Despre Cartagena
Cartagena este unul dintre primele orase in care sclavii africani, adusi aici de catre Spania, au fost eliberati. Astfel, populatia acestui oras, este un mix de culturi si etnii. Localizat pe coasta de Nord a Columbiei, la malul Marii Caraibilor, este unul dintre cele mai vizitate orase din aceasta tara, de catre turisti. In special in perioada vacantei, in Decembrie, acesta devine extrem de aglomerat, majoritatea columbienilor calatorind, in aceasta luna.
In Cartagena, exista doua zone principale populate de catre turisti: Ciuda Amurallada, pareta coloniala a orasului, care este foarte deosebita si in care puteti gasi restaurante elegante, dar si multe cluburi si hoteluri; si Bocagrande, un sir lung de hoteluri si restaurante, situat pe malul marii. De asemenea, turistilor li se recomanda si vizitarea cartierului Castillogrande, unde autoritatile au construit, recent, locuri de distractie si practicare a diferitelor sporturi. Tot aici se gaseste si o plaja linistita, unde puteti sa stati la soare si sa va scaldati in apele Marii Caraibilor.
Aeroportul internattional Rafael Nuñez poate fi cu succes folosit pentru a ajunge in Cartagena din orice punct al lumii. Aici sosesc si pleaca atat zboruri internationale cat si domestice. Orasele din alte tari care au curse spre Cartagena sunt Miami, Panama si Fort Lauderdale. Orasele columbiene, din si spre care se organizeaza zboruri sunt Medellin, Bogota si San Andres.
Principala atractie a Cartagenei este Orasul Vechi, in jurul caruia strajuiesc zidurile acestuia. Principala intrare, in aceasta zona, se face pe langa Turnul cu Ceas. Aceasta zona include cartiere precum San Diego, Getsemani, Cemtrul si La Matuna. Cea mai veche parte din Cartagena este Piata Trinidad, in Getsemani.
Forturile acestui oras, vechi de aproximativ 500 de ani, sunt, si ele, un obiectiv turistic extrem de interesant. Neafectate de trecerea timpului, ele reprezinta un exemplu admirabil a arhitecturii coloniale spaniole, existand atat cladiri civile cat si militare. Castillo de San Felipe poarta semnatura arhitectului olandez Richard Carr, fiind construit in anul 1657, ca si protectie spaniola impotriva piratilor. Orele de vizitare ale acestuia sunt intre 8 si 18, pretul biletului fiind de 17 dolari.
In apropierea acestui fort se afla dealul La Popa, care de altitudinea sa de doar 150 metri, ofera o panorama deosebita asupra portului si a unei parti din oras. Tot aici veti agsi si manastirea Santa Cruz, care dateaza din secolul al XVII-lea, unde veti putea vedea o curte foarte frumoasa si statuia Fecioarei, La Candelaria. Intrarea pe La Popa costa 8 dolari, pentru adulti, si mai putin pentru pesosii.
In ceea ce priveste muzeele, in Cartagena veti gasi Palacio de la Inquisición, Palatul Inchizitorilor, un loc in care Inchizitia Spaniola a torturat, omorat si condamnat pe cei care erau acuzati de erezie. Il veti gasi in Piata Bolivar, din Centrul Istoric. Pretul unui ghid turistic este de doar 15 dolari, acesta prezentandu-va, in mare parte, instrumentele cu care Inchizitia obisnuia sa isi tortureze victimele. Muzeul Aurului este, de asemenea, un loc care merita toata atentia, in special deoarece intrarea este libera.
Aproape toate bisericile din centrul Cartagenei ar trebui vizitate de catre turisti, insa Iglesia de San Pedro Claver este una ce nu trebuie ratata. Aceasta este ridicata in cinstea lui Pedro Claver, care a fost primul sfant al Lumii Noi si care a primit aceasta titulatura pentru incercarile sale de a ajuta sclavii africani. In apropiere de Plaza de Bolivar veti gasi Catedrala si the Iglesia de Santo Domingo, doua alte monumente ce merita atentia turistilor.
In apropierea orasului, veti gasi plaje cu nisip auriu, recife de corali impresionante si ape limpezi, care sa completeze aceasta imagine idilica. Cea mai buna plaja pentru inotat este Playa Blanca, unde puteti ajunge cu ajutorul vapoarelor care pleaca dimineata din port, contra unei sume de aproximativ 45.000 PESOS sau apeland la una dintre excursiile care se organizeaza zilnic spre acest punct. Pretul de intrare in parc este de 12.000 PESOS. De asemenea, Duminica dimineata pleaca, spre acest punct, un autobuz. Plajele din aceasta zona sunt cu mult mai curate decat cele din oras. Exista un numar mare de comercianti care va pot promite ca va vor duce acolo, insa este indicat sa ii evitati. De asemenea, exista comercianti care va vor indemna sa gustati din scoicile lor, insa, chiar daca, la o prima vedere, acestea va vor fi oferite gratuit, la finalul degustarii vi se va spune ca pretul lor e de 2.000 pesos bucata. Daca vretis a degustati fructe de mare, incercati la restaurantul Nelson Mendela.
Pe Insula Baru, putin mai jos de Playa Bianca, in golful Cholon, se afla Sportbaru, un loc care emrita vizitat. Acest resort este unul linistit, care ofera posibilitatea practicarii sporturilor acvatice, tururilor cu barca, hikingului, jocurilor si a altor facilitati. Puteti sa stati si peste noapte aici, existand posibilitatea de a fi gazduiti in cabanute, pe plaja.
O serie de agenti turistici aranjeaza si tururi spre Islas del Rosario, un numar de insulite situate de-a lungul coastei. De obicei, turul include prans, o vizita la Acvariu si cateva ore petrecute pe Playa Blanca. Nu se include in pret taxa de port si cea de intrare in parc, care insumeaza, in total, 12.000 de pesos. Preferabil este sa platiti la final, daca va cumparati turul de la unul dintre vanzatorii stradali.
Daca va aflati in Cartagena trebuie,d e asemenea, sa incercati Chiva Bus. Daca petreceti fie si o singura zi in acest oras, este imposibil sa nu vedeti autobuzele colorate, in care calatorii gusta bauturi traditionale si se distreaza pe ritmul muzicii traditionale. Este o activitate foarte placuta pentru cupluri, familii si grupuri. Preturile variaza intre sume precum 18.000 si 35.000 pesos, in functie de tur. La Crazy Salsa, puteti invata sa dansati pe ritmuri specific caraibbiene, precum Salsa, Bachata sau Merengue, contra unei sume modice, de doar 10.000 pesos.
Smaraldele se gasesc de vanzare prin toata Cartagena, sub forma bruta sau ca si bijuterii. Preturile sunt extrem de rezonabile si varietatea modelelor este mai mare la magazinele din Orasul Vechi. Exista agenti stradali care vor incerca sa va duca intr-unul dintre magazinele de bijuterii din jur, numite Joyerias, unde puteti negocia cu vanzatorul. Pentru a fi siguri ca ati cumparat un smarald original, cereti si certificatul de autenticitate.