Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Cetatea Brasovului
In anul 2001 a fost demarat un amplu program pentru refacerea fortificatiilor care inconjurau Brasovul medieval. In prezent, acestea si-au recapatat maretia de odinioara iar Cetatea Brasovului poate fi admirata in toata splendoarea ei. Initial au fost refacute edificiile medievale de pe aleea de sub Tampa (latura de sud-est a cetatii), dupa care a urmat zona Graft (latura nord-vestica a fortificatiilor).
Zidurile de sub Tampa: Zidul dintre Bastionul Tesatorilor si strada Suisul Castelului au fost reabilitate pe o lungime de 460 de metri. Pentru zidurile dintre Bastionul Postavarilor, cel al Cojocarilor si Turnul Pulberariei au fost realizate lucrari de consolidare a fundatiei zidurilor si de refacere a zidariei din piatra bruta. De asemenea, a fost refacuta zona pietonala, s-au amenajat alei pe langa ziduri, a fost montat sistemul de iluminat exterior si s-a realizat drenajului pentru evacuarea apelor pluviale. Dupa finalizarea acestor lucrari turistii pot urca pe ziduri de unde pot admira orasul in toata splendoarea sa.
Turnurile Pulberariei: In circuitul turistic al Cetatii Brasovului au fost incluse si patru turnuri ale Pulberariei, aflate pe latura sud-estica a acesteia, pana acum cativa ani aflate intr-o stare avansata de degradare. In prezent, acestea poarta numele de: Turnul Lemnarului, Turnul Vanatorilor, Turnul Funarilor si Turnul Artelor – dupa functiile pe care le indeplinesc.
Turnul Negru: Reparatiile zidurilor si fortificatiilor de pe latura de nord-vest a cetatii, au inclus si
Turnul Negru – care a fost redat circuitului muzeal si turistic in anul 2004. Fiindu-i montat un acoperis de sticla, acesta se incadreaza foarte bin in peisajul modern din prezent. Acesta gazduieste exponate ale Muzeului Judetean de Istorie. In acelasi timp a fost reamenajata vechea promenada regala de pe dealul Warthe si spatiul de belvedere situat mai sus de Turnul Negru. Aici a fost arborat steagul Brasovului din vremea lui Mihai Viteazul.
Bastionul Graft: In perioada 2003-2004 a fost restaurat Bastionul Graft si amenajat ca muzeu – la etajul al doilea functioneaza o sectie a Muzeului Judetean de Istorie cu tematica „Mestesugarii din Brasov - aparatori ai cetatii”. In cadrul expozitiei pot fi vazute arme, armuri si munitii utilizate la apararea cetatii, panouri informative cu facsimile din documente si fotografii/litografii ale fortificatiilor medievale ale Brasovului.
Turnul Alb: Dupa restaurarea din perioada 2005 – 2006, Turnul Alb a fost pentru prima data deschis vizitarii si inclus in circuitul muzeal si turistic. Aici sunt organizate expozitii si se desfasoara numeroase evenimente culturale.
Poarta Ecaterinei: A fost reabilitata in anul 2007 si ulterior redata circuitului turistic. Aici s-a amenajat un parc care permite accesul mai usor la monument.
Bastionul Tesatorilor: Un monument unic in tara, Bastionul Tesatorilor este in prezent un loc preferat pentru organizarea unor evenimente culturale de exceptie si concerte de muzica clasica. Aici sunt pastrate colectii de arheologie, harti ale siturilor dacice, romane, teutone si sasesti din zona Brasovului. In sala armelor poate fi vazuta o macheta a Cetatii Brasovului din secolul al XV-lea.
Bastionul Postavarilor: In anul 2007 s-au realizat consolidarea structurii de rezistenta a monumentului, amenajari interioare si de refunctionalizare a cladirii, s-au refacut galeriile de lemn pe structura initiala si in mijloc a fost montata o structura moderna din metal si sticla, s-a realizat racordul electric etc. Bastionul a fost redat circuitului turistic. In acesta se intra printr-o usa speciala care pastreaza tenta epocii medievale.
In acelasi context au fost renovate: Cladirea Olimpia construita in 1894, dar care si-a pastrat in totalitate aspectul de la sfarsitul secolului al XIX-lea; Liceul Sportiv – fosta Casa de Gimnastica datand din 1853; Strada Sforii, cea mai ingusta artera nu numai din Cetatea Brasovului, dar si din tara si chiar din Europa de Est, creata in secolul al XVII-lea; Cetatea Rasnov, o veche cetate taraneasca, unica atat prin pozitie (construita pe un deal stancos) cat si prin stilul ei arhitectonic; Cladirea „Reduta” ce functioneaza de o jumatate de veac intr-o cladire monument istoric, spectaculoasa prin arhitectura ei; Casa Medievala din Piata Sfatului, un monument arhitectonic din secolele XIII-XIV.
GPS - Latitudine: 45.649326, Longitudine: 25.589495
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Cetatea Brasovului