Piramida Reginei Khentkawes din Giza

La sud de piramida lui Neferirkare, in necropola Abusir, putem gasi si ceea ce astazi arheologii egiptologi numesc drept „Mormantul Reginei Khentkawes II”. Prea mult spus piramida, desi aceasta era forma initiala a acestei constructii, aceasta locatie trezeste interesul turistilor prin insasi istoria enigmatica a celei care si-a gasit linistea trupului intre peretii sai.

Regina Khentkawes este o figura enigmatica si impresionanta a istoriei egiptene. Mormantul sau a fost deschis si studiat incepand cu anul 1930, iar titlul sau regal a fost pronuntat de atunci ca „Mama a celor doi regi duali” sau „Regele Dual si Mama regelui dual”. Astfel, inca din start, arheologii nu au putut sa isi dea seama ce reprezinta de fapt, piramida lui Khentkawes. Multi dintre cei care au incercat sa elucideze acest mister au spus ca ar putea insemna ca ea a fost regenta pentru unul dintre fii sai, intr-o vreme instabila din timpul Dinastiei a IV-a.

Pe o usa din granit, descoperita in mormantul ei, Khentkawes este infatisata ca stand pe un tron si pare sa poarte insemnele regale ale unui rege, insa numele sau nu este inscris pe ele, ceea ce adanceste misterul. Exista multe teorii in ceea ce priveste locul sau in familia regala a celei de-a IV-a Dinastie. Se presupune ca aceasta ar fi fost o fiica a lui Menkaura si sotia lui Shepseskaf sau mai probabil, mama ori sotia lui Userkaf. De asemenea, se presupune ca ea ar fi fost mama lui Sahure sau a lui Neferirkare, faraoni din Dinastia a V-a, ale caror piramide se gasesc si ele, in Abusir. Totusi, nimic concret inca, deoarece intamplarile acestei perioade sunt incetosate pentru egiptologi, fiind o perioada tulbure pentru aceasta zona.

Misterul s-a adancit si mai mult in anul 1970, atunci cand o echipa de arheologi cehi au descoperit o piramida a Reginei Khentkawes despre care s-a crezut initial, ca este aceeasi cu Regina Khentkawes II si care era infatisata in aceleasi moduri in picturi, cu aceleasi insemne regale. Mai tarziu insa, s-a descoperit ca aceasta din urma a fost sotia lui Neferirkare si mama lui Neferefre. De asemenea, s-a aratat ca cele doua femei apartineau din doua generatii diferite, succesive. S-a stabilit de comun acord ca regina din Abusir era Khentkawes II, insa confuzia continua.

Astazi, pe mormantul acestei regine poate fi admirata clar stratigrafia din partea vestica a sa. Intrarea in mormant se afla pe partea de sud – est a acestuia insa, structura interna a fost avariata inca de pe vremea Antichitatii. Nu exista foarte multe camere interioare, acestea fiind in numar de 3, ultima dintre ele fiind cea mortuara. Mormantul a fost facut dintr-o ramasita a altei piramide, fiind acoperit cu o suprastructura din blocuri de piatra, deasupra carora s-a pus piatra alba Tuma. Acest fapt i-a adus un aspect de piramida - de unde si denumirea sa.

Structurile dedicate Mormantului Reginei Khentkawes II par a se uni cu cele ale lui Menkaure. La estul acestui mormant se afla „Orasul Piramidelor”, un loc unde preotii Dinastiilor a V-a si a VI-a obisnuiau sa isi tina ceremoniile. Mormantul sau a fost ultima constructie imperiala construita la Giza.

Localizare

GPS - Latitudine: 29.973348, Longitudine: 31.135508

Mareste harta

Legenda

  • Piramida Reginei Khentkawes din Giza
  • Restaurant
  • Hotel
  • Piete si zone centrale
  • Monumente
  • Catedrale si biserici
  • Muzee si galerii de arta
  • Palate si castele
  • Cladiri si turnuri
  • Gradini si parcuri
  • Divertisment
  • Shopping
  • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Piramida Reginei Khentkawes din Giza

Giza