Despre Grand Bassam
Grand-Bassam este un oras situal la 45 de kilometri de Abidjan, cel mai important oras din Coasta de Fildes. Localitatea, cu o populatie de aproximativ 90.000 de locuitori, a fost capitala coloniei franceze intre 1893 si 1896.
Orasul este deservit in principal de aeroportul din Abidjan, aflat la doar 45 de minute de mers cu masina. Grand-Bassam este impartit in doua zone distincte. In sud se afla “vechiul Bassam”, cu principalele obiective turistice, care graviteaza in jurul cladirilor coloniale franceze din secolul XIX. In nord s-a construit “noul” oras, practic, centrul adminstrativ si de afaceri al municipalitatii. Cele doua zone sunt unite printr-un micut pod.
Orasul vechi este un reper important nu doar pe harta turistica a Coastei de Fildes, ci a intregului continent african. Cladirile elegante construite in stil colonial francez, multe dintre ele foarte bine intretinute, gradinile si galeriile de arta, au transformat aceasta zona intr-un obiectiv turistic important. De altfel, “vechiul” Grand-Bassam a devenit in iulie 2012 parte a patrimoniului cultural modial al UNESCO. Cateva cladiri sunt obligatoriu de reperat: Catedrala Sacre Coeur, impozanta o biserica in stil parizian, Primaria orasului, Muzeul National al Costumului, gazduit in vechiul palat al guvernatorului francez, fostul Oficiu Postal, o cladire eleganta, proaspat restaurata, si vechiul Palat de Justitie.
Dar Grand-Bassam se lauda si cu plajele sale insorite, perfecte pentru amatorii de sporturi acvatice. Pescarii inraiti vor descoperi aici metode originale de pescuit, de la “bordul” unor canoe traditionale. Nici iubitorii de “shoping” nu vor pleca dezamagiti din Piata Centrala, de unde pot fi cumparate diverse suveniruri si produse alimentare cu specific african. Axat pe dezvoltarea turistica, Grand-Bassam gazduieste numeroase restaurante, terase si hoteluri, cu preturi pe toate gusturile.
Pentru a simti cu adevarat specificul orasului, perioada ideala de vizitat este inceputul lunii noiembrie. Atunci, orasul devine scena unei "invazii" a vechilor triburi din tara, intr-o ceremonie dedicata recunostintei fata de stramosi. Participantii aduc cu ei statui ale prietenilor sau ale membrilor de familie disparuti si participa la dansuri ritualice alaturi de “acestia”. Festivalul dureaza timp de o saptamana.