Despre Muntele Baekdu
Muntele Baekdu este cunoscut in China si ca Muntele Changbai cand se face referire doar la munte, sau Muntele Baitou atunci cand se face referire si la lacul din craterul acestuia – lacul Heaven. Acest munte reprezinta un vulcan activ localizat la granita dintre Coreea de Nord si China, fiind cel mai mare munte din tot lantul muntos Changbai. In acelasi timp, acest munte este si cel mai inalt de pe tot teritoriul peninsulei Coreea cat si din nord-estul Chinei.
Din punct de vedere etimologic numele Bakedu provine de la Baekdu San ce inseamna “ munti cu varfurile albe”. Cel de-al doilea nume, Changbai Shan, inseamna “munti tot timpul albi”.
Din punct de vedere geologic, muntele Baekdu este un stratovulcan al carui con este intretaiat de o caldera mare de aproximativ 5 kilometri latime si de 850 de metri adancime, ce este partial umpluta de apele lacului Heaven. Aceasta caldera a fost creeata in urma unei eruptii din jurul anului 969 d.Hr, iar cenusa vulcanica a fost gasita tocmai pe insula japoneza Hokkaido. In anul 2011, oficiali ai guvernului nord si sud Coreean s-au intalnit pentru a discuta despre o posibila eruptie semnificativa ce poate avea loc, deoarece un vulcan erupe dupa un ciclu de aproximativ 100 de ani, ultima eruptie de aici fiind in anul 1903.
Vremea la munte dupa cum stim este destul de schimbatoare ce uneori poate duce la temperaturi negative severe. Temperatura medie anuala este de -8.3 grade Celsius, cu maxime valorice pe timp de vara pana la 18 grade Celsius iar pe timp de iarna pot ajunge si pana la -48 de grade Celsius.
Temperatura medie a lunii ianuarie este de -24 grade Celsius, si de 10 grade Celsius in luna iulie, muntele fiind sub inghet 8 luni pe an. Viteza medie a vantului este de 42 de kilometri pe ora si poate ajunge si la 63 de kilometri pe ora, iar medie anuala a umiditatii este de 74%.
Avand in vedere faptul ca muntele este situat la granita dintre China si Coreea de Nord au existat si exista numeroase conflicte pe tema apartenentei acestui munte. Unele grupuri de manifestanti coreeni sustin ca toate activitatile intreprinse de guvernul chinez precum: festivaluri culturale, promovarea turismului, incercare de inregistrare a muntelui in Patrimoniul UNESCO; sunt doar incercari de a pretinde ca muntele apartine numai statului chinez. Sunt unele zvonuri ce spun ca muntele a apartinut intru-totul Coreei insa o parte din el a fost cedat in urma razboiului coreean, deoarece unele harti europene si chinezesti arata muntele apartinand dinastiei coreene Joseon.
Turistii straini, in special sud-coreeni, urca de obicei pe munte de pe parte chineza, desi muntele Baekdu este o destinatie turistica comuna pentru turistii ce vin in Coreea de Nord. Exista o serie de monumente turistice pe partea nord-coreeana a muntelui si un numar mare de foste tabere secrete ce sunt acum deschise catre public.