Cetatea Brassovia

Cetatea Brassovia (sau Brasovia) este datata din secolele XIV-XV si se afla pe varful Tampei. La vremea respectiva, in evul mediu, a reprezentat cel mai important punct de aparare pentru Brasov. Acest ansamblu fortificat ocupa o suprafata de aproximativ 23.000 mp. Are ziduri inalte si groase de 1,70 pana la 1,80 m. A fost mentionata documentar pentru prima data la 16 octombrie 1434.

Asezarea Cetatii Brassovia a fost avantajata de pozitia Tampei, fortificatia fiind imposibil de cucerit si, in acelasi timp, „cheia” stapanirii orasului. De asemenea, cadrul natural in care a fost asezata este deosebit de favorabil unei asemenea constructii: in doua parti, cetatea este flancata de coaste abrupte, iar in a treia este marginita de o panta abrupta cu posibilitati de fortificare.

Dar fiind arhitectura simpla a cetatii, se presupune ca a fost ridicata in perioada epocii preromanice. Incinta este de piatra si are forma triunghiulara, cu un mic bastion poligonal pe latura de vest si urme ale unor mici incaperi pe latura de sud. In interior sunt capela si rezervoare pentru apa sapate in piatra. Pe laturade nord, de la varful Tampa mare (960 m), coborand spre varful Tampa mica (925 m), se poate vedea un zid cu grosimea de 0,80 m pe o portiune de aproape 200 m. Tot de la varful Tampei, un alt zid gros de 1,80 m se intinde spre sud, pana la o poteca, care vine din Valea Cetatii. Pe aceasta parte se afla si poarta principala de intrare in cetate, la capatul unui drum in serpentine sapat partial in stanca.

Muzeul Sasesc al Țarii Barsei a realizat in anul 1933 sapaturi arheologice, care au dus la degajarea fundatiilor capelei Sf. Leonhard din apropierea portii principale a cetatii. Alfred Prox a continuat sapaturile in 1937, descoperind ca cisterna cu diametru de 6,8 m a fost adancita in stanca pana la 5 m, unde s-a dat de un strat de apa, surprinzator la aceasta inaltime.

Cetatea era legata de zona numita Catun, de care era legata prin Drumul Cavalerilor. In 1910, Costantin Lacea spunea: „si astazi populatia romaneasca, in frunte cu costenii (locuitori de pe strada Coastei si cea a Costitei), condusi de Junii Curcani, ies a doua zi de Rusalii sus la Cetatea de pe Tampa, pe la Crucea din Cutun si petrec acolo. Batranii povestesc ca in tineretele lor se facea joc sus, in Cetatea de pe Tampa”.

Fiind incojurata de 3 prapastii, iar a patra parte era foarte aparata, a facut ca aceasta cetate sa poata fi ocupata doar prin tratate. In anul 1214 aici se refugiaza cateva familii din calea navalirii tatarilor; in anul 1395, Mircea cel Batran si-a adapostit familia in cetate pentru a o proteja de turci; in 1421 cetatea devine loc de refugiu pentru populatia Brasovului, amenintata de sultanul Murad al II-lea; in anul 1421 cetatea intra in posesia sultanului; Iancu de Hunedoara a recuperat-o dar in 1447 a dat ordin de demolare si a dispus ca pietrele rezultate sa fie utilizate la fortificarea zidurilor orasului din vale.

Localizare

GPS - Latitudine: 45.632484, Longitudine: 25.588156

Mareste harta

Legenda

  • Cetatea Brassovia
  • Restaurant
  • Hotel
  • Piete si zone centrale
  • Monumente
  • Catedrale si biserici
  • Muzee si galerii de arta
  • Palate si castele
  • Cladiri si turnuri
  • Gradini si parcuri
  • Divertisment
  • Shopping
  • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Cetatea Brassovia

Brasov