Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Cetatea de piatra Soimus
La numai 38 kilometri distanta de Oradea, situata pe o stanca, Cetatea Soimus domina pantele ce coboara domol spre orasul Alesd, localitate a carei istorie se leaga strans de istoria cetatii. Construita de catre judele Pal, in secolul al XIII-lea, primul inscris istoric ce atesta existenta cetatii dateaza din anul 1306, fiind stapanita, pe parcursul a circa 300 de ani, de diferite familii ce faceau parte din inalta nobilime de origine maghiara.
Totusi, intre anii 1650 si 1680, cetatea s-a aflat si sub stapanire romana, mai precis sub stapanirea lui Constantin Serban Basarab, domnitorul Tarii Romanesti.
In urma Tratatului de la Satu-Mare, din anul 1711, cetatea a fost asaltata de trupele austriece, ca, in final, sa sfarseasca prin a fi distrusa, astazi pe locul vechii cetati gasindu-se doar niste ruine modeste. Insa, acest lucru nu stirbeste cu nimic importanta istorica a edificiului, cetatea atragand in continuare mii de turisti anual, interesati, se pare, nu doar de istoria cetatii, ci si de locurile ce inconjoara cetatea, deosebit de ospitaliere si pitoresti.
Ruinele cetatii se afla pe un varf de constitutie calcaroasa, la altitudinea de 848 de metri, accesul fiind posibil prin intermediul unui pod de fier, ce a inlocuit podul cu piloni de piatra, ce traversa santul cu apa, in vremurile de demult.
GPS - Latitudine: 46.108652, Longitudine: 21.721160
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Cetatea de piatra Soimus