Medresa Qartawiyya din Tripoli

Qartawiyya este cu siguranta cea mai mare si cea mai frumoasa medresa din Tripoli si cea mai importanta in aceasta categorie. Dupa cum indica si numele, a fost fondata de Qaratay, guvernator de Tripoli de doua ori. In primul sau mandat a inzestrat Marea Moschee cu un minibar ftumos 1326 AD.

Desi cladirea nu poarta o inscriptie a fondatorului, literatura de specialitate ne spune ca Qaratay a ordonat construirea unei medrese in care el a fost ingropat mai tarziu. In ceea ce priveste data constructiei sale, se stie ca Qaratay a murit in anul 1933, cunoscand-se astfel ca aceasta cladire a fost construita inainte de acest an.

Qartawiyya are o fatada elaborata care ruleaza pe intreaga lungime a peretelui de nord si este construita de cursuri alternative de piatra dispusa in randuri de alb-negru. Portalul se afla in centrul unei compozitii simetrice constand dintr-o fereastra dreptunghiulara mare pe fiecare parte, acoperit de ablaq la nivelul inferior si doua ferestre mici dreptunghiulare la nivel superior. Cele doua ferestre de sus de pe partea de vest a fatadei sunt acoperite cu un gratar de piatra sculptat cu un model radiant complex si sunt incadrate cu o banda decorata cu diverse elemente. Portalul se ridica deasupra medresei. Acesta ofera un bun exemplu de maiestie din perioada mameluca, inclusiv doua coloane de marmura alba rale caror capitale sunt stabilite pe fiecare parte a usii.

Peretele interior este deschis printr-o usa dreptunghiulara simpla depasita de un buiandrug plat care contine o inscriptie coranica in centrul sau. Tehnica si materialele folosite in constructie sunt de obicei mameluce, dar motivul simplu in sine este mult mai vechi. Acesta este de origine crestina (exemplele bizantine abunda), dar a fost preluat de catre musulmani.

Interiorul Qartawiyya este spatios si bine definit. Caracteristica principala a curtii centrale este o fantana alungita foarte mare, construita din patru dale de marmura alba. Fantana sine este impresionanta pentru dimensiunea sa, dar si podeaua de marmura din jurul ei, cu modele geometrice in rosu, negru si alb impresioneaza.

O camera de rugaciune afiseaza o intreaga colectie de panouri decorative de marmura din secolul al XIV-lea. Peretele Qibla include un mihrab lambrisat in intregime, in centrul sau, cu doua ferestre si doua segmente de perete pe fiecare parte. Ambele sunt pline cu panouri decorative din marmura rosie, alba si neagra. Mihrabul are panouri verticale pe corpul principal. Efectul general este foarte bogat, indraznet si placut gusturilor moderne. Modelele sunt mari, schema de culori limitata, liniile sunt simple, iar tehnica este impecabila.

Doua domuri masive ale suprastructurii Qartawiyya ies in evidenta, restul sunt acoperite de bolti simple. Cupola deasupra zonei centrale este mare, cu o deschidere octogonala in centru si patru ferestre mici. De-a lungul mihrab-ului este o cupola mare, ovala, cu saisprezece ferestre arcuite.

In spatele Medresei Qartawiyya ruleaza un pasaj bogat decorat care duce de la Suq al-Attarm in partea de est a Marii Moschee. Decorul consta din benzi pe fiecare parte a liniilor boltilor. Peretele sudic al Qartawiyya care da in acest pasaj este la fel de executat ca si restul cladirii. Peretele este prevazut cu patru ferestre identice stabilite echidistant la nivelul podelei. Ferestrele sunt legate de cealalta de o banda lunga de marmura alba. In cadrul fiecarei fereastre aceasta banda este decorata cu doua placi dreptunghiulare.

In secolul al XV-lea partea de jos a peretelui Qibla a fost folosita pentru a se afisa decrete oficiale cu promulgarea unor impozite si desfiintarea altora, descurajarea abuzurilor, precum si protejarea populatiei din Tripoli de infractiuni ale legii. Ceea ce ar aparea in prezent in ziar oficial al orasului a fost atent inscris pe dale de marmura.

Localizare

GPS - Latitudine: 34.434492, Longitudine: 35.842938

Mareste harta

Legenda

  • Medresa Qartawiyya din Tripoli
  • Restaurant
  • Hotel
  • Piete si zone centrale
  • Monumente
  • Catedrale si biserici
  • Muzee si galerii de arta
  • Palate si castele
  • Cladiri si turnuri
  • Gradini si parcuri
  • Divertisment
  • Shopping
  • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Medresa Qartawiyya din Tripoli

Tripoli