Despre Moroni
Moroni este cel mai mare oras, capitala federala si sediul guvernului statului Comore, un arhipeleag suveran din Oceanul Indian. In limba locala, Moroni s-ar traduce prin “in inima focului”, o aluzie probabil la asezarea orasului la poalele Muntelui Karthala, un vulcan inca activ. Moroni este capitala insulei semi-autonome Grande Comore, cea mai mare dintre principalele trei insule ale republicii. Localitatea are o populatie care depaseste 60.000 de locuitori.
Asezarea a fost fondata de colonistii arabi in secolul 10, ca o capitala a unui sultanat pe ruta comerciala cu Zanzibar din Tanzania. Dupa cum aminteam, orasul a fost construit la poalele Muntelui Karthala, inalt de 2361 de metri, un vulcan care a erupt recent de doua ori, in 2005 si 2006. Moroni se afla la doar 10 kilometri de craterul acestui vulcan.
Orasul este deservit de Aeroportul International Prince Said Ibrahim, situat la Hahaia, la circa 15 kilometri in nordul localitatii. Din pacate, nu exista curse aeriene directe dinspre si spre Europa de pe acest aeroport. In general, accesul in oras se face prin intermediul porturilor din arhipeleag.
Odata ajunsi in oras, accesul catre principalele obiective turistice devine facil. Puteti inchira un taxi sau pur si simplu sa incercati sa strabateti cat mai mult din oras la pas. In cazul in care doriti sa inchiriati o masina, cereti una de la hotelul in care sunteti cazati. Preturile cu transportul sunt in general accesibile.
Din multe punct de vedere, turistul se simte la Moroni ca si cum ar fi pasit intr-o alta lume. Intr-un al timp, mai exact. Daca sunteti pasionati de istoria tarilor arabe, de un trecut romantic, cum transpare aceasta din cartile despre evul mediu, Moroni este destinatia ideala pentru dumneavoastra. Aici timpul pare sa se oprit in loc exact in urma cu un mileniu. Strazi inguste, cladiri vechi, femei acoperite cu saluri colorate si barbati infasurati in alb, care isi omoara toata ziua intre rugaciuni la moschee si jocuri de domino. Din pacate, orasul nu este bine intretinut, fiind destul de murdar, poate si pentru ca autoritatile nu mizeaza inca pe componenta turistica de dezvoltare economica. Astfel, mirosul emanat de mizerie pe unele dintre romanticele stradute s-ar putea sa va para destul de neplacut.
Principala atractie pentru vizitatori este o moschee, Ancienne Mosquee du Vendredi (Vechea Moschee de Vineri). Dar dincolo de cladirile vechi care transpun turistul in timpuri demult uitate, Moroni este o insula tropicala, si ca orice astfel de insula se lauda cu plajele sale virgine, cu nisip fin. Nu putini sunt aceia care sustin ca un apus de soare in portul Moroni poate fi cea mai spectaculoasa priveliste din intregul Ocean Indian. Culoarea portocalie a soarelui se reflecta in Vechea Moschee si in cladirile albe din oras, totul sub zgomotul sacadat al barcilor ancorate printre stancile vulcanice. La amurg veti putea vedea sute de barbati si copii inotand in mare, cu siluete gigantice de lilieci dand din aripi pe deasupra capurilor lor. Iar intreg tabloul va fi “inramat” de cocotierii si palmierii care ingradesc plaja.