Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Teatrul Vechi din Arad
Construit intre anii 1816-1817 in stil baroc, socotit ca fiind primul teatru permanent din tara si socotit drept ca fiind cel mai vechi edificiu ce a gazduit manifestari teatrale, Teatrul Vechi din Arad este situat pe strada Gheorghe Lazar si impresioneaza prin aspectul exterior, elementele ce atrag atentia fiind portile ce se deschid la parter.
Declarata monument istoric, cladirea are fatada deosebit de frumoasa, prevazuta cu pilastri semiingropati care, la randul lor, sunt bogat ornamentati cu motive si elemente florale.
Pe scena sa, de-a lungul timpului, au avut loc reprezentatii tinute in limba romana, germana si maghiara, piese ce au primit aplauze la scena deschisa si mult apreciate de iubitorii artei teatrale din oras. Prima punere in scena ce a urmat inaugurarii salii, s-a desfasurat la data de 27 februarie 1818 si a fost un spectalol tinut in limba romana de catre tinerii ce studiau arta teatrala in cadrul diverselor scoli si ateliere de teatru, ce activau in vechea urbe. Figurile centrale ce puncteaza istoria artistica a acestui lacas de cultura sunt Mihai Pascaly si Matei Millo, pe scena unitatii teatrale activand chiar Mihai Eminescu, in calitate de sufleur.
Foarte prezent in viata culturala a orasului, scena teatrului a mai gazduit, in decursul anilor, artisti precum Jihan Strauss-fiul, in anul 1847.
Dupa o perioada de aproximativ 30 de ani de glorie, cladirea a fost lasata in parasire, ajungand intr-o stare avansata de degradare, autoritatile locale fiind in cautarea unei solutii de restaurare si renovare a edificiului, momentan fiind in negocieri cu propretarii ce par dispusi sa renunte asupra drepturilor ce li se cuvin in schimbul unei despagubiri substantiale.
GPS - Latitudine: 46.169655, Longitudine: 21.314980
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Teatrul Vechi din Arad