Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Cetatea din Aleppo
Cetatea din Aleppo este un mare palat medieval fortificat situat in centrul Orasului Vechi. Acesta este considerat a fi unul dintre cele mai vechi si mai mari castele din lume. Utilizarea Dealului Cetatii dateaza cel putin de la mijlocul mileniului 3 i.Hr.. Ulterior ocupat de multe civilizatii, inclusiv de greci, bizantini, kurzi si mameluci. Se considera ca cea mai mare parte a constructiei in forma sa actuala este datata in perioada dinastiei kurda Ayyubid. O activitate intensa de conservare a avut loc in anii 2000 si a fost sustinuta de catre Trustul Aga Khan pentru Cultura in colaborare cu Societatea de Arheologie Aleppo.
Cetatea domina orasul si este o parte importanta a Orasului Vechi si un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO din 1986. Templul lui Dumnezeu, descoperit recent, dateaza utilizarea dealului la mijlocul mileniului 3 i.Hr. Se spune ca Profetul Avraam si-ar fi muls oile pe Dealul Cetatii. Dupa declinul statului neo-hitit, asirienii au dominat zona, urmati fiind de neo-babilonieni si persi.
Dupa ce Aleppo a fost cucerit de catre armatele lui Alexandru cel Mare, a fost condus de catre Seleucus I Nicator, care si-a asumat renasterea orasului. Istoricii arabi medievali spun ca istoria Cetatii fortificate a inceput sub Nicator. Dupa ce romanii au detronat dinastia in 64 i.Hr., Dealul Cetatii a continuat sa aiba o semnificatie religioasa. In prezent, foarte putine ramasite din perioada bizantina au fost descoperite pe Dealul Cetatii. Trupele musulmane au capturat Aleppo in 636 AD. Se stie putin despre Cetate in perioada de la inceputul Islamului.
Ca importanta, Cetatea a atins apogeul in timpul si dupa prezenta cruciatilor in Orientul Apropiat. Nur ad-Din a reconstruit zidurile orasului Aleppo si a fortificat Cetatea. Surse arabe sustin ca el a facut o serie de alte imbunatatiri, cum ar fi o rampa inalta de caramida, un palat, si un hipodrom probabil acoperit cu iarba. Saladin , fiul lui Al-Zahir al-Ghazi a condus Aleppo intre 1193 si 1215. In acest timp, cetatea a trecut printr-o reconstructie majora, adaugandu-i-se noi structuri care creeaza complexul Cetatii, in forma sa actuala. Sultan Ghazi a consolidat peretii. Adancimea santului care o inconjura a fost marita si acoperita de un pod inalt, care astazi inca serveste ca intrare in Cetate. In primul deceniu al secolului al XIII-lea Cetatea a evoluat intr-un oras palat care a inclus functii variind de la rezidentiale (palate si bai), religioase (moschee si altare), instalatii militare (turnuri de aparare, teren de antrenament) si structuri de sprijin (rezervoare de apa si hambare).
Cetatea a fost deteriorata in timpul invaziei mongole din 1260 si din nou distrusa de invazia condusa de Timur in 1400-1401. In anul 1415 guvernatorul mameluc de Aleppo, printul Sayf al-Din Jakam , a fost autorizat pentru a reconstrui cetatea, care de atunci se afla in centrul unui oras important de tranzactionare cu 50-100,000 de locuitori. Perioada mameluca a administrat proiecte de restaurare si conservare ale Cetatii.
In timpul perioadei otomane, rolul militar al Cetatii ca o cetate de aparare s-a diminuat incet, insa Cetatea a fost inca folosita ca o cazarma pentru soldatii otomani, desi nu se stie exact cat de mult au fost stationat acestia aici. Cetatea au fost puternic avariata in cutremurul din 1822. Guvernatorul otoman de la acel timp, Ibrahim Pasa, a folosit pietre de la cladiri distruse pentru a construi o cazarma in Cetate.
Soldatii au continuat sa fie cazati in cetate si in timpul mandatului francez (1920-1945). Francezii au inceput sapaturile arheologice si ample lucrari de restaurare din anii 1930. Un amfiteatru modern a fost construit pe o sectiune de o suprafata neexcavata in Cetate in 1980 pentru a se organiza evenimente si concerte.
Cetatea, in forma sa actuala, este situata pe o colina, care are o baza eliptica, cu o lungime de 450 de metri si o latime de 325 de metri. In partea de sus elipsa masoara 285 de metri. In trecut, intreaga movila a fost acoperita cu stralucitoare blocuri mari de calcar. Notabila este poarta de acces fortificata, accesibila de pe un pod arcuit.
Astazi, Cetatea este o atractie turistica si un loc unde se fac sapaturi arheologice si studii. Amfiteatrul este adesea folosit pentru concerte muzicale sau evenimente culturale.
GPS - Latitudine: 36.199671, Longitudine: 37.162706
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Cetatea din Aleppo