Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Cetatea Aiudului
Cetatea Aiudului reprezinta un complex ridicat cu arhitecturã medievalã ce cuprinde mai multe edificii. Initial, pe locul in care astazi sta Cetatea Aiudului se afla o asezare daco - romanã din secolul al III - lea, era noastrã si ulterior pe acest loc a fost ridicata o fortificatie de pamant.
Cetatea Aiudului are un plan orizontal de forma unui pentagon cu laturile inegale – forma in care poate fi vazuta azi corespunde in mare parte celei de a doua etape de constructie, insa in unele locuri pot fi vazute si elemente ce au fost realizate in prima faza a constructiei.
Dimensiunile cetatii sunt modice, avand perimetrul de aproximativ 350 m; avand insa o grosime a incintei de 1,20 - 1,30 m, o inãltime a zidurilor de 7 - 8 m si un parapet de cãrãmidã de 2 m, aceasta a indeplinit cu succes un rol de apãrare in vremuri tulburi pentru locuitorii Aiudului. Turnurile cetatii au fost date la vremea respectiva in grija breslelor mestesugãresti: mãcelarilor croitorilor, cizmarilor si olarilor (de formã rectangularã), tãbãcarilor (cu sapte laturi), cojocarilor si lãcãtusilor (cu cate cinci laturi). In partea de vest se mai aflã un turn mic denumit "Kalendas" care era in grija Asociatiei Sf. Spirit.
De-a lungul vremii Cetatea Aiudului a luat parte direct sau a fost martora la evenimente sociale si politice importante din istoria Transilvaniei care si-au pus amprenta asupra sa prin consecintele pe care le-au generat: reconstruiri sau reparatii repetate cu ocazia cãrora nu s-a mai respectat stilul initial, ci s-a lucrat in stilul noilor perioade.
Cetatea Aiudului cuprinde douã lacasuri de cult si patru edificii din secolele XVIII si XIX (apartinand acum cultului reformat calvin). Cel mai important lacas de cult este biserica construitã la sfarsitul secolului al XV –lea care apartine in prezent cultului reformat calvin. Celalalt lacas de cult este o biserica datata la sfarsitul secolului al XIX - lea ce apartine cultului evanghelic lutheran. In interiorul Cetatii Aiudului se mai afla: clãdirea oficiului parohial calvin; clãdirea parohialã calvina, utilizatã ca locuintã de serviciu a preotului paroh; fosta casã a clopotarului; si fosta casã parohialã evanghelicã.
Localizare: in zona centralã a orasului Aiud, judetul Alba
GPS - Latitudine: 46.309894, Longitudine: 23.715487
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Cetatea Aiudului