Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Gara Fluviala din Braila
Intre simbolurile orasului Braila se remarca Gara Fluviala, un loc de care localnicii mai in varsta isi amintesc cu placere. Acesta este locul din care sute de pasageri plecau la drum spre Insula Mare a Braile sau spre Galati ori Smardan cu vapoarele cu zbaturi care strabateau cursul Dunarii.
Cladirea a fost ridicata in perioada 1904 – 1906, in perioada in care drumul de apa al Dunarii era cea mai sigura si rapida cale, de la Harsova pana la Turnu Severin si chiar mai departe, la Moldova Noua. Gara Fluviala asigura curse navale in diferite directii, iar cei ce porneau la drum pe o astfel de nava nu aveau cum sa uite frumusetea peisajelor pe care Dunarea putea sa le ofere.
La momentul in care a fost data in folosinta, Gara Fluviala avea importanta pe care o are in prezent un aeroport din zilele noastre, iar timp de jumatate de veac s-a aflat in centrul activitatii portuare brailene. Insa, in perioada 1994 – 1995, ultima cursa regulata, Braila – Galati, a fost anulata, din lipsa de calatori.
Cladirea in care a functionat Gara Fluviala din Braila a fost construita de Anghel Saligny, unul dintre cei mai cunoscuti arhitecti din Europa la vremea respectiva. In incinta erau doua sali de asteptare, una pentru clasa a II-a si una de clasa I. La parter se aflau casele de bilete si o toaleta publica, iar la etaj, Biroul Hidrografic Roman, biroul capitanului de port si biroul reprezentantului autoritatii navale. Cei care au trecut pe aici macar o singura data isi amintesc de frumusetea salupei Corotisca, dar si de hotelurile, carciumile, dar si bordelurile din apropierea portului pline de clienti.
Gara Fluviala din Braila a intrat astazi in proprietatea unui om de afaceri brailean si indeplineste doua functiuni: sediu de firma privata si locuinta particulara. Gheorghe Antistescu a reconsolidat mare parte din constructie, pentru a-i recupera spiritul cladit in caramida si piatra de Dobrogea de celebrul Anghel Saligny.
GPS - Latitudine: 45.239836, Longitudine: 27.941092
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Gara Fluviala din Braila