Citadela din Lille

Cetatea din Lille este o cetate de tip Vauban construita intre anii 1668-1671, in timpul lui Ludovic al XIV-lea al Frantei (1638-1715), de catre celebrul inginer militar francez, maresalul Sebastien Le Prestre, Marchiz de Vauban (1633-1707). Marchizul de Vauban a construit numeroase fortificatii care erau realizate din ziduri de caramida in forma de stea, incojurate de santuri de aparare, 12 dintre acestea fiind obiective UNESCO..

Locul de amplasare a cetatii a fost ales intr-o zona mlastinoasa la confluenta raurilor Bucquet si Deûle, deoarece, la nevoie, o suprafata de 1700 ha putea fi inundata pentru a ajuta la apararea fortificatiei. Prin constructia cetatii, Ludovic al XIV-lea a dorit sa fortifice localitatea Lille aflata la granita dintre Franta si Belgia, intr-o perioada in care zona era ocupata de spanioli.

Ceatatea in forma de pentagon are cinci bastioane: La Reine, Le Roi, Le Dauphin, Turenne si Anjou. Accesul in cetate se putea face pe portile Royale si Dauphine, dar si pe trei porti secrete pe apa: Sainte Barbe, Saint Georges si Saint Sébastien. Poarta Royale era principala poarta de acces in cetate, in timp ce poarta Dauphine era folosita pentru iesire de urgenta. Numeroase cladiri au fost construite in incinta, printre care: o magazie de munitie, 3 cladiri principale, 12 cladiri pentru militari construite in stilul „lillois” si o capela, aceasta fiind prima cladire iezuita construita in Lille, care in perioada respectiva avea aproximativ 1000 de locuitori permanenti.

Numita „Regina cetatilor” de catre Marchizul de Vauban, cetatea se remarca prin dimensiunile, arhitectura si starea in care s-a pastrat pana astazi, aceasta fiind inclusa incepand din anul 1934 pe lista monumentelor istorice. Deoarece in interiorul cetatii isi are sediul un corp al Fortei de Reactie Rapida a armatei franceze, cetatea nu a putut sa fie inclusa inca in Patrimoniul Mondial UNESCO.

In jurul cetatii se intinde o suprafata impadurita de 70 ha, amenajata in anul 1880. Aici iubitorii de natura se pot plimba pe aleile celor doua mari parcuri: Bois de la Deule si Bois de Boulogne. Acestea, prin copacii lor vechi, prin numeroasele iazuri si pajisti, dar si datorita pasarilor numeroase care traiesc aici, cum sunt pescarusii, reprezita un mediu natural de o mare valoare ecologica.

Parcul Les Poussins, aflat si el langa cetate, este un parc de distractii pentru copii. Acesta are o suprafata de 2,5 ha, a fost deschis in anul 1986, si contine numeroase atractii, printre care: locuri de joaca, trenulet, masinute vechi, masinute electrice, carusel, roata, trambulina, barci pe apa, tir, tobogane, castele. Aici se gasesc si chioscuri cu dulciuri, inghetata sau sucuri. Parcul este dechis in timpul vacantelor scolare in fiecare zi intre orele 14:00-18:30, iar pe perioada scolii este deschis miercurea, sambata, duminica si in zilele de sarbatoare in acelasi interval orar. Accesul in parc este gratuit pentru copiii pana in 10 ani.

In imediata apropiere a cetatii se afla si Gradina Zoologica, care se intinde pe o suprafata de 3,5 ha si dispune de peste 300 de animale din 80 de specii diferite, multe dintre acestea pe cale de disparitie. Deschisa in anul 1950, aceasta atrage anual peste 1,5 milioane de vizitatori, accesul fiind gratuit. Gradina Zoologica este deschisa de la sfarsitul lunii martie pana la sfarsitul lunii octombrie, in timpul saptamanii, intre orele 09:00-18:00 si in week-end intre orele 09:00-19:00, iar de la sfarsitul lunii octombrie pana la sfarsitul lunii martie intre orele 10:00-17:00. Gradina Zoologica este inchisa de la mijlocul lunii decembrie pana la mijlocul lunii februarie.

La cetate si la celelalte obiective turistice se poate ajunge din centrul vechi pe Bd. de la Liberté, un sfert de ora de mers pe jos, cu linia de metrou 1 din statia République, aflata la o distanta de 15 minute de mers pe jos sau cu liniile de autobuz care ajung in statiile Champ de Mars sau Jardin Vauban (linia 14).

Exista posibilitatea vizitarii cetatii cu ghid in zilele de duminica intre orele 15:00-17:00, intre luniile mai si august sau in alte perioade programate anterior. Costul este de 7 euro. Mai multe informatii se pot obtine la Oficiul de Turism din Lille, localizat in Palatul Rihour, din piata cu acelasi nume, Tel:+33(0)359579400.

Localizare

GPS - Latitudine: 50.639721, Longitudine: 3.046870

Mareste harta

Legenda

  • Citadela din Lille
  • Restaurant
  • Hotel
  • Piete si zone centrale
  • Monumente
  • Catedrale si biserici
  • Muzee si galerii de arta
  • Palate si castele
  • Cladiri si turnuri
  • Gradini si parcuri
  • Divertisment
  • Shopping
  • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Citadela din Lille