyong”. Acest termen inseamna in limba coreeana “capitala de salcii”, si asta datorita faptului ca pe teritoriul Phenianului sunt numeroase salcii despre care s-au scris poeme de-a lungul timpului. In prezent sunt cateva cladiri care includ cuvantul Ryugyon in numele lor complet, un exemplu fiind Ryugyong Hotel. La inceputul secolului 20 Phenianului i s-a dat si numele de “Ierusalimul de Est” datorita faptului ca a reprezentat un bastion al crestinismului, sub numele de protestantism.
Din punct de vedere istoric, orasul Phenian a reprezentat o veche asezare ce a fost dezbatuta in principal intre Japonia si China. Astfel in anul 668 Phenianul a devenit capitala Protectoratului General al Pacificului de Est, fiind desemnata de catre dinastia Tang din China. Importanta orasului a scazut la inceputul secolului 16 cand a fost cucerit de catre japonezi, iar orasul a fost distrus apoi de catre manciureni in timpul razboiului de la inceputul secolului 17. Dupa ce acestia au parasit orasul, Coreea s-a retras din relatiile internationale, iar Phenianul a fost izolat fata de restul lumii pentru urmatoarele trei secole. In secolul 19 Phenianul a devenit o baza a misionarilor protestanti de pe teritoriul tarii, orasul avand devenind asezarea cu cea mai mare populatie crestina din Coreea si avand in acelasi timp peste 100 de biserici, majoritatea protestante.
In 1945, compania a 25-a a armatei sovietice a acaparat orasul Phenian si l-a transformat in capitala temporara a Comitetului provizoriu al poporului din Coreea de Nord. Armata sovietica si-a facut sediul in cadrul scolii comerciale a orasului unde erau gazduiti si unii oficialii ai guvernului nord-coreean. A devenit capitala Republicii Democrate Populare coreeana in anul 1948. La acea vreme, singurul scop al guvernului de la Phenian era sa recaptureze capitala oficiala a orasului, si anume orasul Seoul. Insa Phenianul a fost totusi foarte avariat in razboiul coreean, cand a fost si ocupat de catre fortele sud-coreene. In anul 1952, orasul a fost tinta celui mai mare raid aerian, ce a inclus peste 1400 de avioane.
Dupa perioada razboiului coreean orasul a fost foarte repede reconstruit cu ajutoare din parte fortelor sovietice, acest lucru fiind vizibil si datorita noilor constructii in stilul socialismului. Noul oras dispunea de parcuri mari, bulevarde largi si cladiri inalte ceea ce a facut din Phenian principalul centru politic, economic si principalul nod rutier al Coreei de Nord. In anul 1962 orasul avea o populatie de aproximativ 653.000 si a ajuns la 1.3 milioane in 1978, iar la ultimul recensamant din anul 2008 a trecut de cifra de 3 milioane de locuitori.
Din punct de vedere administrativ orasul nu a fost considerat a fi capitala oficiala a orasului in perioada timpurie din istoria sa. Guvernul Coreei de Nord s-a considerat a fi singuru guvern legitim al intregii peninsule coreene, astfel pana in anul 1972 Constitutia Coreei de Nord a desemnat orasul Seoul capitala tarii. Datorita faptului ca Seoulul a fost considerat apoi a fi sub ocupatia fortelor americane, Phenianul a devenit sediul provizoriu al guvernului din peninsula, iar in anul 1972 a devenit capitala nationala.
Phenianul este situat in partea central-vestica a Coreei de Nord si este localizat in cadrul unui platou la aproximativ 50 kilometri est de golful Coreea, la unul dintre bratele Marii Galbene. Orasul beneficiaza de un climat continental umed, descris prin vanturi reci si uscate pe timpul iernii ce fac ca temperatura in acest anotimp sa fie foarte scazuta. Temperaturile sunt foarte scazute intre lunile noiembrie si martie, iar luna in care temperaturile sunt cel mai scazute este luna ianuarie. Desi pare de necrezut, anotimpul de iarna din Coreea de Nord este mult mai uscat decat cel de vara, precipitatiile fiind sub forma de ninsori pe timpul iernii si doar pentru 37 de zile.
Verile sunt in general calduroase si cu umiditate ridicata, musonul Est-Asiatic predominand din luna Iunie pana in August. In aceasta perioada se inregistreaza si cele mai ridicate valori de temperatura de peste 30 de grade Celsius.
Orasul a renascut practic dupa razboiul coreean dintre anii 1950 – 1953. Acesta a fost dezvoltat prin constructia unor bulevarde largi si a unor monumente impunatoare precum si a cladirilor monolitice. Cea mai inalta si impunatoare cladire a orasului este Hotelul Ryugyong ce ajunge la o inaltime de 330 de metri, insa nu este inca terminata.
Alte cladiri ce merita vazute in Phenian sunt: Palatul Kumsusan al Soarelui, Arcul de Triumf (inspirat dupa cel din Paris, insa mai mare), piata Kim II-sung sau complexul Mansu Hill.
Phenian se bucura de cea mai dezvoltata retea de transporturi din intreaga tara, retea ce acopera atat transportul aerian, rutier cat si feroviar.
Pentru transportul feroviar intern, gara din Phenian deserveste ca principala statie de pe rutele principale ale tarii. Pentru transportul feroviar extern exista de asemenea curse catre Beijing si Moscova. O calatorie pana la Beijing dureaza aproximativ 25 de ore si jumatate, iar o calatorie catre Moscova ajunge la aproximativ 6 zile.
In cadrul transportului in comun, cele mai folosite mijloace sunt autobuzul si metroul. Linia de metrou a orasului Phenian este una cu doua sensuri si are o lungime de aproximativ 23 de kilometri. Pentru mijloacele de transport de suprafata, exista o linie de tramvaie de 53 de kilometri precum si 150 de kilometri pentru troleibuze.
Exista foarte putine masini personale in oras, deoarece masinile simbolizeaza un statut in ierarhia sociala si datorita faptului ca sunt foarte greu de cumparat deoarece sunt reguli foarte stricte pentru importul acestora.
Transportul aerian al orasului este desfasurat in cadrul aeroportului International Phenian, ce organizeaza zboruri catre Moscova, Shanghai, Kuwait, Bangkok, Kuala Lumpur si alte destinatii. Singurele curse interne sunt catre Wonsan, Chongjin, Hamhung si Samjiyon. A mai existat si un alt aeroport insa de dimensiuni mai mici, localizat in partea estica a orasului, insa acesta nu mai este functional.