Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Piramida din Abidjan
Piramida din Abidjan este o cladire cu un design aparte, constructia sa incepand in anul 1968 si terminandu-se in anul 1973. Arhitectura acesteia este bine – cunoscuta atat printre localnici cat si printre turisti, devenind intre timp un simbol al orasului.
Aceasta cladire a fost una dintre primele cladiri cu o inaltime semnificativa din Plateau, fiind construita in timpul cand se desfasura „Miracolul din Coasta de Fildes”. „Le epoque du le mirracle ivoriene” a fost o perioada de reconstructie masiva a Coastei de Fildes, pornita in principal, din cauza comertului si exportului masiv de cafea si nuca de cocos dinspre aceasta tara si de aur inspre ea. Tara a exportat mai mult decat a importat, lucru care a condus la imbogatirea rapida a multor locuitori ai ei, dar si la un dezechilibru al economiei, ce a putut fi observat mai tarziu. La partierul Piramidei se gasesc mai multe spatii pentru afaceri si magazine.
Cladirea este nesigura, deoarece a suferit o degradare constanta, din cauza economiei slabe care a urmat perioadei „Miracolului Coastei de Fildes”. Din anul 2000, aceasta a fost declarata „periculoasa” pentru trecatori si cei ce o folosesc. Totusi, guvernul acestei tari vrea sa o transforme intr-un obiectiv turistic de interes al orasului Abidjan, fiind dispus in acest sens sa o restaureze. Ca si in cazul Catedralei Sfantului Paul, insa, nu exista suficienti bani, cerandu-se ajutorul populatiei si al turistilor, organizandu-se evenimente caritabile si deschizandu-se un cont de donatii.
Piramida reprezinta, astazi, un spectacol dezolant. Avand 14 etaje si parand o constructie interesanta de la exterior, aceasta dezamageste imediat cum ii este trecut pragul. Crapaturi gigantice strabat peretii. Aceste crapaturi sunt vizibile la o privire mai atenta si pe fatadele exterioare. Ferestrele originale au fost inlocuite cu altele de proasta calitate si care nu se potrivesc cu design-ul initial. La parter, magazinele care si-au deschis sedii aici nu au tinut cont de aspectul general al cladirii si au fiecare, propriile decoratiuni, care fac nota discordanta unele cu altele. Ceea ce servea, odinioara pe post de scara, astazi este imposibil de folosit. Doar primele doua etaje ale Piramidei au apa curenta si electricitate.
In ciuda acestor conditii precare, Piramida din Abidjan mai serveste si astazi drept locuinta pentru multe familii, dar si un punct de interes pentru turistii veniti in acest oras. Daca va decideti sa va numarati printre ei va sfatuim sa o admirati de la distanta si sa nu intrati in ea, pentru a nu avea o experienta care sa va strice vacanta si sa va enerveze. Daca totusi va place ceea ce vedeti si doriti sa ajutati la remedierea situatiei si sa sustineti cele cateva familii care mai au curajul sa locuiasca in Piramida, puteti face o donatie in contul deschis de catre guvernul Coastei de Fildes, pentru restaurarea ei.
GPS - Latitudine: 5.322391, Longitudine: -4.016444
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Piramida din Abidjan