Cladirea Rote Flora din Hamburg

Rote Flora este un fost teatru in cartierul Schanzenviertel din Hamburg. Acesta a fost ocupat cu forta in noiembrie 1989, ca raspuns la decizia de a-l transforma intr-un teatru muzical.

Teatrul a fost construit in 1888 si numit Tivoli-Theater. Curand, a fost redenumit Concerthaus Flora, si in cele din urma a devenit teatrul Flora, unde au fost puse in scena concerte, spectacole de opereta si de revista. Fiind unul dintre cele cateva teatre care nu au fost deteriorate in Al Doilea Razboi Mondial, spectacolele au continuat pana in 1943. Pe parcursul ultimilor ani de razboi, teatrul a fost inchis si utilizat pentru depozitare, dar a fost renovat si redeschis la scurt timp, in 1949. Din 1953 pana in 1964, cladirea a fost folosita ca cinematograf cu aproximativ 800 de locuri. Magazinul,,1000 Töpfe” s-a mutat dupa aceea in cladire si a ramas pana in 1987.

Dupa inchiderea magazinului, producatorul muzical Friedrich Kurz a venit cu planuri de a transforma cladirea goala intr-un teatru muzical. Cu toate acestea, locuitorii, negustorii si grupurile autonome au raspuns negativ, cladirea istorica fiind in cele din urma partial demolata in aprilie 1988. Pana in vara anului urmator, ruinele si partile ramase au stat vacante, desi mai multe grupuri, implicate in protestele anterioare, au avut ambitii de renovare si reutilizare a cladirii. In august 1989, orasul a oferit in mod neasteptat un contract de inchiriere pe sase luni acestor grupuri. Dupa ce contractul a devenit oficial, Rote Flora s-a deschis pe 23 septembrie 1989. Cu toate acestea, contractul de inchiriere a fost declarat insa nul, iar ca urmare, cladirea a fost ocupata ilegal la 1 noiembrie 1989. De atunci, Rote Flora ofera spatiu pentru evenimente culturale si politice. Proiectul este finantat privat si administrat independent.

Intre 1990 si 1991, curtea pustie a fost transfoamata intr-un parc. Orasul, pe de alta parte, au avut planuri de a construi apartamente pe acelasi loc, si, in curand conflictul s-a incheiat cu un ordin de evacuare fortata.

In august 1992, senatorul pentru Dezvoltare Urbana, sub amenintarea unui nou ordin de evacuare, a indemnat organizatorii Rote Flora sa semneze un contract de inchiriere valabil in termen de sase saptamani. Negocierile dintre oficiali si reprezentantii Rote Flora au durat luni de zile, ordinul de evacuare nu a fost dat, iar cladirea a ramas mai departe ocupata.

Un incendiu a distrus in noiembrie 1995 mare parte a cladirii, dar a fost renovata si restaurata, ramanand un punct de intalnire cultural si politic. In toamna anului 2000, Senatul din Hamburg, a inceput inca o data negocierile cu privire la un contract de inchiriere. Dupa 11 ani de ocupatie, Rote Flora a devenit o chestiune politica si, de asemenea, a fost un subiect in alegerile din 2001.

Dupa discutii controversate, ocupantii au refuzat orice negocieri ulterioare cu Senatul. Ca raspuns, Senatul a vandut cladirea in martie 2001 antreprenorului Klausmartin Kretschmer. In urmatoarele saptamani, Kretschmer a facut clar faptul ca nicio schimbare nu urmeaza a fi realizata: Rote Flora ramane autonoma.

Aici se organizeaza regulat piete de vechituri, petreceri si evenimente culturale, fiind in continuare un punct de intalnire pentru miscarile de stanga. Rote Flora este finantat in principal prin donatii si concerte de muzica alternativa - punk, reggae, ska, drum ‘n’ bass si goa.

In ultimii ani, Rote Flora si-a manifestat importanta ca centru cultural alternativ si este acum o parte esentiala a Cartierului Schanzenviertel.

Localizare

GPS - Latitudine: 53.562061, Longitudine: 9.961700

Mareste harta

Legenda

  • Cladirea Rote Flora din Hamburg
  • Restaurant
  • Hotel
  • Piete si zone centrale
  • Monumente
  • Catedrale si biserici
  • Muzee si galerii de arta
  • Palate si castele
  • Cladiri si turnuri
  • Gradini si parcuri
  • Divertisment
  • Shopping
  • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Cladirea Rote Flora din Hamburg