Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Ruinele Orasului Baalbek
Ruinele Orasului Baalbek, situate pe un deal mare (1150 de metri), cu o vedere expansiva peste campiile adiacente, se invecineaza pe doua laturi cu orasul Baalbek si pe celelalte laturi cu terenuri agricole ce apartin fermierilor locali.
In cadrul complexului sunt o multime de temple si platforme pline cu colectii uimitoare de coloane si sculpturi. Structurile cele mai importante de aici sunt Curtea Mare, Templul lui Baal/Jupiter situat deasupra masivelor de blocuri de piatra pre-romane cunoscut sub numele de Trilithon, asa-numitul Templul lui Bachus si templul circular considerat a fi asociat cu zeita Venus.
Constructia Marii Curti a inceput in timpul domniei lui Traian (98-117), avea 135 de metri pe 113 metri, si continea diverse cladiri religioase si altare. Aceasta a fost inconjurata de o colonada splendida si de coloane de granit. Aceste coloane magnifice, de 20 de metri inaltime si cu o greutate enorma, au fost aduse din Aswan, Egipt, dar modul in care acestea au fost efectiv transportate pe uscat si pe mare la Baalbek ramane un mister de inginerie. Astazi, doar sase coloane au ramas in picioare, restul fiind distruse de cutremure sau mutate pe alte situri.
Templul lui Baal/Jupiter a fost inceput in timpul domniei imparatului Augustus la sfarsitul primului secol i.en si completat la scurt timp dupa 60 AD. Singurul cel mai mare edificiu religios construit vreodata de romani, sanctuarul imens Jupiter Heliopolitanus a fost prevazut cu 104 coloane de granit masiv, importate de la Aswan, Egipt. Se crede ca Templul a fost consacrat unei triade de zeitati: Hadad (Baal/Jupiter), zeul cerului, Atargates (Astarte/ Hera), sotiei lui Hadad si lui Mercur, fiul lor.
Templul lui Bacchus a fost construit la mijlocul secolului al II-lea i.Hr.. Acesta este numit Templul lui Bacchus in principal din cauza unei serii de reliefuri sculptate care au fost interpretate de catre arheologi ca scene din copilaria acestui zeu. Templul roman cel mai bine conservat din lume este lung de 36 de metri latime, are o latime de 69 de metri si este inconjurat de 42 de coloane de 19 metri inaltime.
La inceputul secolului al III-lea un templu circular minunat a fost adaugat in complexul Baalbek. Vizitatorii europeni timpurii au presupus ca a fost un templu dedicat lui Venus din cauza ornamentelor sale de scoici, porumbei si alte motive artistice asociate cu cultul acestei zeite, insa nu se stie cu certitudine carei divinitati a fost de fapt dedicat altarul. In timpul perioadei crestine bizantine templul a fost folosit ca o biserica de greco-catolici si dedicat martirului crestin timpuriu Saint Barbara.
Marele mister al ruinelor Baalbek si intr-adevar unul dintre cele mai mari mistere ale lumii antice, se refera la masivele pietre de temelie de sub templul roman al lui Jupiter. Curtea templului lui Jupiter se afla pe o platforma, numita Grand Terrace, care consta dintr-un perete exterior imens si pietre masive. Cursurile inferioare ale peretelui exterior sunt formate din blocuri imense, fin artizanale si pozitionate cu precizie. Acestea variaza in marime, de la 30 la 33 de metri in lungime, 14 metri in inaltime si 10 metri in adancime si cantareste aproximativ 450 tone fiecare. Noua dintre aceste blocuri sunt vizibile in partea de nord a templului, noua la sud si sase la vest. Peste cele sase blocuri de pe partea de vest sunt trei pietre chiar mai mari, numite Trilithon, a caror greutate depaseste 1000 de tone fiecare. Aceste pietre mari variaza in dimensiune intre 63 si 65 de metri in lungime, cu o inaltime de 14 metri si o adancime de 4 metri.
Aceste pietre sunt o enigma pentru oamenii de stiinta contemporani, atat ingineri cat si arheologi, pentru metoda de plasare, transport si precizie dincolo de capacitatea tehnologica a oricaror constructori antici sau moderni cunoscuti.
GPS - Latitudine: 34.006977, Longitudine: 36.204422
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Ruinele Orasului Baalbek