Universitatea din Coimbra

Avand o infatisare de fortareata, Universitatea din Coimbra cere energie si o forma fizica deosebita pentru a ajunge la ea. Urcusul clasic se face pe intinderea treptelor, Quebra-Costas, la care se ajunge prin Arco de Almedina, un portal vechi maur. Apartinand candva de un palat regal, vechile cladiri ale universitatii sunt amplasate in jurul Patio das Escolas sau Paco dos Estudos. Din 1530, cand Joao III a donat cladirile, nu s-au schimbat prea multe pe aici. Totusi, odata ce intrati prin Porta Ferrea, din partea de est, va veti simti cu siguranta la mijlocul secolului al XX-lea, fiindca veti fi inconjurati de cladiri din beton lipsite de gust, acesta fiind rezultatul nefericit al modernizarii planificate in stilul monumental tipic perioadei lui Salazar. Asadar, este mai bine sa va concentrati pe armoniosul ansamblu arhitectural din jurul patiourului, incepand prin a admira panorama orasului si a raului de pe terasa pe care ajungeti urcand superbele scari in zigzag, din partea dreapta a terasei. Inaltat falnic printre celelalte cladiri, turnul cu ceas, construit in 1733 si folosit candva ca sa convoace studentii la prelegeri, domina peisajul. Acesta a fost poreclit, cu simpatie, A Cabra (Capra).

In inima universitatii se afla o structura in forma de U care si-a inceput existenta ca o fortareata maura in secolul al X-lea. Dimensiunea si robustetea colosale au fost proiectate sa simbolizeze puterea califatului din Cordoba, primul centru al dominatiei maure din Peninsula Iberica. In 1130, primul rege al Portugaliei, Alfonso Henriques, a ales sa se mute aici de la Guimaraes, iar aceasta a devenit astfel palatul regal, Paco Real. Resedinta regala cea mai veche a Portugaliei a fost locuita in mod regulat pana in secolul al XV-lea, cand a fost abandonata. Si-a asumat identitatea actuala doar ca parte a universitatii, in 1537. Numeroase modificari au fost facute de-a lungii anilor, atribuindu-i trasaturi manueline si baroce. Cu toate acestea este surprinzator ca intr-o zi de iarna sa vedeti studenti asezati pe bancile din lemn in salile de lectura. Singurele schimbari din ultimul aproximativ un secol par a fi adaugarea incalzitoarelor electrice.

Dupa intrarea in curtea principala din piata Praca da Porta Ferrea, va veti afla fata in fata cu Scoala de Drept, Capela de Sao Miguel si, in partea stanga, in departare, locul cel mai important al universitatii, biblioteca, sau Biblioteca Joanina. Galeria cu colonade din partea dreapta, Via Latina, a fost construita la sfarsitul secolului al XVIII-lea pentru a imbunatati accesul in Sala dos Capelos si Sala do Exame Privado, in stil manuelin. Camerele sunt inchise publicului cand au loc ceremoniile universitare.

In dreapta aripii centrale a principalului complex universitar, se afla Sala dos Capelos al carei nume vine de la capelos (tichiile) pe care studentii le poarta la absolvire. Imensa sala, pe peretii careia sunt asezate portretele monarhilor portughezi, este si astazi locul de desfasurare a ceremoniilor de absolvire. Tavanul salii este superb pictat in stil manuelin de catre Jacinto da Costa, de altfel in acelasi stil in care este decorata si camera in sine. Cladirea are de asemenea sali de lectura si camere de studiu. Vizitati balconul de unde privelistile se vad pana departe peste oras si dincolo de acesta,

Capela de Sao Miguel, la care se poate ajunge prin Gerais, amesteca stilurile renascentist si baroc. Tavanul boltit al capelei este acoperit cu picturi delicate, zidurile decorate partial cu azulejos, iar altarul are un perete de fundal executat de Bernardo Coelho. Cu toate acestea, locul de cinste revine orgii magnifice (1733) aflate in cofrajul ei sculptat si pictat intr-un stil cu influente chinezesti. Alaturi, micul tesouro (odoare bisericesti) expune platouri, vesminte si picturi.

Doua biserici, Se Nova (Noua Catedrala) si Sao Salvador, sunt inghesuite intre cladirile academice. Cu toate acestea, o scurta plimbare in josul dealului va duce la cu mult mai interesanta Catedrala Veche sau Se Velha.

La Universitatea Coimbra invata in jur de 20.000 de studenti, dintre care unii locuiesc in cladiri separate numite cluburi. Acestea au fost inventate la sfarsitul secolului al XVIll-lea pentru a concura cu o parte din ideile Revolutiei Franceze, adica liberte, eqaliti, fraternite (libertate, egalitate, fraternitate). De-a lungul timpului, acestea au evoluat in comunitati, iar astazi o astfel de comunitate este formata, in general, din 15-20 de studenti care inchiriaza apartamente spatioase contribuind impreuna la cheltuieli. De obicei, in buget este inclusa si o menajera care pregateste masa comuna.

Puteti identifica cluburile din vechiul oras dupa steagurile care flutura pe fatadele lor. De asemenea, este un lucru obisnuit sa-i vedeti pe studenti purtand voluminoasele lor tichii negre impodobite cu panglici dupa culoarea carora puteti identifica ce facultate frecventeaza: albastru - pentru cea de arta, galben - pentru medicina, rosu - pentru drept. Unele dintre tichii sunt zdrentuite in mod voit, numarul de bucati sfasiate de pe tiv fiind echivalent cu momentele in care purtatorul tichiei a fost respins de o persoana iubita.

Adresa: Largo da Porta Ferrea, 3000-451 Coimbra. Telefon: 239 859 800
Program zilnic: 9:30-17 (bilete), 10-17:30 (tururi organizate cu ghid din noiembrie pana in martie); zilnic: 8:30-19 (bilete), 9-19:30 (tururi organizate cu ghid din aprilie pana in octombrie)
Taxa de intrare: biblioteca, capela si Sala dos Capelos: adulti - 4 euro, copiii sub 14 ani si persoanele peste 65 de ani platesc 2,50 euro. Doar biblioteca: adulti 2,50 euro, reduceri 1,35 euro. Doar capela: adulti 2,50 euro.

Localizare

GPS - Latitudine: 40.207748, Longitudine: -8.425180

Mareste harta

Legenda

  • Universitatea din Coimbra
  • Restaurant
  • Hotel
  • Piete si zone centrale
  • Monumente
  • Catedrale si biserici
  • Muzee si galerii de arta
  • Palate si castele
  • Cladiri si turnuri
  • Gradini si parcuri
  • Divertisment
  • Shopping
  • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Universitatea din Coimbra