Piramida Raneferef din Giza

Piramida lui Raneferef din Abusir (regiunea Giza), Egipt, este adeseori intalnita si sub numele de cea a lui Neferefre. Aceasta a fost construita in timpul celei de-a V-a Dinastii, insa nu a fost niciodata terminata, din cauza faptului ca faraonul a murit mult mai devreme decat se astepta. Trebuind, insa, sa prinda o forma demna de un faraon al acestei dinastii, aceasta a fost transformata intr-o mastaba geometrica. De-a lungul timpului, succesorii faraonului Raneferef au imbogatit complexul cu diferite constructii si piramide, care dau locului un farmec aparte.

Initial, egiptologii care au facut sapaturi in Abusir au ignorat piramida lui Raneferef. Desi aici se faceau sapaturi inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea, ea a fost cercetata abia in 1974, de catre o echipa de arheologi veniti de la Universitatea din Praga si condusa de catre Miroslav Verner.

Decizia de a explora piramida lui Raneferef nu a fost deloc una gresita, deoarece intre peretii sai s-a gasit un numar mare de obiecte si papirusuri, care au oferit informatii valoroase despre scurta domnie a acestui faraon. Complexul mortuar era cunoscut ca „Divina este Puterea lui Neferefre”, acesta fiind localizat la sud – vest de piramida sa. Il puteti vedea chiar langa piramida lui Khentkaus si langa cea a lui Neferirkare Kakai, fiind chiar la marginea necropolei. In interiorul acestui complex puteti gasi un templu mortuar, „Sanctuarul Cutitului” si Templul Soarelui. Puteti recunoaste aceste constructii prin peretii circulari care le inconjoara.

Baza piramidei lui Raneferef masoara 65 de metri si se presupune a fi a doua cea mai mica piramida din Vechiul Regat al Egiptului, dupa cea a lui Unas.

Interesant este faptul ca, imediat ce si-a inceput domnia, Raneferef a inceput constructia complexului piramidal ce avea sa ii gazduiasca trupul, aceasta fiind oprita la scurta perioada dupa moartea sa. Astfel, putem spune ca nimic nu poate defini mai bine viata acestui faraon decat locul in care el si-a gasit somnul sau de veci. Acesta si-a ales locatia astfel incat sa se afle intr-o aliniere perfecta spre nord – vest cu primele doua piramide din zona, reprezentate de catre cele ale lui Sahure si ale lui Neferirkare. De asemenea, aceasta se afla pe aceeasi linie cu obeliscul din Templul Soarelui din Heliopolis. Curios este faptul ca o orientare asemanatoare cu acest obelisc poate fi gasita si in partea de sud a necropolei Giza.

Avand in vedere faptul ca Raneferef a domnit doar 5 ani, din 2460 si pana in 2455 i. Hr si ca intregul complex a trecut printr-o reconstructie iar mai apoi, printr-o demolare, putem spune ca ceea ce a reusit sa faca in scurta sa domnie este suficient incat sa ne starneasca interesul si sa ne faca sa ne punem intrebari despre modul cum traiau si gandeau egiptenii in acea perioada. Chiar daca succesorii sai au completat complexul, acestia au ignorat piramida, facandu-se referire in papirusurile vremii la aceasta piramida ca la un „deal”.

Localizare

GPS - Latitudine: 29.511265, Longitudine: 31.400803

Mareste harta

Legenda

  • Piramida Raneferef din Giza
  • Restaurant
  • Hotel
  • Piete si zone centrale
  • Monumente
  • Catedrale si biserici
  • Muzee si galerii de arta
  • Palate si castele
  • Cladiri si turnuri
  • Gradini si parcuri
  • Divertisment
  • Shopping
  • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Piramida Raneferef din Giza

Giza